Kriptovaluták adózása az EU-ban és a világ országaiban

Kriptovaluták adózása az EU-ban és a világ országaiban

Külföldre költöznél és vinnéd a bitcoinodat? Kriptó céget alapítanál Észtországban? BTC-t fogadnál el a franciaországi üzletedben? A Webhárom utánajárt, hogyan adóznak a kriptovaluták a magyarok számára népszerű országokban.

💡
A térkép az adott országban legalacsonyabb, aktuálisan elérhető adókulcsot mutatja áttekintésként. Részletes információkért görgess le a megfelelő cikkhez

Andorra

Andorrában jelenleg 10%-os egységes adókulcs vonatkozik a kriptovaluta értéknövekedéséből származó jövedelemre, 3000 eurós minimum határral. Emellett napirenden van egy kriptóbarát 0%-os adókulcs ötlete, melynek a lehetséges gazdasági hatásait jelenleg is vizsgálja a mikroállam.

Kriptovaluta adózás - Andorra
Andorrába költöznél vagy kinti céget alapítanál hogy kihasználd a kedvező kriptó adózási lehetőségeket? Ez a cikk neked szól.

Ausztria

Ausztriában a 2021 óta egységes kriptó adótörvény van érvényben, mely 27,5%-os adókulcsot határoz meg valamely kriptovalutából származó jövedelem után.

Kriptovaluta adózás - Ausztria
Hogyan adózz a bitcoin és más kriptovaluta jövedelmed után Ausztriában?

Bulgária

Bulgáriában a kriptovaluta-jövedelem után 10% és 15% közötti adót kell fizetni. A veszteség szembeállítható a nyereséggel.

Kriptovaluta adózás - Bulgária
Hogyan kell adózni a bitcoin és más kriptovaluta jövedelmünk után Bulgáriában?

Egyesült Királyság

Anglia és az Egyesült Királyság területén 10%-os és 20%-os kriptó adókulcs van érvényben, az évi összjövedelemtől függően. Emellett jelenleg elengedik az alacsony összegű kriptó jövedelem adóját.

Kriptovaluta adózás - Egyesült Királyság
Szeretnéd tudni, hogyan adózik a kriptó jövedelmed Angliában és az Egyesült Királyság területén? Ez a cikk neked szól!

Lengyelország

Lengyelországban egységes 19%-os adó van érvényben a kriptó-fiat tranzakciókra, a kriptó-kriptó tranzakciók adómentesek.

Kriptovaluta adózás - Lengyelország
Lengyelországban a kriptovalutákat egységes, 19%-os adó terheli, ezzel az EU középmezőnyébe tartozik kriptó adóztatás terén.

Magyarország

Magyarországon a kriptó jövedelmek adójáról az SZJA törvény rendelkezik. Egységes 15% adó van bármely kriptoeszközzel végzett ügyletre. Lehetőség van veszteség esetén adókiegyenlítés alkalmazására, és egy minimumhatárig nem kell adót megállapítani.

Kriptovaluta adózás - Magyarország
Hogyan kell adózni a bitcoin és más kriptovaluta jövedelmünk után Magyarországon?

Németország

Németországban a hosszú távon (legalább 1 éven át) tartott kriptovaluta adómentes, egyébként bizonyos kivételekkel SZJA-fizetési kötelezettség keletkezik.

Kriptovaluta adózás - Németország
Németországban a kriptovaluták kereskedése adóköteles, azonban vannak bizonyos szabályok, amivel mentesülhetsz az adófizetési kötelezettség alól.

Portugália

Portugália egyike az EU legkriptóbarátabb országainak. A hosszútávú kriptovaluta befektetés teljes mértékben adómentes, a rövidtávú kereskedést 28%-os SZJA terheli.

Kriptovaluta adózás - Portugália
Portugália egyike az EU legkriptóbarátabb országainak. A tavalyi (2023) évben ugyan bevezetésre kerültek a kriptovaluta kereskedésével kapcsolatos új adók, a kriptovaluták hosszú távú tartása továbbra sem jár adóközelezettséggel. Személyi jövedelemadó kriptó tranzakciókra Amennyiben rendszeres kereskedésből származik jövedelmed, arra személyi jövedelemadót kell fizetned, melyet 28%-os egységes adókulcs terhel. A rendszeres