Kriptovaluta adózás - Ausztria

Kriptovaluta adózás - Ausztria

Hogyan adózz a bitcoin és más kriptovaluta jövedelmed után Ausztriában? A Webhárom kriptó adózás cikksorozatát olvasod. A cikkben szereplő információk nem minősülnek adótanácsadásnak, amennyiben Ausztriában tervezel kriptózni, javasoljuk adótanácsadó igénybevételét.

Főszabály: 27,5%-os kriptó adó

Ausztriában 2022 március elseje óta egyszerűsített kriptó adózás van érvényben. Ez egy egységes 27,5 százalékos adókulcsot jelent. Adófizetési kötelezettség a hagyományos fiat pénzre (pl. euró) váltáskor keletkezik. A teljes kivett pénzből levonható a bekerülési költség, azaz például ha 13 000 euróért vásároltál bitcoint, de annak értéke időközben 20 000 euróra nőtt, 20 000 - 13 000, azaz 7 000 euró nyereség után kell 27,5%-ot, azaz 1 925 eurót befizetned az adóhatóságnak.

A kriptovaluta-kriptovaluta váltásoknál (pl. BTC/ETH) nem keletkezik adófizetési kötelezettség.

Részletes információk az osztrák kriptovaluta adózásról az adóhatóság (Finanzamt) oldalán elérhetők.

Kriptó adóbevallás Ausztriában

Ausztriában a kriptó befektetésekből származó jövedelmet önállóan kell bevallani és befizetni, valamint forráshelyi levonás sem történik (az ausztriai licensszel rendelkező kriptovaluta váltók kiutaláskor nem fogják a kivett összeget adóval csökkenteni).

Korábbi kriptovaluta jövedelem

A régebbi, egészen pontosan 2021 február 28-adikáig bezárólag szerzett kriptovalutákra nem kell adót fizetni abban az esetben, ha legalább 1 éven keresztül nem nyúltál hozzá a befektetéshez. Ebbe beletartozik az is, ha elajándékoztad a kriptót.

Airdropok, bányászat és stakelés

Ausztriában az airdropból származó jövedelem, bányász-jövedelem és a stakelésből szerzett jövedelem esetén a kriptovaluta megszerzésének időpontjában nem keletkezik adófizetési kötelezettség, azonban később, fiat pénzre váltáskor már igen. Ezek a tevékenységek (airdrop, mining, staking, liquidity farming, stb.) ugyanazzal a 27,5%-os adókulccsal adóznak mint minden más kriptójövedelem.