Kriptovaluta adózás - Málta

Kriptovaluta adózás - Málta

Málta egyike a legkriptóbarátabb európai államoknak. Cikkünkben bemutatjuk a máltai adórendszert, és beszélünk arról, hogy érdemes-e adóoptimalizálási szempontból kiköltözni a szigetre.

Áttekintés

A kriptovaluták jogi státusza tiszta, azaz konkrét törvények definiálják a kriptovalutákat és konkrét adószabályok vonatkoznak az eszközosztályra. Nem véletlen, hogy számos nagy kriptóvállalkozás (pl. a Binance, Crypto.com), is a szigetcsoportot választotta székhelynek.

Hosszútávú -és rövid távú kereskedés

A kriptovaluták hosszútávú tartást követő eladása után 0%-os jövedelem-adó fizetendő. Azaz általános esetben a kriptovalutákból származó profit teljesen adómentes.

Vannak azonban kivételek. Fontos kiemelni, hogy a kriptovalutákkal történő rendszeres kereskedés (köznyelven day trading, swing trading, momentum trading, ...) semmilyen esetben sem válik adómentessé.

A rövidtávú kereskedés általános adókulcsa 27,5%.

A rövidtávú kereskedés akkor valósul meg, ha egy adott kriptovaluta megvásárlásra és eladásra kerül 365 napon belül.

Speciális szabályok

A fenti szabályok nem vonatkoznak tokenek birtoklásához köthető osztalék-vagy kamatjövedelemre, valamint az Európai Uniós MiCA szabályozás szerint meghatározott utility tokenek kereskedésére. Mindkét esetben 35%-os adó fizetendő.

Szintén nem adómentes bármilyen olyan - magánszemélyként, egyéni vállalkozóként, cégként végzett - tevékenység, melynek ellenértéke bitcoinban vagy más kriptovalutában érkezik tárcánkba. Ezek a munkajövedelemhez hasonlóan adóznak.

Adóügyi illetőség Máltán

Magyarországi és/vagy EU-s állampolgárként akkor keletkezik adóügyi illetőséged (azaz akkor adózol) Máltán, ha a konkrét adóévben legalább 183 naptári napot fizikálisan, igazolhatóan Máltán töltöttél.

Amennyiben Magyarországon vagy adórezidens, és Máltára költözöl, a NAV részére a "Nyilatkozat a külföldi illetőségű magánszemélyek személyijövedelemadó-bevallási kötelezettség alóli mentesüléséhez" című nyomtatvány kitöltése szükséges. Ezzel tájékoztatod a magyar adóhatóságot, hogy a nyomtatványban szereplő adóévben a jövedelmed Máltán adózott.

Ehhez a külföldi bejelentett lakcím megjelölése is szükséges.

Költözés, vízum, papírmunka

Málta (beleértve Gozo és Comino szigetét) vízummentesen, EU-s személyi igazolvánnyal látogatható. Kiköltözés esetén három hónap után tartózkodási engedély igényelhető. Ennek részleteiről a Residency Malta Agency oldalán tájékozódhatsz. A máltai adóhatóság részére az adóügyi illetőség bejelentése ezen az oldalon kezdeményezhető.

Marsaxxlokk kikötővárosa (kép: Calin Stan, Unsplash)

Általános információk Máltáról

Málta egy 3 lakott (Málta, Gozó, Comino), és számos kisebb, lakatlan szigetből álló mikroállam a Földközi-tengeren. Éghajlata mediterrán, forró és száraz nyarak, enyhe telek jellemzik. Történelme körülbelül i.e. 3500-ra nyúlik vissza, első fennmaradt építészeti emléke, a Ħaġar Qim templom romjai is ebből a korból származnak. A szigeten számos nép megfordult, a főníciai, román, bizánci birodalmak mellett olasz, spanyol és angol gyarmattá is vált. Két hivatalos nyelve az angol és az arab nyelvből eredeztetett máltai nyelv. Hivatalos pénzneme az euró. Fővárosa Valletta, ahova Budapestről közvetlen repülőjáratokat találunk a RyanAir és a WizzAir kínálatában. Málta szigete a többi mikroállamhoz hasonlóan meglehetősen sűrűn lakott.

Az oldalon található cikkek kizárólag a szerző véleményét tükrözik, és nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény szerinti befektetési tanácsadást, illetve adótanácsadást sem. A Webhárom a cikkben szereplő adóügyi információk pontossága és frissessége kapcsán nem vállal felelősséget. A Webhárom kizárja a felelősségét az egyéni befektetési döntésekből fakadó esetleges károk miatt. Tartalmaink szerzői jogvédelem alá tartoznak, felhasználásuk kizárólag a szerző írásos engedélyével lehetséges.

Ajánljuk még
Trump fejlövése indíthatja el a bitcoin bikapiacot?

Trump fejlövése indíthatja el a bitcoin bikapiacot?

Miután Donald Trump korábbi amerikai elnök és elnökjelölt könnyebb sérüléseket szenvedett a pennsylvaniai kampánybeszéde alatti merényletben, sokak úgy vélik, kőbe vésődött az ex-elnök újraválasztása. Trumpot egy nyilvános rendezvényen tetőre kúszó merénylő próbálta sikertelenül kiiktatni - a lövések végül Trump fülét találták el, így heteken belül gyógyuló sérüléseket okozva a korábbi