Kriptovaluta adózás - Portugália

Kriptovaluta adózás - Portugália

Portugália egyike az EU legkriptóbarátabb országainak. A tavalyi (2023) évben ugyan bevezetésre kerültek a kriptovaluta kereskedésével kapcsolatos új adók, a kriptovaluták hosszú távú tartása továbbra sem jár adóközelezettséggel.

Személyi jövedelemadó kriptó tranzakciókra

Amennyiben rendszeres kereskedésből származik jövedelmed, arra személyi jövedelemadót kell fizetned, melyet 28%-os egységes adókulcs terhel.

A rendszeres kereskedés adóalapját az egy naptári éven belül vásárolt és eladott kriptovaluta tranzakciók euró középárfolyamon számolt értékének összege adja.

Röviden: minden kriptó, amit megveszel és 365 napon belül eladsz, adóköteles, az árfolyamnyereség 28%-ával kell számolni befizetendő adóként. Amennyiben a kriptovaluta vásárlása és eladása között több mint 365 nap telik el, az árfolyamnyereséget nem terheli adó.

Így Portugáliában a hosszú távú (buy and HODL) stratégiát pártolók részesülhetnek előnyben.

🎁
Vásárolj kriptovalutát a ByBit kriptótőzsdén és első befizetésednél akár 5000 USDT bónusszal ajándékozunk meg. Részletek a linkre kattintva https://partner.bybit.com/b/webharom

Mi számít adóköteles kriptó tranzakciónak?

Noha a személyi jövedelemadó-törvény egyértelműen nem különböztet meg kriptovalutákat, az aktuális konszenzus szerint minden olyan tranzakció adóköteles, ami egy kriptovaluta és egy fiat pénz között történik. Ez azt jelenti, hogy a magyar adószabályokhoz hasonlóan egy hagyományos kriptovaluta árfolyamnyereségének stablecoinba történő realizálása akkor sem adóköteles, ha a két tranzakció 365 napon belül történt.

Büntetőadó tőkekivonáskor

A portugál adóalanyiság megszűnésekor az adóhatóság tőkekivonási adót ("exit tax") vet ki, ami a kriptovalutáid nem realizált árfolyamnyereségének 28%-a a portugál adórezidencia megkezdésének napjától számolva.

Az oldalon található cikkek kizárólag a szerző véleményét tükrözik, és nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény szerinti befektetési tanácsadást, adótanácsadást vagy jogi tanácsadást. A Webhárom kizárja a felelősségét az egyéni befektetési döntésekből fakadó esetleges károk miatt. Tartalmaink szerzői jogvédelem alá tartoznak, felhasználásuk kizárólag a szerző írásos engedélyével lehetséges.