Kriptovaluta adózás - Andorra

Kriptovaluta adózás - Andorra

Andorrába költöznél vagy kinti céget alapítanál hogy kihasználd a kedvező kriptó adózási lehetőségeket? Ez a cikk neked szól.

Általanos és megtakarításokból származó jövedelem

Az andorrai adótörvények két csoportra tagolják a mikroállamban megszerzett jövedelmet: általános jövedelemre és megtakarításokból származó jövedelemre. Az általános jövedelem a munkaviszonyból, üzleti tevékenységből, vagy lakáskiadásból származó jövedelmet takar. A megtakarításokból származó jövedelem osztalékra, kamatokra, és tőkenyereségre vonatkozik. Értelemszerűen a tárcánkban tartott bitcoin profitunk realizálása is "megtakarításból származó jövedelemként" adózik.

🎁
Vásárolj bitcoint a Bybiten erre a linkre kattintva, és megjutalmazunk akár 5000 USD értékű első befizetési bónusszal

Kriptó adó és adómentesség Andorrában

Andorrában jelenleg egységes 10% tőkenyereség-adót kell fizetni a kriptovalutákkal elért nyereség után. Ezt az adót viszont az állam elengedi, amennyiben az alapja (azaz az adóévben pénzre váltott kriptovaluta értéke) nem éri el a 3000 eurós határt.

💡
Az andorrai kormány jelenleg tanulmányt készít egy esetleges 0%-os kriptó adó gazdasági hatásairól, így akár az is elképzelhető, hogy a jövőben adómentes lesz a kriptó árfolyamnyereségből származó jövedelem a mikroállamban.

Mikor keletkezik adófizetési kötelezettség?

Az andorrai adóhatóság 2018-ban nyilvánossá tette konkrét álláspontját, miszerint a kriptovalutákból származó tőkenyereségek keletkezését ugyanolyan formában kell kezelni, mint a hivatalos valuták cseréjét. Ez azt jelenti, hogy az adóhatóság kritériumai szerint a tőkenyereséggel két esetben kell számolni:

  • a kriptovaluta hivatalos valutára történő átváltásának pillanatában
  • vagy egy kriptovaluta másik kriptovalutára történő cseréje esetén, ha ez profitot eredményez

Mivel az utóbbi pont további tisztázásra szorul, példával illusztrálva:

  • 1 BTC -t vásárolsz 40 000 dollárért
  • Az árfolyam neked kedvezően emelkedik
  • Az 1 BTC-t átváltod 45 000 USDC -re
  • Ebben a pillanatban adófizetési kötelezettséged keletkezett: 5000 USDC 10%-át, vagyis 500 dollárnyi adót kell bevallanod és megfizetned

Vagyis akkor is kell adót fizetned, ha a profitot nem hagyományos valutában realizáltad.

Források: Fintax Andorra, ANCEI