Kriptovaluta adózás - Bulgária

Kriptovaluta adózás - Bulgária

Hogyan kell adózni a bitcoin és más kriptovaluta jövedelmünk után Bulgáriában? A Webhárom kriptó adózás cikksorozatát olvasod. A cikkben szereplő információk nem minősülnek adótanácsadásnak, amennyiben Bulgáriába szeretnél költözni vagy ottani céget alapítani, javasoljuk adótanácsadó igénybevételét.

Az alapeset: 10% kriptó adó

Bulgáriában a kriptovaluták adójogi szempontból nem képeznek külön eszközosztályt, és nem esnek speciális elbírálás alá. Más pénzeszközökhöz hasonlóan magánszemélyek esetében személyi jövedelemadó vonatkozik rájuk, mely Bulgáriában 10 százalékos mértékű.

A személyi jövedelemadó alapja a kriptovaluta fiatra (pénzre) váltásakor keletkező profit. A személyi jövedelemadó alapját az ügyleti évben eladott kriptovaluták összes nyereségének és az ügyleti veszteségnek a különbsége jelenti.

15% adó rendszeres jövedelem esetén

Amennyiben nem eseti, hanem rendszeres kriptovaluta kereskedésről vagy bányászatról van szó, a kriptó profitot már 15% adó terheli. Rendszeres jövedelemnek tipikusan akkor minősül a kriptó jövedelem, ha ez az adott személy elsődleges bevételi forrása.

🎁
Vásárolj bitcoint a Bybiten erre a linkre kattintva, és megjutalmazunk akár 5000 USD értékű első befizetési bónusszal

Kriptovaluták bányászatának adózása

Magánszemélyek esetén a kriptó-bányászat után 15% adót kell fizetni, cégek esetén 10%-ot. A cikkünk megjelenésekor (2023 decemberi adatok szerint) Bulgáriában átlagosan 0,1137 eurót, azaz körülbelül 44 forintot kell fizetni egy kilowattóra áramért. Az ipari áram ennél még olcsóbb, ott 0,0814 euróba kerül egy kilowattóra fogyasztás.

Ajándékozás

Kriptó ajándékozása esetén Bulgáriában nem kell személyi jövedelemadót fizetni, ellenben tartománytól és várostól függően 3,3%-tól 6,6%-ig terjedő ajándékozási illeték megfizetése kötelező.

ÁFA-mentesség

A bitcoin és a hagyományos valuták közötti váltás, illetve a bitcoinban elszámolt szolgáltatásnyújtás az Európai Unió határozata alapján az EU semelyik tagállamában nem keletkeztet ÁFA-fizetési kötelezettséget.