Kriptovaluta adózás - Egyesült Királyság

Kriptovaluta adózás - Egyesült Királyság
Kép: Sabrina Mazzeo

Szeretnéd tudni, hogyan adózik a kriptó jövedelmed Angliában és az Egyesült Királyság területén? Ez a cikk neked szól!

Az Egyesült Királyság területén két adókulcs is vonatkozik kriptovalutákra, emellett létezik az adófizetésnek minimális határa (tax-free allowance) is. Nem különböztetik meg ugyanakkor a rövidtávú (short-term gain) és a hosszútávú (long-term gain) nyereségek adóját. Hogy mi alapján kell az egyik vagy a másik adókulcs szerint adóznod, alább részletezzük:

£50,270 jövedelem alatt 10% adó

Attól függően sorolnak be a 10%-os adókulcsba, hogy a teljes éves jövedelmed a két jövedelmi osztály közül az alacsonyabba vagy a magasabba tartozik. 50270 GBP alatti összjövedelem esetén a kriptovaluták kereskedéséből, cseréjéből, eladásából származó, fiat valutában realizált nyereséged után 10% adót kell megfizetned.

£50,270 jövedelem felett 20% adó

Amennyiben az adóévre vonatkozó összes jövedelmed értéke meghaladja az 50270 GBP-t, kriptovaluták kereskedéséből, cseréjéből, eladásából származó, fiat valutában realizált nyereséged után 20%-os adó fizetendő.

Amikor nem kell adót fizetned

Nem kell adót fizetned, amennyiben a kriptovaluta tranzakcióidból származó tárgyévi nyereséged nem éri el a 3000 GBP-t. Ezt a határt (tax-free allowance) az Egyesült Királyság rendszeresen csökkenti, és a hírek szerint a következő adóévben már 1500 GBP-re változhat.

Az oldalon található cikkek kizárólag a szerző véleményét tükrözik, és nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény szerinti befektetési tanácsadást és adótanácsadást sem. A Webhárom kizárja a felelősségét az egyéni befektetési döntésekből fakadó esetleges károk miatt. Tartalmaink szerzői jogvédelem alá tartoznak, felhasználásuk kizárólag a szerző írásos engedélyével lehetséges.