Kriptovaluta adózás - Magyarország

Kriptovaluta adózás - Magyarország

Hogyan kell adózni a bitcoin és más kriptovaluta jövedelmünk után Magyarországon? A Webhárom kriptó adózás cikksorozatát olvasod. A cikkben szereplő információk nem minősülnek adótanácsadásnak, konkrét kérdés esetén javasoljuk szakember felkeresését!

Hogyan adózik a kriptó jövedelem Magyarországon?

Magyarországon a Nemzeti Adó- És Vámhivatal 2022-től külön kategóriaként kezeli a kriptoügyletekből származó jövedelmet, melyet a személyi jövedelemadó bevallás részeként kell bevallani.

A kriptovalutákból szerzett valamennyi jövedelemre egységes 15%-os adókulcs vonatkozik.

Mi számít kriptoügyletnek?

Erre a személyi jövedelemadó törvény (Szja tv.) 67.C § paragrafusát tudjuk segítségül hívni, amit teljes terjedelmében itt tudsz elolvasni.

E törvény alkalmazásában kriptoeszközzel végrehajtott ügyletnek minősül az az ügylet, amelyben a magánszemély bárki számára megköthető, elérhető ügyletben kriptoeszközök átruházása, átengedése révén – ideértve a kriptoeszköz biztosította jog gyakorlását is – nem kriptoeszköz formájában vagyoni értéket szerez
Kriptoeszköznek minősül az érték vagy jogok digitális megjelenítője, amely megosztott főkönyvi technológia vagy hasonló technológia alkalmazásával elektronikusan átruházható és tárolható.

Ez nem csak szigorúan a blokkláncon lévő kriptó tranzakciókat foglalja magába. A szabály megengedi, hogy például egy centralizált tőzsdén (és nem blokkláncon) történt spot, opciós vagy perpetual tranzakciók is kriptovaluta ügyletnek számítsanak, valamint a Revolut-on tartott "kriptónk" megvétele is, még akkor is, ha a Revolut nem ad lehetőséget a blokkláncon történő kriptó kivétre.

🎁
Vásárolj bitcoint a Bybiten erre a linkre kattintva, és megjutalmazunk akár 5000 USD értékű első befizetési bónusszal

Mit kell tenni az adóbevallás előtt?

Az adóbevallás előtt az adóév összes olyan kriptovaluta tranzakcióját össze kell gyűjteni, ahol "nem kriptoeszköz formájában vagyoni értéket szereztél". Ez a legtöbb ember számára annyit takar, hogy amikor befizetsz a kriptótőzsdére, akkor azt felírod egy Excelbe, és amikor pénzt veszel ki a kriptótőzsdéről, akkor azt is felírod az Excelbe. Amennyiben a kriptótőzsde más devizát használ, lekérdezed az aktuális MNB középárfolyamot, és mellékeled a sorokhoz.

A középárfolyam kivételével minden adatot ki tudsz exportálni CSV formában bármely nagy tőzsdéről, legyen az Bybit, Coinbase, Binance, vagy Crypto.com.

Ezek alapján összegezzük a forintba átszámolt végső éves nyereséget vagy veszteséget január 1-től december 31-ig bezárólag! Ez az összeg fog az adóbevallásba kerülni.

💡
Nemcsak a közvetlen pénzkivét, hanem a kriptótőzsde által kibocsátott bankkártyával történő vásárlások is adókötelesek.

Hogyan kell elkészíteni a kriptó SZJA bevallást a gyakorlatban?

Az online e-SZJA felületén, ahol a bevallást készíted, a leggyakoribb, hogy a munkáltatód, brókercéged, stb. már adatokat szolgáltatott a NAV részére, így egyes részei alapból ki vannak töltve, ezt csupán ellenőrizned kell az értékpapírszámláddal és az M30 igazolásoddal összevetve.

Kriptovaluta ügyletek esetén viszont bele is kell szerkeszteni a dokumentumba. A keresőben keressünk rá, hogy "kripto", és adjuk hozzá az űrlaphoz és a kriptovaluta ügyletből származó jövedelem blokkot, amit a kereső feldobott!

Ez összesen két új mezőt jelent, de csak az egyiket kell kitöltened (az egyértelműsítés kedvéért szédszedték, így a nyereség és a veszteség külön mező lett)

Adókiegyenlítés kriptó veszteség után

Amennyiben veszteséget vallasz be, lehetőséged van adókiegyenlítéssel élni. Az adókiegyenlítés összege az adóévben, vagy az azt megelőző két évben bevallott kriptoügyletből származó veszteség 15 százaléka.

A gyakorlatban a konkrét szabályokkal nem kell foglalkoznod, hiszen ha veszteséget vallottál be, a következő évi bevallás véglegesítésénél a rendszer automatikusan ki fogja számolni hogy mennyivel kevesebb adót kell fizetned a korábbi évi veszteségednek köszönhetően.

Ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy van mozgástered abban, hogy a profitot stablecoinban vagy valós pénzben realizálod, és abszolút nem mindegy, hiszen az előbbi nem adóköteles, az utóbbi meg igen.

A legfontosabb szabályokat a NAV közleményében összegezve itt tudod elolvasni. A teljes jogszabály pedig a Személyi Jövedelemadó Törvény (Szja tv.) 67.C § -tól (Kriptoeszközzel végrehajtott ügyletből származó jövedelem cím alatt) található

Ha pedig szeretnél kitekinteni a határainkon kívülre is, ajánljuk ezt a cikkünket:

Kriptovaluták adózása az EU-ban és a világ országaiban
A Webhárom utánajárt, hogyan adóznak a kriptovaluták a magyarok számára népszerű országokban. Kriptó adózás a világ körül