Kriptovaluta adózás - Németország

Kriptovaluta adózás - Németország

Németországban a kriptovaluták kereskedése adóköteles, azonban vannak bizonyos szabályok, amivel mentesülhetsz az adófizetési kötelezettség alól.

Adómentesség 1 év után

Kezdjük is a német adórendszer bemutatását a legkedvezőbb kriptós jogszabállyal! Amennyiben kriptovalutát vásárolsz úgy, hogy Németországban van adóügyi illetőséged, és a kriptovalutához legalább 1 évig nem nyúlsz hozzá, 1 év után adómentesen realizálhatod a profitodat hagyományos pénzeszközben.

Ez az adómentesség vonatkozik arra is, ha a kriptovalutát nem euróra váltod, hanem elköltöd, így adómentes minden kriptovalutával történt vásárlás a sarki közérttől az ingatlanvásárlásig.

Adómentesség 600 euró alatt

A Magyarországi kriptó adózáshoz hasonlóan Németországban is létezik adómentességi minimum. Az SZJA-törvény (EStG 23. §) hatálya alá tartoznak a kriptovaluták is, így amennyiben a kriptovaluta portfóliód árfolyamnyeresége nem haladja meg a 600 eurót, az adott adóévben nem keletkezik adófizetési kötelezettséged.

Adóköteles kriptó tevékenységek Németországban

Személyi jövedelemadót kell fizetni bizonyos kriptovalutákhoz kötődő tevékenységekre,

  • Amennyiben alkalmazotti jogviszony keretében bitcoinban vagy más kriptovalutában kapod a fizetésed
  • Ha bitcoint (vagy más kriptovalutát) bányászol
  • Ha kriptovaluta stakelésből jövedelmed származik, és ez több mint évi 256 EUR
  • Ha aktívan kereskedsz a kriptovalutákkal (vagyis nem tartod legalább 1 éven keresztül a portfóliódban az adott kriptó eszközt)
  • Ha az 1 éves határ előtt elköltöd a kriptovalutádat

Speciális szabályok airdropokra

Adófizetési kötelezettséged keletkezik, amennyiben airdropban vettél részt, és ezért aktívan tenned kellett valamit (például a közösségi médiában megosztani a projektet, és hasonlók). Ellenben nem kell adót fizetned, amennyiben nem csináltál semmit, csak szimplán megkaptad az airdropot.

Adómentes staking jövedelem határa

A stakelésből származó jövedelem adóköteles évi 256 eurós összeghatár felett, egyébként adómentes.