Nincs FUD, ami megállíthatja a bitcoint

Nincs FUD, ami megállíthatja a bitcoint
Illusztráció: Jas Min, Unsplash

Fear, Uncertainty, Doubt - FUD. Így szoktak hivatkozni azokra a lejáratókampányokra, melyeket különösen a kriptovaluták esetében valamely pénzügyi eszköz árfolyammanipulációjára használnak.

Nincs hiány FUD-ból az év végén sem. Ha felcsapjuk a nemzetközi médiát, hemzseg a kriptóipart érintő negatív hírektől, de ha ez nem lenne elég, egy-két elég erős véleménycikk is kering nagy nevektől.

Ahogy beszámoltunk róla, csökken a Binance-en tartott vagyon, miután bűnösnek vallotta magát CZ, a Binance vezérigazgatója. Ez önmagában ténylegesen egy negatív hír, a tényeket nem szabad tagadni. De mégis, nézzük, hogy dolgozta fel az amerikai média:

"A kriptó bukott királyai, a szabályozók üldözik a szabályszegő kriptósokat" - világít a fekete szalagcím a Bloombergen, majd a cikkben egy pódiumra állítja CZ-t Sam Bankman-Frieddel és Do Kwonnal. Sam Bankman-Fried hétrendbeli üzletszerűen elkövetett csalás és összeesküvés miatt 110 hosszú börtönévnek nézhet elébe. Do Kwon-nál pedig ahogy hétvégén megjelent nagycikkünkben írtuk, nem győzzük számolni az érveket hogy miért lehetett benne nyakig a 65 milliárd dolláros LUNA botrányban.

Ezzel szemben mit csinált Changpeng Zhao?

Nos, CZ bűne két dolog:

  • amerikaiaknak kínált kriptó befektetést az általa vezetett Binance úgy, hogy erre nem volt törvényes keret
  • hitt az adatvédelemben és a decentralizáltságban, így végső soron nem szűrte ki, hogy azonosítatlan szereplők (mint a Hámász vagy más terrorista csoportok) is pénzt mozgassanak a platformon

Azaz ellentétben a kriptó bukott királyaival, CZ nem vert át szándékosan senkit, nem lopott pénzt a cégtől és az ügyfelektől, nem fizetett le politikusokat, és az amerikai törvények megsértését önállóan vallotta be, hogy ezzel elkerülje azt a szituációt, hogy a Binance-et magával viszi a mélybe egy hasonló hírcunamival.

Van viszont néhány nüansznyi részlet, ami a témában jártas források szívesen emlegetnek.

Az első és legfontosabb az, hogy egyáltalán nem biztos, hogy az USA-nak bármilyen joga van a Binance-et büntetni, miután a Binance nem Amerikában bejegyzett cég. Sokak szerint CZ ezt nagyon jól tudta, és csupán szeretett volna pontot tenni az évek óta húzódó ügy végére - lévén ha megvan az alku, az USA onnantól nem fogja zaklatni a legnagyobb kriptótőzsdét.

A másik az Igazságügyi Minisztérium, aki ahogy "CryptosRUs" George rámutatott, furcsa módon előre bejelentést tett arról hogy bejelentést fognak tenni egy fontos ügyről.

A harmadik CZ maga, aki napokkal a lemondás előtt már a lemondás lehetőségét pedzegette Twitteren.

A negyedik az új vezérigazgató, akit azonnal, "mint a karikacsapás" megválasztottak.

Az ötödik Eric Balchunas, aki rámutatott, hogy nem tartja esélyesnek a Blackrock spot bitcoin ETF-jének jóváhagyását egészen addig, amíg ilyen gigantikus kriptó szereplők vannak a piacon, mint a Binance.

Mindezeket egybegyúrva mi abba az irányba hajlunk, hogy lejáratókampány ide vagy oda, ez egy megkonstruált ügy, ahol mindkét szereplő, az USA és a Binance is nagyon jól tudta, hogy mi fog történni. Nem egy hirtelen égből villámcsapás, és nem hasonlítható az elmúlt évek dollártízmilliárdos csalásaihoz sem.

Ha nagy, nemzetközi médiumot olvasunk, akkor pedig tegyük fel a kérdést, kinek volt érdeke, hogy ez a cikk megjelenjen. És mi lehett a megjelentetés célja.

Egész estés scifit készített a Bloomberg az FTX összeomlásáról
Az 1 óra 47 perces dokumentumfilm egyetlen ponton sem állítja, hogy Sam Bankman Fried-nek bármilyen módon köze lett volna az FTX csődjéhez.

Másfél órás PR anyag készült SBF-ről, ahol az alternatív univerzumban még csak nem is sejthetjük hogy bűnös.

Mindezek után a bitcoin még mindig rezilienciát mutat, az ára újra az éves csúcsot feszegeti. A Binance-ügyről sokan belátták: túl kicsi ahhoz hogy megállítsa a bitcoin szárnyalását. És ez így van a legnagyobb rendben.

🎁
Regisztrálj a ByBit kriptótőzsdén és zsebeld be a $10-$5000 értékű bónuszokat. Promóciós link:
https://partner.bybit.com/b/webharom
Ajánljuk még
Trump fejlövése indíthatja el a bitcoin bikapiacot?

Trump fejlövése indíthatja el a bitcoin bikapiacot?

Miután Donald Trump korábbi amerikai elnök és elnökjelölt könnyebb sérüléseket szenvedett a pennsylvaniai kampánybeszéde alatti merényletben, sokak úgy vélik, kőbe vésődött az ex-elnök újraválasztása. Trumpot egy nyilvános rendezvényen tetőre kúszó merénylő próbálta sikertelenül kiiktatni - a lövések végül Trump fülét találták el, így heteken belül gyógyuló sérüléseket okozva a korábbi