Mi az a kriptótőzsde?

Mi az a kriptótőzsde?
Egy kriptótőzsde a hagyományos pénzváltók megfelelője a blokkláncon

A kriptótőzsde olyan platform, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy kriptovalutákat vásároljanak, eladjanak vagy kereskedjenek velük. Működésük a hagyományos pénzváltókhoz hasonlítható.

Ezek a tőzsdék közvetítőként szolgálnak, megkönnyítik a digitális valuták más eszközökre, például fiat valutára vagy más kriptovalutákra történő cseréjét. A kriptótőzsdék használata regisztrációhoz kötött, azaz belépés, és sok esetben ügyfélazonosítás szükséges a platformokon, hogy befizethessenek, kivehessenek és kereskedhessenek különböző kriptovalutákkal.

A kriptótőzsdék funkciói

Egy kriptótőzsdén általánosságban az alábbi funkciókat találod:

Kriptovaluta párok

A hagyományos devizapárokhoz (mint például EURHUF) hasonlóan léteznek kriptó párok is, mint például a BTC/USDT vagy az ETH/BTC. Ezek a kereskedés két oldalán álló kriptovalutát jelölik, például BTC/USDT esetében BTC-t vásárolsz USDT-ért cserében, vagy fordítva. Egyes tőzsdéken találhatsz hibrid kriptó párokat is, melyben a pár egyik valutája hagyományos fiat valuta, mint például az euró.

Ajánlati könyv

Az ajánlati könyv a hagyományos tőzsdékhez hasonló működésű, folyamatosan frissített (valós idejű) lista a felhasználók vételi és eladási ajánlatairól. Amennyiben piaci áron kereskedsz, az ajánlati könyvből a számodra legjobb ajánlat teljesül. Limitáras kereskedésnél új sort viszel fel az ajánlati könyvbe, amit mások teljesíthetnek.

Számla, virtuális tárca

Ezek az oldalak egy virtuális számlát nyitnak a nevedre, ahol pénzt és kriptovalutát tartanak nyilván a tulajdonodban. A valós pénzbeli egyenleget hagyományos bankszámlára utalhatod, a kriptovalutát pedig blokkláncon történő tranzakcióval saját tárcába (például hardvertárcába) küldheted.

Derivatívák

A kriptótőzsdék általánosságban derivatív kriptó termékeket is biztosítanak, mint például a future kereskedés. Ezáltal a felhasználók magasabb kockázattal magasabb hozamot érhetnek el.

Szabályozás

A kriptótőzsdékre attól függően hogy melyik országban lettek bejegyezve, más és más jogszabályok vonatkoznak, így előfordulhat hogy egyes kriptótőzsdék elérhetetlenek Magyarországon vagy nem fogadnak magyar regisztrálókat.

Biztonság

A legnagyobb kriptótőzsdék számos biztonsági funkcióval vannak ellátva, ilyen a kétfaktoros autentikáció, az ügyfélvagyon elkülönített kezelése, vagy a blokkláncon történő ellenőrizhetőség.

Milyen kriptótőzsdék léteznek és hogyan tudom őket használni?

A Magyarországon elérhető négy legnagyobb kriptótőzsde a Binance, Coinbase, Crypto.com és a Bybit. Ha szeretnél kriptótőzsdéket használni, ezeken az oldalakon találsz segítséget:

🎁
Regisztrálj a ByBit kriptótőzsdén és zsebeld be a $10-$5000 értékű bónuszokat. Promóciós link:
https://partner.bybit.com/b/webharom
Ajánljuk még
Trump fejlövése indíthatja el a bitcoin bikapiacot?

Trump fejlövése indíthatja el a bitcoin bikapiacot?

Miután Donald Trump korábbi amerikai elnök és elnökjelölt könnyebb sérüléseket szenvedett a pennsylvaniai kampánybeszéde alatti merényletben, sokak úgy vélik, kőbe vésődött az ex-elnök újraválasztása. Trumpot egy nyilvános rendezvényen tetőre kúszó merénylő próbálta sikertelenül kiiktatni - a lövések végül Trump fülét találták el, így heteken belül gyógyuló sérüléseket okozva a korábbi