ByBit perpetual future kereskedés útmutató

ByBit perpetual future kereskedés útmutató

A mai cikkünkben bemutatjuk, hogyan működik a perpetual future kereskedés a ByBit crypto tőzsdén.

Mi az a perpetual future?

Először is alapozzuk meg a kereskedést egy gyors összefoglalóval arról, hogy mi is az a perpetual future. Magyar szó nincsen rá, így mi is maradunk az eredeti kifejezésnél. A perpetual future egy kriptópiacra jellemző pénzügyi derivatíva. A hagyományos határidős termékekkel (future) ellentétben a perpetual future - ahogy neve is sugallja - örökös, azaz nincsen lejárati ideje. További jellemzője, hogy egy mögöttes termék árfolyamára spekulálhatunk vele, anélkül hogy tényleges csereügyleteket kötnénk a mögöttes termékkel. A perpetual future kereskedés többszázmilliárd dolláros volumenű az egész kriptopiacon, népszerűsége a magas tőkeáttét lehetőségének köszönhető.

A ByBit future kereskedési felülete

Egy gyors screenshot azoknak, akik még nem jártak ezen az oldalon. A ByBit kriptótőzsdén a perpetual kereskedést a Derivatives menüpont alatt érhetjük el, jelen esetben a BTCUSDT párhoz tartozó kereskedési felületet látjuk.

ByBit BTCUSDT perpetual future kereskedési felület
Kép: ByBit BTCUSDT perpetual future kereskedési felület

Hogyan működik ez a felület?

A BTCUSDT termék adatai

A képernyő tetején láthatjuk, hogy melyik perpetual kereskedési termék lett kiválasztva. Jelen esetben a BTCUSDT pár. Egy perpetual pár mindig két kriptovalutát tartalmaz, jelen esetben a BTC-t és az USDT-t. A gyakorlatban ez annyit jelent, hogy papíron BTC-t veszünk USDT-ért cserébe vagy fordítva. Fontos, hogy ahogy a fent említésre került, fizikai BTC-t nem vásárolhatunk, hiszen ez egy teljesen más pénzügyi termék, azon kívül, hogy leköveti a BTC USDT-ben kifejezett árfolyamát, semmi köze nincs a tényleges bitcoinhoz.

A BTCUSDT szimbólum mellett láthatjuk a BTC aktuális USDT-ben jegyzett árát: 39600.00 -t. Jobbra sorrendben az elmúlt 24 óra árfolyamváltozását, a legmagasabb és legalacsonyabb árat, a 24 órás kereskedési forgalmat, és a finanszírozás mértékét és esedékességét.

🎁
Regisztrálj a ByBit kriptótőzsdén és zsebeld be a $10-$5000 értékű bónuszokat. Promóciós link: https://partner.bybit.com/b/webharom

Perpetual hitel finanszírozása

Mivel a perpetual terméket tipikusan tőkeáttétes kereskedésre használják, a pozíciód mögött egy hitel van. Ha például 10x-es tőkeáttéttel vásároltál BTCUSDT perpetualt, akkor valamely más, a ByBit Unified Trading egyenlegeden lévő kriptóeszköz fedezetére vettél fel hitelt. Azt, hogy minek a fedezetére veszel fel hitelt, és milyen kriptóeszközöket használ a ByBit platform a fedezet biztosítására, az úgynevezett "margin mode" dönti el. Ez lehet izolált, cross, vagy teljes portfóliós. Az utóbbit nem részletezzük, mert profi trédereknek való és alapból nincs is engedélyezve, a másik két mód közül viszont választhat a felhasználó:

Az Isolated Margin opcióval nincs összemosva a hitelfedezet semmivel, a pozíció nyitásakor a BTCUSDT perpetual pár esetében BTC-vel vagy USDT-vel kell rendelkezned, és semmi mást nem fogad el a rendszer.

A Cross Margin opcióval viszont a tőkeáttétes pozíciódra fedezetként nyújthatsz más kriptovalutákat, például ETH, DOGE, stb.

Amint a visszaszámláló értéke eléri a nullát, a pozíciódból levonásra kerül a funding rate-nek megfelelő hitelkamat.

⚠️
Nagyobb piaci mozgások esetében a hitelkamat jelentősen, akár a többszörösére is megnőhet!

Az ajánlati könyv

Az ajánlati könyv pontosan úgy működik mint bármilyen más kriptótőzsdén vagy brókercégnél. Középen az aktuális árfolyamot, alul zölddel a vételi ajánlatokat, felül pirossal az eladási ajánlatokat látjuk.

A legördülő menüben a granularitást lehet választani, azaz hogy milyen bontásban jelenjenek meg az ajánlatok. Természetesen több ajánlat van mint kifér, ezért 0.1-es bontás esetén 0.1 USDT-nként össze lesznek vonva az árak. Ez állítható.

A Recent Trades menüben a legfrissebb teljesült adásvételek árát látjuk.

🎁
Regisztrálj a ByBit kriptótőzsdén és zsebeld be a $10-$5000 értékű bónuszokat. Promóciós link: https://partner.bybit.com/b/webharom

Az árfolyamgrafikon

Az árfolyamgrafikon helyén egy hagyományos TradingView chartot látunk beépítve, azaz a legtöbb TradingView-on megismert funkció rendelkezésünkre áll. Hozzáadhatunk indikátorokat, rajzolgathatunk a chartra, satöbbi.

A ByBit emellett két plusz dolgot mutat a grafikonon: Nyitott pozíció esetén a belépési árfolyamszintet. Stop loss és/vagy take profit pozíció esetén azokat a szinteket is láthatjuk pöttyözött piros/zöld vonalakkal, ahol a SL / TP végrehajtásra kerül.

Emellett a Markey Buy és Market Sell gombokkal, a Qty (mennyiség) megadása után lehetőségünk van gyorsan kereskedési ajánlatot felvinni az ajánlati könyvbe.

🎁
A Webhárom a ByBit partnereként $10-$5000 értékű bónuszt nyújt új regisztrálóknak. Promóciós link: https://partner.bybit.com/b/webharom

A megnyitott pozíciók

A perpetual kereskedési felület legalján találjuk az általunk megnyitott pozíciókat.

Contracts: a kereskedett pár

Qty: a pozíció mérete (jelen esetben 0.019 BTC-nek megfelelő méretű a pozíció)

Value: a pozíció értéke USDT-ben kifejezve

Entry price: A belépési ár (vagy több egymásutáni trade esetén átlagár)

Mark price: Az aktuális ár

Liq. price: Likvidálási ár. Ha ezt a szintet eléri az ár, azonnal buksz mindent!

IM (Initial Margin): A pozíciónyitáshoz szükséges USDT

MM (Maintenance Margin): A pozíció fenntartásához szükséges USDT fedezet

Unrealized P&L: Realizálatlan profit vagy veszteség. Jelen esetben a pozíción egy minimális nyereség látható.

Realized P&L: Realizált profit vagy veszteség. Ez friss pozíció esetében gyakorlatilag a kereskedési díjat jelenti egészen addig, amíg részlegesen nem zárjuk le a pozíciót. Onnantól hozzáadódik a keletkezett ügyleti nyereség vagy veszteség is.

Akciógombok

Akciógombok

Ez a négy gomb arra szolgál, hogy beállítsunk:

Take Profit-ot és Stop Loss-t: azaz olyan árszintet, amit elérve az ajánlati könybe kerül egy piaci áras megbízás a pozíció zárására.

Ez az ablak jön elő a TP/SL gombra kattintva. Lehetőség van az egész pozíciót vagy csak egy részét lezárni.

A gombra kattinva felugró ablakban határozhatjuk meg a trigger árat, azaz azt az árat, aminél ki szeretnénk szállni a pozícióból.

Lehetőségünk van a teljes pozíció helyett annak csak egy részét lezárni amennyiben a Partial Position fülre kattintunk.

Trailing Stop

A trailing stop egy olyan kereskedési stratégia melynek során egyirányú arfolyammozgásra spekulálunk, viszont nem szeretnénk egy adott ponton kiszállni - megvárjuk hogy a trend hadd fussa ki magát. Ekkor egy olyan sávot "trailing stop" határozunk meg, amiből ha kitér az árfolyam, lezárjuk a pozíciót.

A trailing stop működését szemléltető ábra: hagyjuk, hogy a BTCUSDT árfolyam "kifussa magát", azaz menjen felfele. Amikor egy megadott mértékben lefele fordul az árfolyam, lezárjuk a pozíciót.

🎁
Regisztrálj a ByBit kriptótőzsdén és zsebeld be a $10-$5000 értékű bónuszokat. Promóciós link: https://partner.bybit.com/b/webharom

A pozíció manuális lezárása

A pozíció a Limit és a Market gombokra kattintva lezárható limitáras vagy piaci áras megbízással. A piaci áras megbízás esetén az ajánlati könyvbe aktuális értéken kerül be egy új vételi / eladási megbízás. A limitáras megbízás ezzel szemben egy konkrét árszintet határoz meg, amely felett nem szeretnénk venni vagy amely alatt nem szeretnénk eladni. Ha például 40 000 USDT-s limitáras megbízást adunk be, biztosak lehetünk hogy a pozíció csak akkor záródik le, ha a BTCUSDT legalább 40 ezer dolláron kereskedik.


ByBit regisztráció tutorial
A ByBit egy kriptótőzsde, ahol bitcoin és más kriptovaluták vásárlására, eladására, kriptó derivatívák kereskedésére van lehetőséged.

Ez a cikk a webharom.hu kriptó hírportálon jelent meg. Utolsó frissítés dátuma: 2024. január 3.

🎁
Regisztrálj a ByBit kriptótőzsdén és zsebeld be a $10-$5000 értékű bónuszokat. Promóciós link:
https://partner.bybit.com/b/webharom
Ajánljuk még