A top 50 kriptovaluta - bemutató és vélemények

A top 50 kriptovaluta - bemutató és vélemények

Mai tudástár cikkünkben a legnépszerűbb kriptovalutákat mutatjuk be, talán megismerhetsz egy-kettőt, ami eddig teljesen elkerülte a figyelmed. A rangsor a Coinmarketcap aktuális adatai szerint készült - piaci kapitalizáció szerint a legkisebbtől az óriásokig.

💡
Az Értékelés a Webhárom csapatának véleményét mutatja arról, hogy látunk-e fantáziát a projektben és a kriptovalutában befektetési szempontból.

50. FTX token (FTT)

Az FTT token az FTX kriptótőzsde saját kibocsátású tokenje. Az FTT tokent birtokló felhasználók egykor kereskedési díjkedvezményekben részesülhettek a mára becsődölt FTX kriptótőzsdén. Az FTT 2022 novemberében értékének több mint 90%-át elvesztette, miután kiderült, az FTX titokban elköltötte az ügyfelek vagyonának nagy részét és helyette a levegőből FTT tokent gyártott, amit piaci manipulációval egy likvid és értékes kriptovalutának mutattak be.

Értékelés: bottal nem nyúlnánk hozzá

49. Render token (RNDR)

A Render Network az első decentralizált GPU renderelési platform, amely lehetővé teszi, hogy a GPU renderelési munkákat igény szerint a világ minden táján lévő nagy teljesítményű GPU nodeokra skálázzák. Ez a hagyományos cloud megoldásokhoz képest költséghatékonyabb és gyorsabb a Render hálózaton. A RNDR tokennel ezt a számítási teljesítményt lehet kifizetni.

Értékelés: Egyedi és kiváló ötlet, de még bizonyítania kell hogy a felhasználók részéről tényleg van-e igény a megoldásra. Attól tartunk, hogy a renderelési idő egy szűk réteg problémája, és a Render nem fog megfelelő méretű piacot találni magának.

48. Quant (QNT)

A Quant Network célja vagyontárgyak tokenizálása a blokkláncon. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy más partnercégekkel együttműködve lehetővé teszik, hogy bankok, pénzintézetek a blokkláncra vigyenek például egy részvényt, vagy bevezessenek egy központi bank által kibocsátott digitális valutát.

Értékelés: A különféle eszközök tokenizációja mindenképp trend lehet a jövőben, a kérdés, hogy a Quant el tudja-e érni, hogy meghatározó szerepe legyen ebben az innovációban.

🎁
Regisztrálj a ByBit kriptótőzsdén és zsebeld be a $10-$5000 értékű bónuszokat. Igénylés: https://partner.bybit.com/b/webharom

47. Arbitrum (ARB)

Az Arbitrum egy, az Ethereumra épülő layer 2-es blokklánc, mely az Ethereum teljesítményét hivatott skálázni, ennek fényében pedig gyorsabb tranzakciós időket és alacsonyabb költségeket eredményez a felhasználóknak. Az ARB token az Arbitrum lánc governance tokenje, segítségével az Arbitrum protokolláris változásaira lehet szavazni. Az ARB emellett letétbe is helyezhető stakeléssel.

Értékelés: Az ARB stakelés jelenleg kimonodottan jó profitot biztosít, de óvatosnak kell lenni, és figyelembe kell venni az ARB token inflációját is.

46. Maker (MKR)

A MKR token a MakerDao governance tokenje. Hozamot nem biztosít, csak szavazati jogot a MakerDao-ban, mely az általa kiadott a DAI stablecoinnal kapcsolatos kérdésekről dönt.

Értékelés: Befektetési célból nem sok fantáziát látunk benne, értékét viszont relatíve jól megtarthatja amíg a DAI jól működik. Előfordulhatnak spekulatív időszakaszok, amikor a MKR értéke megugrik, mert a nagyobb token-tulajdonosoknak érdeke fűződik a DAI kollateralizációjának megváltoztatására.

45. Injective (INJ)

Az Injective Protocol egy layer 1-es blokklánc, ami az üzleti célú felhasználásokat helyezi előtérbe. Egyik újdonsága a decentralizált derivatíva kereskedés lehetősége (future-ök, opciók, stb.), melyet más blokkláncokon nem láthatunk. Az Injective Protocol okosszerződései a Cosmos-féle CosmWasm virtuális gépre épülnek.

44. Graph (GRT)

A The Graph projekt blokkláncon elérhető adatokat indexel, és hoz felhasználóbarát (értsd: fejlesztők számára könnyebben kezelhető) GraphQL JSON formátumra. Egy úgynevezett interopability layer, fő fókusza a különböző blokkláncok és blokklánc alkalmazások összehangolásának elősegítése.

43. Aave (AAVE)

Az Aave az egyik legnépszerűbb decentralizált kölcsönplatform. Felhasználói több blokkláncon (Ethereum, Arbitrum, Avalanche, Harmony, Optimism, Polygon, Metis, Gnosis, Base) hitelezhetnek kriptovalutát és kereshetnek pénzt a hitelkamatokból, vagy vehetnek fel hitelt a platformon keresztül. Az Aave volt továbbá az első projekt, ahol lehetőség nyílik villámhitel (flashloan) felvételére. Az Aave protokoll a cikkünk megjelenésekor közel 10 milliárd dollárnyi vagyont kezel.

42. Optimism (OP)

Az Optimism egy Ethereum layer2-es blokklánc, ami egy, az Ethereumra épülő plusz hálózati réteget jelent. Az Optimism segítségével gyorsabb és olcsóbb tranzakciók elérhetőek, az Ethereum biztonságának garantálása mellett. Az Optimism láncon lévő összes kriptovaluta értéke 2 milliárd dollár, a hálózat eddig több mint 140 millió tranzakciót lebonyolított.

Az Optimism OP tokenje a hálózati tranzakciós költségek megfizetésére van használva.

41. VeChain (VET)

A VeChain blokklánc fókusza a valós életben lévő szállítmányozási láncok problémáinak megoldása a szereplők tranzakcióinak és szerződéseinek blokkláncra vitelével. A VeChain két tokennel is rendelkezik, az értékmérő VET, valamint a gas fee fizetésére alkalmas VTHO token.

🎁
Van már bankkártyád a Binance kártya helyett? Most ingyen megkaphatod! Regisztrálj a Bybit kriptótőzsdén és csapj le a Webhárom exkluzív bónuszaira: Ingyenes bankkártya igénylés

40. Mantle (MNT)

A Mantle az Optimism-höz hasonlóan szintén egy layer2-es, Ethereumra épülő lánc. A Mantle az egységnyi idő alatt lebonyolított tranzakciók skálázásához az optimistic rollup technológiát használja. A Mantle 2023-tól a BitDAO égisze alá tartozik, így közvetlenül kötődik a Bybit kriptótőzsdéhez.

39. Immutable X (IMX)

Az Immutable X egy alkalmazásfejlesztői keretrendszert biztosít webhármas játékokhoz. A platform segítségével a fejlesztők elkerülhetik a blokkláncon futó játékok skálázási és teljesítmény-problémáit.

38. Binance USD (BUSD)

A BUSD a Binance sajátmárkás stablecoinja, melyet az amerikában bejegyzett Paxos bocsátott ki. Azért csak bocsátott, mert az új BUSD stablecoinok létrehozása (mintelése) felfüggesztésre került, miután az amerikai Értékpapír -és Tőzsdefelügyelet (SEC) felvetette, a BUSD értékpapírnak minősülhet. A forgalomban lévő BUSD piacról történő kivonásával a Binance és a Binance Smart Chain ökoszisztémája alternatív, távolkeleten bejegyzett stablecoinok használatára tért át.

37. Near Protocol (NEAR)

A Near Protocol saját megfogalmazásuk szerint egy "blokklánc operációs rendszer", mely decentralizált alkalmazások fejlesztését segíti. A platform a hagyományos hoszting szolgáltatókhoz (Amazon AWS, Digitalocean, stb.) hasonlítható, ezeknek egy decentralizált alternatívája. A Near Protocol segítségével blockchain alkalmazásokat fejleszthetünk pusztán Javascript vagy Rust nyelven.

36. Thor Chain (RUNE)

A ThorChain egy önálló, layer1-es blokklánc, ami a Cosmos SDK-val készült, így a Cosmos ökoszisztémába tartozik. A ThorChain egy decentralizált pénzváltót üzemeltet, melyben a RUNE token köztes értékmérőként használatos. A RUNE token mediátor szerepével elhárulnak a likviditási problémák ritkábban kereskedett kriptovaluta párok esetében.

35. Aptos (APT)

Az Aptos egy, a Facebook korábbi fejlesztői által készített layer1-es blokklánc. Forráskódja a rendkívül biztonságosnak mondott, egyedi Move programnyelven íródott. A többi blokklánccal ellentétben sajátos kriptográfiai konszenzusmechanizmust használ (ez a BZT). Az Aptos legfőbb előnyei az egységnyi idő alatti magas tranzakciószám és a használt kriptográfiai algoritmusok biztonsága.

34. Internet Computer (ICP)

Míg hagyományosan egy kriptó projekt egy blokkláncon futó backenddel és egy web2-es frontenddel rendelkezik, az Internet Computer egy olyan protokoll, amin keresztül teljes egészében blokkláncon futtathatóvá vállnak a web3 alkalmazások. Az ICP egy kísérlet arra, hogy a jelenlegi internet infrastruktúra egyszer leváltásra kerüljön egy blockchain-kompatibilis megoldással.

33. Hedera (HBAR)

A Hedera egy decentralizált, nyílt forráskódú blokklánc, ahol az szabályozói (governance) jogokat big tech vállalatok birtokolják. A Hedera okosszerződéseit az Ethereum Virtual Machine virtuális gép futtatja, így kompatibilis az ismert nagyobb blokkláncokkal. Az Ethereummal ellentétben viszont a tranzakciók gyorsabbak és olcsóbbak, valamint a hálózat saját orákulumokkal rendelkezik.

32. Lido (LDO)

Az Ethereum önálló stakelése sokak számára nem elérhető, mivel a minimális letétbe helyezhető összeg 32 ETH-ban van meghatározva. Erre a problémára kínál megoldást a Lido Finance, ahol tetszőleges mennyiségű ethert letétbe lehet helyezni, majd a letétbe helyezett ETH-ért cserében stETH - staked ether - tokent mintelnek nekünk. Az stETH birtokában bármikor kivehető a befizetett ETH a stakelésből származó hozammal együtt. (A Lido eredeti profilja mellett ma már MATIC stakelést is lehetővé tesz). Az LDO a Lido governance tokenje.

31. Filecoin (FIL)

A Filecoin egy decentralizált adattárolásra szolgáló hálózat, mely az Amazon, Google Cloud és hasonló felhőszolgáltatók monopóliumának leváltását célozta meg. A FIL token segítségével a rendszer használói fizethetnek a tárolási kapacitásért és adatforgalomért, a tárhely tényleges biztosítói pedig FIL tokeneket kapnak tárcájukba.

🎁
Regisztrálj a Bybit váltón és kereskedj a legmenőbb kriptovalutákkal! A Webhárom a Bybit partnereként akár 5000 dollár értékű egyszeri bónuszt is kínál: Igénylem a bónuszt

30. Cronos (CRO)

A CRO a Cronos blokklánc utility tokenje. A Cronos egy EVM-kompatibilis lánc, melyet a crypto.com kriptőtőzsde hozott létre és felügyel. A CRO maximális forgalomba helyezhető mennyisége 100 milliárd CRO token, ezt félretéve arról hogy ténylegesen mikor kerülnek forgalomba újabb tokenek, a kriptótőzsde dönt.

29. Ethereum Classic (ETC)

Az Ethereum Classic az eredeti Ethereum azóta átnevezett, és még ma is bányászható coinja. 2016-ban egy akkor nagy kaliberűnek számító kriptó projekt, a DAO hackertámadást szenvedett, mely 50 millió dollárnyi etherrel károsította meg az ügyfeleket. Az Ethereum ezután egy hard fork-ot hajtott végre, hogy visszavonja a hacker tranzakcióit. Akik maradtak annál a dogmánál, hogy a blokklánc visszavonhatatlan, továbbvitték az eredeti Ethereum protokollt Ethereum Classic néven. Az Ethereum Classic ugyanúgy rendelkezik EVM-mel, így számos, az Ethereumon futó projekttel kompatibilis.

28. Kaspa (KAS)

A Kaspa egy innovatív, layer 1-es blokklánc, mely gyors futási időt, biztonságot, és alacsony tranzakciós költségeket ígér. A Kaspa egy proof-of-work konszenzus-mechanizmust használ, mely lehetővé teszi blokkok párhuzamos validálását.

27. Monero (XMR)

A Monero egy privát, decentralizált kriptó projekt. A Monero hálózat és az XMR érmék legnagyobb előnye, hogy teljesen anonim módon lehet mind tárolni, mind tranzaktálni velük. Hátránya, hogy ez csökkenti az adoptációt, a nagyobb centralizált kriptovaluta váltók rendre letiltották az XMR kereskedést az elmúlt években - politikai és szabályozási nyomásra.

26. TrueUSD (TUSD)

A TrueUSD-t az különbözteti meg a "hagyományos" stablecoinoktól, hogy a bizalom is szét van osztva. Azaz több piaci szereplő konszenzusával van biztosítva, hogy a TrueUSD mögött legyen fedezet, míg más projekteknél (például a Tethernél) a Tether Limited-en kívül senki nem tudja "garantálni", hogy megvan a pénzünk. Egy TrueUSD token 1 USD-t ér.

25. Stellar (XLM)

A Stellar a valós életbeli eszközök tokenizációját tűzte ki zászlójára, viszont különösebben nem ért el eddig sikereket a 2014-es indulása óta. Valószínű, hogy az XLM lefele ívelése folytatódhat a jövőben, különösen az ERC3643 token szabvány létrejötte miatt, mely a tokenizált eszközöket az Ethereum láncra tereli.

24. OKX Token (OKB)

Az OKX token az OKX kriptótőzsde saját kriptovalutája. Az OKB-t birtokló felhasználók a kriptótőzsde kereskedési díjait akár 40 százalékkal is csökkenthetik. Az OKX kereskedési volumen szerint a világ második legnagyobb kriptótőzsdéje jelenleg.

23. Cosmos (ATOM)

A magát "interchain"-nek nevező Cosmos egy blokklánc, mely egy modern technológiai környezetet kínál crosschain alkalmazások fejlesztésére. Ennek leglényegesebb pontja, hogy a Cosmos SDK segítségével úgy fejleszthetünk több láncon futó alkalmazást, hogy nem szükséges hozzá egy másik láncon okosszerződéseket készíteni, mely a fejlesztő és a felhasználó számára is drága mulatság lehet, ráadásul ronthatja a tranzakciós időket. A Cosmoshoz kötődik az IBC, azaz a "Láncközi Kommunikációs Protokoll" is.

22. Uniswap (UNI)

Az Uniswap egy decentralizált váltó, sőt: a világ első, eredményes decentralizált váltója, melyet azóta ezrek klónoztak le. Az Uniswap 3-as előtti verziói az UNI tokent tranzakciós díjak fizetésére és a likviditásbiztosítók honorálására használták, governance funkciói mellett. Ma a UNI token lehetőséget nyújt tulajdonosainak, hogy beleszóljanak a Uniswap jövőbeli fejlesztéseibe. A Uniswap jelenleg napi 1 milliárd dolláros kereskedési forgalmat bonyolít.

21. Unus Sed Leo (LEO)

A LEO token a Bitfinex által kiadott "kárpótlási jegy". A Bitfinex kriptótőzsdét sok évvel ezelőtt egy 120 000 BTC-t eltüntető hackertámadás érte. A Bitfinex az incidens kapcsán azt az ígéretet tette, hogy a jogi úton visszaszerzett bitcoin legalább 80%-át LEO tokenek elégetésére fordítja, azaz a csökkenő kínálattal mesterségesen felhajtja az árfolyamot.

💳
Igényelj ingyenes kriptó bankkártyát a Bybit-en!
Link: https://partner.bybit.com/b/webharom

20. Bitcoin Cash (BCH)

A Bitcoin Cash a Bitcoin egy hard forkja. Eredete egy 2016-os vitára vezethető vissza, mely szerint a Bitcoin eredeti célja a könnyen használható digitális pénz megalkotása - a Bitcoin Cash alkotói szerint ettől az eredeti protokoll jelentősen eltért, a megnövekedett tranzakciós díjakkal pedig egyenesen használhatatlan. A blokkméret növelésével létrejött a Bitcoin Cash. A BCH a Bitcoin Cash hálózat natív coinja.

19. Shiba Inu (SHIB)

A Shiba Inu eredetileg egy japán kutyafajtáról elnevezett mémcoin. Jellemzője az alacsony denominálás, és az időszakos nagy árfolyammozgás. Létrejöttekor egy szimpla Dogecoin volt Ethereumon, mára már Shibarium néven egy növekvő ökoszisztéma tartozik hozzá. A Shiba Inu marketingjének része volt, hogy nagymennyiségű SHIB tokent küldtek az Ethereum-alapító Vitalik Buterin-nek figyelemfelkeltés céljából. 2021-ben ezt az 1 milliárd dollárnyi SHIB tokent Buterin eladományozta egy, a COVID védekezést elősegítő nonprofit egyesületnek.

18. Litecoin (LTC)

A Litecoin az egyik legkorábbi altcoin projekt, egy Bitcoin fork, melynek eredeti célja a tranzakciós költségek csökkentése és a bányászás elérhetővé tétele volt. A Litecoin fejlesztői felismerték, a növekvő számítási kapacitással a bitcoin otthoni bányászása a hagyományos CPU-kkal ellehetetlenülhet, így az SHA-256 hash algoritmust egy kisebb számításigényű algoritmusra, a scrypt-re cserélték.

17. DAI (DAI)

A DAI egy algoritmikus stablecoin, mely más kriptoeszközökkel van kollateralizálva. Árfolyama 1:1-hez leköveti az amerikai dollárét. A DAI abban különbözik más stablecoinoktól, hogy nem köthető egy konkrét céghez sem, így a fedezetlenséggel, a tárolással, és általánosságban a bizalommal kapcsolatos kockázatokat jelentősen csökkenti.

16. Wrapped Bitcoin (WBTC)

A Wrapped Bitcoin az Ethereum és egyéb EVM-kompatibilis láncokon fellelhető ERC20 szabványú token, melynek tényleges fedezete van a Bitcoin láncon. A bitcoin tokenizálása lehetővé tette, hogy a WBTC-t számos decentralizált üzleti alkalmazásba integrálják a protokollok túlbonyolítása nélkül. Noha a WBTC-nek kétségtelen előnyei vannak BTC-vel szemben, hosszú távú tárolásra nem ajánják a bitcoin maximalisták, hiszen a Bitcoin kockázata mellett magában hordozza az Ethereum hálózat és az esetleges layer 2-es láncok, kereskedés során pedig a használt okosszerződések biztonsági kockázatait.

Polkadot Logo

15. Polkadot (DOT)

A Polkadot víziója könnyen skálázható, feldarabolt láncok, úgynevezett "parachain"-ek közötti gyors és megbízható érték-és adattovábbítás egy közös láncra visszacsatolva. Ez a közös lánc a Polkadot Mainnet, natív coinja a DOT, melyet tranzakciós költségek fizetésére és stakelésre tudunk használni.

Polygon MATIC

14. Polygon (MATIC)

A Polygon egyike a legdinamikusabban fejlődő és leginnovatívabb layer 2-es, Ethereumra épülő blokkláncoknak. MATIC-ban fizethető alacsony tranzakciós költségek, és magas áteresztőképesség (egységnyi idő alatt véglegesíthető tranzakciószám) jellemzi. A Polygon számos új kriptográfiai technológiát vitt be a köztudatba, ilyen a zero-knowledge proofok vagy az optimista rollupok használata. A Polygon hamarosan deprekálja a MATIC tokent, helyette a Polygon 2.0 ökoszisztéma kialakításával a DOT tokenre tér át.

AVAX logo

13. Avalanche (AVAX)

Az Avalanche egy EVM-kompatibilis layer 1-es blokklánc, melynek fő értékét az áteresztőképesség és az alacsony díjak mellett az adja, hogy a decentralizált webhárom alkalmazásokhoz egy, a deploy folyamatot jelentősen felgyorsító eszközkészletet adnak a fejlesztők kezébe. Az Avalanche fő lánca képes kommunikálni sidechainekkel és más EVM-kompatiblis layer 2-es blokkláncokkal is.

LINK Chainlink logo

A Chainlink a leggyakrabban használt orákulum. Az orákulumok a való világból szolgáltatnak adatokat okosszerződések számára. Mivel egy okosszerződés determinisztikus, nehezen hivatkozhat külső, változó adatokra, mint például az aktuális időjárásra. Ezt a problémakört oldják meg az orákulumok. tAdatforrás funkciója mellett rendelkezik egy úgynevezett Cross-chain Interoperability Protocol (CCIP) projekttel is, mely EVM-kompatiblis láncok összekötését célozza.

11. Toncoin (TON)

A Toncoin a Telegram által létrehozott privát blokklánc és token, alapításakor 1,7 milliárd dollárnyi tőkét injektáltak a projektbe. Egy SEC-per miatt a Telegram viszont kidobta a Toncoin projektet, azóta az üzenetküldő alkalmazástól függetlenül önálló fejlesztői gárda dolgozik rajta. A Toncoint a jövőben decentralizált proxyszolgáltatás igénybevételére is lehet majd használni.

Regisztrálj a Bybit kriptótőzsdén és kereskedj a legmenőbb tokenekkel. Ehhez most akár 5000 dollár értékű bónuszokat adunk: https://partner.bybit.com/b/webharom
Tron logo

10. Tron (TRX)

A Tron egy szingapúri nonprofit vállalkozás, a Tron Foundation által fejlesztett blokklánc, melynek célja költséghatékony adattovábbítás megteremtése a blokkláncon. A Tron a tartalomgyártókat a tartalomfogyasztókkal peer-to-peer módon köti össze. A projekt Justin Sun kriptómágnás nevéhez köthető.

Értékelés: A Tron-t jelen állapotában nem találjuk befektetésre alkalmasnak. Többször felmerült kritikák a fiktív kereskedési volumen, és a valós igény hiánya a Tron használatára.

Dogecoin logo

9. Dogecoin (DOGE)

A Dogecoin az első mémcoin. Az internetes mém "doge" egy cuki kutyakép. A Litecoinnal megosztottan, egy szoftverrel bányászható. Tokenomikája említésre méltó: alacsony, és csökkenő inflációval rendelkezik. Jelenleg 133 milliárd DOGE van forgalomban, emellett évente 5 milliárd DOGE kerül létrehozásra. Ez pillanatnyilag 3.7%-os inflációt jelent. Visszatérő pletykák szerint az egyik legnagyobb DOGE tárca tulajdonosa Elon Musk lehet, emellett sokan spekulálnak arra, hogy az X (Twitter) a jövőben valamilyen formában fizetőeszközzé teszi a platformon.

Cardano logo

8. Cardano (ADA)

A Cardano egy proof-of-stake, layer 1-es blokklánc, melynek különlegessége, hogy a fejlesztés folyamata nyilvános és az egyetemi kutatásokhoz hasonlóak peer-review rendszer működik. Ez biztosítja az esetleges szoftverhibák mihamarabbi kiszűrését. A Cardano ökoszisztémájában jelenleg 400 millió dollárnyi kriptovaluta forog.

Solana logo

7. Solana (SOL)

A Solana szintén egy layer-1 es, proof-of-stake lánc, fő erénye a gyorsasága és alacsony tranzakciós költségei. A Solana blokkláncon lévő összes kriptovaluta teljes piaci kapitalizációja mára meghaladja az 1 milliárd dollárt. Népszerű DeFi alkalmazásokkal (pl. Jupiter) és NFT piactérrel (SolanArt) rendelkezik, emellett számos Ethereum-ról ismert dapp is át lett portolva a Solana ökoszisztémába. Solana hálózatra tért át például a decentralizált internetszolgáltató Helium is.

usdc logo

6. USD Coin (USDC)

Az USDC a Coinbase és a Circle közös projektje, a második legnagyobb kapitalizációjú stablecoin. Értéke 1:1-ben leköveti az amerikai dollár árfolyamát. Az USDC fedezetét a dolláron kívül állampapírok is képzik, az USDC fedezete rendszeresen auditálva van.

XRP Ripple

5. Ripple (XRP)

A Ripple egy pénzügyi protokoll a blokkláncon, gyors elszámolású, való életbeli tradfi szereplőkkel integrálható hálózatot tűztek ki célul. A Ripple 2023-ban pert nyert az Amerikai Tőzsdefelügyelettel szemben, melyben jogerős ítélet született arról, hogy az XRP nem minősül értékpapírnak.

A Ripple a hagyományos SWIFT átutalási rendszer leváltásával kampányol, hálózatuk költséghatékonyabb és gyorsabb a jelenlegi hagyományos pénzügyi rendszereknél.

BNB logo

4. Binance Coin (BNB)

A BNB a Binance Chain és a Binance Smart Chain saját coinja. A Binance Smart Chain a Binance "sajátmárkás" terméke, 40 milliárd dolláros eszközállományával a második legnagyobb okosszerződéseket támogató decentralizált blokkláncává nőtte ki magát. A BSC proof-of-stake alapon működik, azaz a BNB stakelhető. A Binance kriptótőzsde rendszeresen, időszakosan és külön akciók keretében (például Launchpad termékével) is éget BNB coint, mellyel az árfolyamot mesterségesen felfele tudják mozdítani.

USDT Tether

3. Tether (USDT)

A Tether USDT a seychelle-szigeteki Tether Limited saját stablecoinja, egyben a világ első ERC20 stablecoinja is. Az USDT árfolyama 1:1-ben leköveti az USD árfolyamát. Az USDT számos kritikát kapott, mivel a kollateralizációja (fedezete) átláthatatlan, a cég működése és vagyona pedig nem lett érdemben auditálva. Az USDT 90 milliárd dolláros piaci kapitalizációjával a világ első stablecoinja.

Ethereum

2. Ethereum (ETH)

Az Ethereum a világ első, okosszerződéseket támogató blokklánca. Olyan korszakalkotó fejlesztések jelentek meg rajta, mint az kriptovaluta token fogalmát megteremtő ERC20 szabvány, vagy az NFT-ket leíró ERC721. Emellett szintén említésre méltó lehet az ERC3643, mely a világ első, Ethereumra épülő tokenizált eszköz szabványa, mely a jövőben valós életbeli eszközök (pl. részvények) kereskedését teheti lehetővé a blokkláncon.

Az Ethereum a "merge" frissítés óta proof-of-stake alapon működik, azaz a hálózat biztonságáért úgynevezett validátorok felelnek. A validáláshoz 32ETH letétbe helyezése és aktív, megbízható hálózati kapcsolat szükséges.

Bitcoin

1. Bitcoin (BTC)

Ha eddig eljutottál, a bitcoint valószínűleg már nem kell bemutatni. A teljesség igényével viszont álljon itt a Satoshi Nakamoto által megálmodott, 2009 januárja óta működő, decentralizált blokklánc. A bitcoin egy visszavonhatatlan tranzakciókat biztosító, elektronikus fizetési hálózat és kriptovaluta. A tranzakciók véglegesítését úgynevezett bányászok végzik, akik fizikai hardvererőforrásokkal (korábban CPU, GPU, mára ASIC céleszközökkel) validálják a tranzakciókat. A tranzakciók úgynevezett blokkokba tömörülnek, egy blokk átlagos véglegesedési ideje 10 perc. A bitcoin a világ legnagyobb piaci kapitalizációjával rendelkező kriptovalutája, jelenleg közel 1 billió dollárnyi értéket mondhat magáénak. Ez akkora szám, hogy ha a bitcoin vállalkozás lenne, a BTC tulajdonosok pedig részvényesek, a világ 6. legnagyobb tech cégéről beszélnénk.

🎁
Regisztrálj a ByBit kriptótőzsdén és zsebeld be a $10-$5000 értékű bónuszokat. Promóciós link:
https://partner.bybit.com/b/webharom
Ajánljuk még