Manipulálva van-e a kriptópiac?

Manipulálva van-e a kriptópiac?
A take profit szintről 1 dollár híján visszaforduló árfolyam egy kriptótőzsdén

A fenti cover kép sokaknak ismerős lehet. Aki kereskedett már kriptóval, meglehetősen gyakran számol be arról, hogy az árfolyam épphogy csak kiüt egy stop loss-t vagy épphogy nem ér el egy take profit szintet. Mai cikkünkben öt módszert mutatunk be, ahogy a kriptópiacot más szereplők manipulálhatják.

A stop loss jelenség

Az, hogy egy kriptótőzsdén kistoppolnak, visszatérő jelenség. Azzal magyarázható, hogy ajánlati könyves kereskedési rendszernél az ajánlati könyv tartalma nyilvános. A legtöbb trader már a pozíció nyitásakor beállítja az SL és TP szinteket, így azok világgá vannak kürtölve a kriptótőzsde-, és adott esetben minden más piaci szereplő számára is, aki esetleg "ki szeretné ütni" azokat.

Noha elméletben megvalósítható a stop loss jelenség, azaz a konkurens traderek szándékosan kiüthetik a stop lossodat, a gyakorlatban a kriptótőzsdék a hagyományosan kereskedett kriptóknál akkora likviditással rendelkeznek, ahol már senki se foglalkozik a te pici pozícióddal. Így inkább csak a pszichológiából ismert "reflektorfény hatást" éljük át.

Binance likvidálási hőtérkép (forrás: Coinglass)

A te személyes stop loss szintjeid helyett a valós mozgatórugó a tőkeáttétes pozíciók likvidálásában keresendő. A fenti Coinglass grafikonon a vízszintes csíkok színskálája az összes likvidálható befektetést mutatja az Y tengelyen olvasható árszinthez képest. A grafikon például 200 millió dollárnyi likvidálható short pozíciót mutat ott, ahol az árfolyam eléri a 72000 alatti sárga vonalat. Viszonyítsd ezt a számot a te pozíciód méretéhez, és máris látni fogod hogy senki nem a te stop lossodra vadászik. Bitcoinnál legalábbis.

Az alacsony likviditású pároknál, mint például egy noname játék tokenje az euróval szemben, továbbra is gyakori az ajánlati könyv alapján "szivatni" a kereskedőket. Minél nagyobb egy pénzügyi termék likviditása, annál kevésbé valószínű, hogy valaki ezt szándékosan meg is teszi. Érdemes tehát kellően nagy platformot és kellően aktív tokent választani a kereskedéshez.

Social media manipuláció

Egy friss, kriptópiaci manipulációt vizsgáló tanulmány három ismert kriptovalutát, (BTC, ETH, DOGE) vizsgált és megállapította: a manipuláció mindhárom kriptónál jelen volt. A tanulmány szerint a bitcoint elhanyagolható mértékben manipulálják, az ether árfolyama elsősorban az új Ethereum frissítésektől, a Dogecoin árfolyama pedig leginkább Elon Musk tweetjeitől függ.

A tanulmánytól függetlenül számos anekdota utal rá, hogy a kriptósok között népszerű Twitter (X) platform melegágya a kriptópiaci manipulációnak. Jobb esetben a hirdetők csak celebeket vesznek meg egy-egy shitcoin reklámozásához, rosszabb esetben hamis felhasználókkal és AI generált szövegekkel spamelik tele a platformot. A szofisztikáltabb csalások viszont már nem a Twitteren terjednek, egy-egy új token mesterségesen felhypeolható médiaügynökségeken keresztül, AI generált cikkeket megjelentetve megfelelő mennyiségű szennyportálon. Ha sokat beszélnek róla, elhiszik - tartja a mondás.

🎁
Vásárolj bitcoint a Bybiten erre a linkre kattintva, és megjutalmazunk akár 5000 USD értékű első befizetési bónusszal

Tether manipuláció

A bitcoin árfolyam ritkán, nagyot tud ugrani. Az igazi kilövést pedig sokszor megelőzi, hogy a Tether hirtelen gigantikus mennyiségű pénzt (USDT) nyomtat. Adódik a kérdés, hogy miért nyomtat hirtelen, nagy mennyiségű USDT-t a Tether?

  • A) Egy nagy intézményi befektető megjelent és bitcoint szeretne vásárolni, amihez USDT-re van szüksége
  • B) A Tether aktívan manipulálja a bitcoin árfolyamát

A helyzet, hogy noha sokan szemet hunynak felette, a B) pontot nem zárhatjuk ki, mivel a Tether egy offshore cég, ami a 2014-es alapítása óta soha nem vett részt semmilyen auditban, így nincs ami megerősítené, hogy rendelkeznek az USDT tokenek fedezetével. Ha nem rendelkeznek, akkor bátran állítható, hogy a világtörténelem legnagyobb csalásáról van szó, és egészen addig, amíg nem lesz audit vagy valamely szabályozó szerv nem néz a körmükre, az árfolyam-manipuláció lehetősége is mindig ott fog lebegni a levegőben.

DEX rugpull, frontrunning, LP manipuláció

Ha valaki a legfelső, stop loss-os történet után inkább úgy dönt, nem kíván ajánlati könyves rendszerrel kereskedni, és inkább Uniswap-et, vagy Uniswap-re épülő decentralizált váltót használ, ki kell hogy ábrándítsam, ugyanis nagyon csúnya csalások vannak jelen a decentralizált platformokon is.

A leggyakrabb rug pull röviden vázolva: Egy adott kereskedhető tokenpár, pl. SHITUSDC fellelhető a Uniswap v3 protokollon, 500 millió dolláros likviditással és 100:1 árfolyammal.

Én, naív befektető, külső platformon, például egy ICO keretében szert tettem 1000 db SHIT tokenre 90 USDC árfolyamon. Látom, hogy az 500 millió dolláros likviditású SHITUSDC párnál nem mozdulhat el jelentősen az árfolyam, így közzéteszem a tranzakciót, hogy szeretném eladni az 1000 SHIT tokenemet 100 USDC árfolyamon.

A tranzakció ekkor bekerül a blokklánc mempooljába, onnan egy bot kiolvassa, és megkapja a füstjelet, hogy hé! itt egy lúzer, aki SHIT coint akar eladni - a bot ezután interaktál a Uniswappel, és magasabb gas fee-vel beszúr egy új tranzakciót az enyém elé, ami szimplán kihúzza a likviditást a SHITUSDC poolból (ez a rugpull), mire az árfolyam jelentősen csökken, és a tranzakció pillanatában már nem 100 USDC-t ér egy SHIT coin, hanem sokkal kevesebbet. Lehet ez akár 70, 30, 0.01, a határ a csillagos ég, illetve a beállított slippage tolerance (jobb esetben).

Mivel ezek a botok léteznek, élnek, virulnak, és jelentős haszonnal üzemelnek, legyen az frontrunning, sandwich támadás vagy bármi más - bátran kijelenthető a következő:

A decentralizált váltók többségén a beállított slippage tolerance-nek megfelelő különbséget (pl. 3%) azonnal elbukod váltásnál.

ICO manipuláció

Az ICO manipuláció (közismertebb nevén: befektetési csalás) alapelve, hogy egy nem létező projektben kínál részesedést potom pénzért és magas hasznot ígérve. Az elmúlt hónapok legnépszerűbb magyar relevanciájú ICO csalásai a BlockDAG, a BlastUp, és a Green BTC csalások.

A csaló meghatároz egy árfolyamot, amin kínálja a projekt új kriptó tokenjét úgy, hogy az ígéret mellé általában nagy közösség, magas likviditás, hasznos utilitás társul. A piacon még nem kereskedhető tokenek nagy nevű váltókon való listázását is gyakran megígérik, ahova természetesen esélyük sincs bejutni.

A klasszikus ICO csalásoknál egyszerűen hagyományos pénzügyi csatornákon keresztül begyűjtik a pénzt és meglépnek vele. A rugpull alapú ICO csalásoknál pedig ténylegesen kereskedhetővé teszik a tokent magas likviditással, majd a liquidity poolból egyszer csak eltűnnek a tokenek. A csalók magas árfolyamon kiszállnak (ezt hívják exit scamnek), befektetők ezrei pedig hirtelen lenullázva találják az egyenlegüket.

A tanulság, hogy ICO befektetéseknél különös figyelmet kell fordítani annak a vizsgálatára, hogy a kínált token likviditása valós vagy sem, illetve a projekt készítőinek van-e lehetősége új tokeneket létrehozni a semmiből, esetleg tokeneket befagyasztani.

🎁
Vásárolj bitcoint a Bybiten erre a linkre kattintva, és megjutalmazunk akár 5000 USD értékű első befizetési bónusszal

Az oldalon található cikkek kizárólag a szerző véleményét tükrözik, és nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény szerinti befektetési tanácsadást. A Webhárom kizárja a felelősségét az egyéni befektetési döntésekből fakadó esetleges károk miatt. Tartalmaink szerzői jogvédelem alá tartoznak, felhasználásuk kizárólag a szerző írásos engedélyével lehetséges.

Ajánljuk még