Beszéljünk a BlockDAG csalásról

Beszéljünk a BlockDAG csalásról

A BlockDAG (blockdag.network) egy, a magyar médiában terjedő új kriptovaluta csalás. A működéséről egyelőre ilyen korai fázisban csak találgatni tudunk, de valószínűsíthető, hogy egy klasszikus ICO csalás vagy pump-and-dump séma áll a háttérben, azaz a BlockDAG weboldal készítői nemes egyszerűséggel meglépnek a befizetett pénzzel.

Mit ígér a BlockDAG?

A whitepaper ("dagpaper" 😆) erősen indul, ugyanis rögtön az első bekezdésben leszögezik: a "fejlesztők" megoldották a blockchain trilemmát. A blockchain trilemma az az egy évtizede megválaszolatlan kérdés, hogy hogyan lehetne olyan hálózatot létrehozni, ami egyszerre biztonságos, skálázható, és nem veszít a decentralizáltságából. A trilemma Vitalik Buterintől, az Ethereum megalkotójától származik, aki egyenesen azt mondta, jelenlegi tudásunk szerint a feladat megoldása lehetetlen. A hármasból mindig be kell áldozni vagy a biztonságot, vagy a decentralizáltságot, vagy a teljesítményt.

Támadnak az irányított, körmentes gráfok

A BlockDAG a trilemmát irányított, körmentes gráfokkal oldaná meg - pontosan ugyanazokkal, amik matek érettségin, vagy egyetemen a füzetbe kerültek. A feltételezés ugyanis, hogy ha a blokklánc blokkjait nem lineárisan rendezzük sorba, hanem egyfajta irányított, körmentes gráfot (DAG) képzünk belőle, akkor valami mágikus dolog történik, nevezetesen hirtelen megoldódik a kriptóvilág legnagyobb problémája.

Hogyan jött a korszakalkotó ötlet?

Még olyan bennfentes információkkal is tudunk szolgálni, hogy hogyan keletkezett a korszakalkotó megoldás - a BlockDAG-os csalók ugyanis fogták egy, a Kaspa blokklánc konszenzus-mechanizmusát tárgyaló, létező publikációt és nemes egyszerűséggel lemásolták belőle a gráfokra vonatkozó részeket. Ez a publikáció egyébként ténylegesen vázol egy, optimálisabb megoldást a skálázhatóságra, azonban a blokchain trilemmát nem oldja meg.

Erős partnerkapcsolatok

Álljon itt egy teljesen indokolt screenshot a BlockDAG állítólagos partnereiről - különösen megmosolyogtató nevekkel, mint a Gmail vagy a Visa. De úgy néz ki, azt a problémát is kisujjból megoldották, hogyan lehet kriptó fizetéseket intézni Apple Pay-jel, majd megsúghatják a Binance-nek és a Bybit-nek is, akik évek óta szenvednek a sajátmárkás kártyáikkal.

A BitcoinBázis is profitál a befektetők átveréséből

Az egykoron szebb napokat megélt magyar, kriptovalutákkal foglalkozó portál, a bitcoinbazis.hu is profitál a felhasználók átveréséből. Összesen 9 főoldali cikkben promotálják a BlockDAG csalást azzal az ígérettel, hogy a felhasználók 30 ezerszeres profitot érhetnek el befektetésükkel.

Természetesen aggodalomra semmi ok, hiszen apró betűvel mindig oda van csempészve a cikk aljára, hogy semmilyen felelősséget nem vállalnak - miután a reklámért járó pénzt azért rendre zsebre teszik.

Konklúzió - avagy miért átverés a BlockDAG?

  • Fizetett marketingkampány irreális hozamok ígéretével
  • Összeollózótt whitepaper
  • Anonim fejlesztők
  • Nem nyilvános vagy nem létezik a forráskód
  • A ScamAdviser szerint a szerveren korábbi kriptovaluta csalásokat hosztoltak. A csalásokkal foglalkozó websiteon 16 negatív és 0 pozitív értékelést találunk a projektről, de hasonló a helyzet a TrustPilot oldalán is.
  • A Metamask csapata is csalásnak jelölte a projektet, a felhasználók erről figyelmeztetést kapnak tranzakció előtt a Metamask bővítményben. Emellett a NordVPN tűzfala is átverésként jelöli az oldalt.
  • A BlockDAG bemutatkozó videóján szereplő élő beszédet teljes mértékben AI generáltnak vélik.
  • Állítólagos partnerkapcsolatok a világ legnagyobb cégeivel úgy, hogy a projekt még semmit nem tudott felmutatni
  • A projekt a 30 000-szeres megtérülés mellett profitábilis mobiltelefonos bányászatot, és jövedelmező mining rigeket is ígér

Ha nem szeretnél hasonló csalásokba belefutni, vásárolj olyan kriptovalutákat, melyek már átestek egy fontos szűrőn. A ByBit kriptótőzsdén már 587 különböző kriptovalutával kereskedhetsz, melyek listázás előtt komoly ellenőrzésen esnek át, beleértve a megfelelő likviditást is. A Webhárom a Bybit partnereként emellett díjkedvezményeket és befizetési bónuszt tud kínálni az egyik legnevesebb kriptótőzsdén. Regisztráció a bannerre kattintva

Az oldalon található cikkek kizárólag a szerző véleményét tükrözik, és nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény szerinti befektetési tanácsadást. A Webhárom kizárja a felelősségét az egyéni befektetési döntésekből fakadó esetleges károk miatt. Tartalmaink szerzői jogvédelem alá tartoznak, felhasználásuk kizárólag a szerző írásos engedélyével lehetséges.

Ajánljuk még