Green Bitcoin (GBTC) - túl szép hogy igaz legyen?

Green Bitcoin (GBTC) - túl szép hogy igaz legyen?

Mai cikkünkben egy újabb, magyar médiában előszeretettel promotált csalást leplezünk le. A Green Bitcoin előértékesítése (ICO) hemzseg a csalásra utaló jelektől, így mindenkit óvaintünk, hogy egy centet is berakjon az említett projektbe!

Mi az a Green Bitcoin?

A Green Bitcoin egy új ICO csalás, ami magas hozamok és környezettudatosság ígéretével próbálja bevonzani a gyanútlan kriptósok tőkéjét.

"A Green Bitcoin egy forradalmi, Játékosított Zöld Stakelést vezet be, ami exponenciális jutalmakat tesz lehetővé, akár a befizetés 100%-ának megfelelő mértékben." - egy kis bullshit ízelítő a Green Bitcoin zöldnek nevezett whitepaperjéből.

A csalás a jól ismert formátumra épül:

Egy csinos weboldalra ráhúzni egy új ötletet, ahol egy elsőre jónak hangzó befektetési lehetőséggel pénzt gyűjteni, a pénzt zsebre tenni, majd cserébe értéktelen tokeneket küldeni a befektetőknek.

A befektetők legjobb esetben elveszítik az összes befektetett tőkéjüket, rosszabb esetben rosszindulatú okosszerződéssel interaktálnak, ami lehúzza a tárcájukban lévő többi kriptovalutát is.

Miért csalás a Green Bitcoin avagy GBTC?

Először is, több youtuber és reddit felhasználó is kiderítette, a Green Bitcoin készítői számos korábbi ICO csalást hoztak létre, többek között a btcetftoken.io, a btcbsc.io és a brc20.com-ra hajazó btc20.com oldalakat.

A Green Bitcoin mögött álló csalók eszköze a klasszikus rug pull. A befektetők új tokeneket vásárolnak a magas hozamok mámorában, majd amikor az érdeklődés elérte a csúcspontját, a csalók kivonják az összes tőkét a likviditást szolgáltató poolokból, így 0-val teszik egyenlővé a GBTC értékét.

Ezt követően a befektető már bottal ütheti a pénz nyomát. Természetesen a beígért szoftver és a mögötte lévő fejlesztőcsapat sem létezik, azaz nincs semmiféle forradalmi új ötlet.

Egyéb árulkodó jelek

Ezt már csak egy apró tanulságnak gyűjtöttem, hogy ha bármikor hasonló projektekbe futsz, tudd, miket kell figyelni:

  • A greenbitcoin weboldala az .xyz domainvégződést használja. Az .xyz a csalások melegágya, hiszen konkrétan a legolcsóbban bejegyezhető domainvégződés. Konkrétan arra lett kitalálva, hogy pár hétig futtassák az oldalt, majd lelőjék.
  • Készült egy audit a projektről a Coinsult által, ami nem bizonyítja a projekt működőképességét. Csupán azt bizonyítja, hogy beregisztráltak egy teljesen átlagos ERC20 tokent. Ennek ellenére azt sugallja, hogy létezik a projekt és a projekt biztonságos - ezzel megvezetve a felhasználókat.
  • Hogy konkretizáljuk: semmilyen, a Green Bitcoin projekthez kötődő okosszerződés nem létezik az ERC20 token szerződésen kívül.
  • A projekt magát ismert, nagy nevekkel mossa össze, saját állítása szerint a Bitcoin és az Ethereum legjobb technológiáiból készítenek egy jobb elegyet. De az is szándékosnak vélhető, hogy a Grayscale Bitcoin Trust, vagyis a GBTC megegyező nevével jelentek meg.
  • Ismert valós nevekre hivatkoznak, mint a projekt támogatóira, azonban amint rákeresel ezekre a személyekre, ők sehol nem állítják egyáltalán hallottak volna a Green Bitcoin-ról
  • Azt állítják, kereskedhetővé fognak válni a legnagyobb kriptótőzsdéken - elég csak rákeresni bármelyik kriptótőzsdére, hogy született-e ilyen megállapodás. Nulla bejegyzés 😦
  • Fizetett médiamegjelenésekkel próbálják legitimizálni az üzletüket

Egyébként nem kell túlbonyolítani, néha az a legjobb, ha egyszerűen csak bitcoint vásárolsz. De tényleg.

💡
Frissítés (04.17.)
Cikkünk megjelenése óta a GBTC árfolyama 72%-ot esett.

Az oldalon található cikkek kizárólag a szerző véleményét tükrözik, és nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény szerinti befektetési tanácsadást. A Webhárom kizárja a felelősségét az egyéni befektetési döntésekből fakadó esetleges károk miatt. Tartalmaink szerzői jogvédelem alá tartoznak, felhasználásuk kizárólag a szerző írásos engedélyével lehetséges.

Ajánljuk még
Trump fejlövése indíthatja el a bitcoin bikapiacot?

Trump fejlövése indíthatja el a bitcoin bikapiacot?

Miután Donald Trump korábbi amerikai elnök és elnökjelölt könnyebb sérüléseket szenvedett a pennsylvaniai kampánybeszéde alatti merényletben, sokak úgy vélik, kőbe vésődött az ex-elnök újraválasztása. Trumpot egy nyilvános rendezvényen tetőre kúszó merénylő próbálta sikertelenül kiiktatni - a lövések végül Trump fülét találták el, így heteken belül gyógyuló sérüléseket okozva a korábbi