Hogyan vegyek bitcoint?

Hogyan vegyek bitcoint?

Keresed, hogyan vágj bele a kriptóba, de el vagy veszve a sok opció között? Ez a cikk neked szól. Bemutatjuk, hogyan vásárolj bitcoint és milyen bitcoinnal kapcsolatos pénzügyi termékek elérhetőek. Megtudod, hol tudsz a legolcsóbban és legbiztonságosabban pénzt bitcoinra váltani, milyen lehetőségek vannak ma bitcoin vásárlásra, és vásárlás után hogyan fogod majd tudni visszaváltani - kiutalni a befektetésed. Vágjunk bele!

Az alap kiindulópontunk egy hagyományos fiat egyenleg: forint, dollár vagy euró. Ez lehet készpénz, vagy lehet bankszámlán lévő pénz egy tetszőleges magyar banknál.

Alapvetően 4 lehetőséged van Bitcoin (BTC) vásárlásra forinttal:

 • Centralizált kriptótőzsde
 • Bitcoin ATM
 • Fintech cégek (pl. Revolut)
 • Brókercégek derivatívái (ETF-ek, certifikátok)

A négy opciód merőben különbözik egymástól. Fontos megjegyezni, hogy bizonyos cégeknél tényleges bitcoint, bizonyos cégeknél pedig a bitcoin árfolyamát lekövető pénzügyi termékeket (úgynevezett derivatívákat) vásárolhatsz.

👍
Vásárolj bitcoint a ByBit-en, és élvezd a Webhárom exkluzív kedvezményeit
Kattints ide a bitcoin vásárláshoz

Bitcoin tárca létrehozása

Ahhoz, hogy tényleges bitcoint tárolhass, szükséged lesz egy bitcoin tárcára. A bitcoin tárca (másnéven wallet) alatt együttesen értünk

 • 1 darab privát-és publikus kulcsot tartalmazó kulcspárt (nem gond, ha még nem tudod miről van szó, részletesen be lesz mutatva a cikkben)
 • 1 darab alkalmazást ami képes a bitcoin blokklánccal interaktálni

Milyen tárcák elérhetőek?

 • Létezik mobiltárca, ami egy telefonos alkalmazás. iOS és Android esetében az Unstoppable tárcát javasoljuk, amit a bitcoin.org-on szereplő linkeken le tudsz tölteni. Fontos, hogy ne közvetlenül az AppStore-ból töltsd le, hiszen ha rákeresel a nevére, előfordulhat, hogy egy rosszindulatú program lesz listázva.
 • Létezik tárca PC-re, Windows, Mac és Linux esetében a Bitcoin Core-t javasoljuk, ami az eredeti, hivatalos bitcoin szoftver. PC esetében győződj meg, hogy telepítés előtt a számítógéped tiszta, kémprogramoktól és egyéb rosszindulatú szoftverektől mentes.
 • Létezik hardvertárca, ami egy fizikális eszköz (pendrive). A hardvertárcák működéséről részletes leírásunk van az alábbi cikkben:
A Ledger hardvertárcák működése
💡A cikk nem szponzorált tartalom, viszont a benne található Ledger linkeken keresztül történt vásárlásokra a Webhárom jutalékot kap. Kérjük, támogasd a munkánkat azzal, hogy Ledger wallet vásárlása esetén az itt található linkeket használod. Köszönjük! Ha most érkeztél meg a kriptó világába, bizon…

A legbiztonságosabb megoldás a három opció közül a hardvertárca, ezt követi a Bitcoin Core, majd a mobilalkalmazások. Hardvertárca vásárlást akkor ajánjunk, ha már rendelkezel egy bizonyos mértékű bitcoin megtakarítással. Ennek a fő oka, hogy a többi opcióval ellentétben pénzbe (több tízezer forintba) kerül a fizikai eszköz. Ha 50 ezer forintot befektetnél bitcoinba, teljesen felesleges ennek felét hardvertárcára költeni. Ha 1 milliót, akkor a költség arányaiban már eltörpül, és biztonságossága miatt a legjobb választássá válik.

Bitcoin vásárlás kriptótőzsdén

A Bitcoin vásárlás legegyszerűbb és legkézenfekvőbb módja egy kriptótőzsde használata. (A kriptótőzsde kifejezés teljesen ugyanaz mint a kriptóváltó és a CEX, hol így - hol úgy fogunk rá hivatkozni).

Egy kriptótőzsde a hagyományos tőzsdékhez hasonló, ám értékpapírok helyett kriptovalutákkal lehet rajta kereskedni. Emellett lehetőség van hagyományos valutát (forint, dollár, euró) beutalni, és kriptó egyenlegre váltani.

Fontos, hogy amikor a kriptótőzsde felületén megvásárolod a bitcoint, az egészen addig csak az egyenlegeden szerepel, amíg ki nem utalod magadnak. Ehhez szükség lesz a nyilvános tárcacímedre, ami egy olyan cím, ahol bitcoint tudsz fogadni. Ezt a bitcoin tárcád (bármelyiket is választottad az előző lépésben), ki fogja írni, bizonyos esetekben még QR kódot is ad hozzá.

Ezt a címet később felhasználhatod a kriptótőzsdén vásárolt bitcoin tényleges bitcoin tárcába utalásához.

Kriptótőzsdék közül is számos változat létezik, mi a ByBit tőzsdét szeretnénk bemutatni az alacsony kereskedési díjaknak köszönhetően.

ByBit regisztráció tutorial
A ByBit egy kriptótőzsde, ahol bitcoin és más kriptovaluták vásárlására, eladására, kriptó derivatívák kereskedésére van lehetőséged.

A kriptótőzsdék előnyei

 • Alacsony kereskedési díjak
 • Azonnali teljesítés
 • Saját bankkártya lehetősége, amivel a tőzsdén lévő kriptó egyenleg elkölthető

És hátrányai

 • Amíg nem veszed ki a bitcoint a kriptótőzsdéről, addig az csak egy ígéret, és a tárolt kriptóvagyon nincsen biztonságban (például abban az esetben ha a kriptótőzsdét üzemeltető cég csődbe megy)
 • A befektetéseidet általánosságban nem védi semmilyen betétbiztosítás (se az MNB, se az Európai Központi Bank által), létezhetnek kivételek, de ekkor is évekbe kerülhet visszaszerezni a befektetést (vagy egy részét)
 • A felület bonyolultnak tűnhet egy kezdő számára

A hátrányok kapcsán azt javasoljuk, hogy nyugodtan használj egy megbízható kriptótőzsdét, de hosszú távú bitcoin befektetés esetén vásárolj rajta bitcoint hogy kihasználd a kedvező árfolyamokat, majd azonnal utald is ki a saját bitcoin tárcádba, amihez senkinek nincs hozzáférése rajtad kívül.

Bitcoin ATM használata

Magyarországon, főként Budapesten és nagyvárosokban találni fogsz olyan automatákat, amik készpénzt váltanak bitcoinra. Ezeknek a működési elve a következő: egy nyíláson bankjegyeket (Magyarországon tipikusan forintot) tudsz beadni, a gép megszámolja, és a pénznek megfelelő mennyiségű bitcoint egy új tárcába küldi. Az új tárcának a privát és publikus kulcsát kinyomtatja egy nyugtán. Ezt a tárcát később beimportálhatod a Bitcoint támogató alkalmazásodba és felhasználhatod arra, hogy a saját tárcádba küldd róla a pénzt.

Van egy másik működési elv is, ahol a gép nem a nyugtára nyomtatja ezekez az információkat, hanem egyszerűen a kamerán egy QR kódot beolvastatva neked kell megadni azt a tárcacímet, amire a gép a bitcoint fogja küldeni.

Bitcoin ATM kép
Egy Bitcoin ATM (kép: GENERAL BYTES on Unsplash)

A Bitcoin ATM-en kereszüli bitcoin vásárlás általában több perces művelet, meg kell várni a következő bitcoin blokk kibányászását, hogy végleges legyen a tranzakció. Ez átlagosan 10 percet vesz igénybe.

A Bitcoin ATM-ek használatát nem ajánljuk a magas tranzakciós költségek és magas marzsok miatt. Egy váltás akár 5-10%-ba is kerülhet, ami szerintünk horribilis összeg. Ez a pénz az automatát üzemeltető cég haszna.

Bitcoin vásárlás Revoluton

Ha rendelkezel Revolut számlával, bizonyára találkoztál a kriptó vásárlás lehetőségével. Kezdők számára pofonegyszerű és gyors megoldás lehet, azonban fontos tudni, hogy a Revolut váltási díja 1.5-3% számlacsomagtól függően, és ezt a váltást kétszer el kell végezned (oda-vissza), így egy teljes bitcoin befektetés az összeg akár 6%-át is elviheti. Egyszerű, és cserében drága.

Szintén fontos, hogy ha Revolutot használsz, akkor a bitcoint sose fogod tudni kiutalni magadnak a saját tárcádba, csak a Revolut egyenlegeden láthatod. A megvásárolt "bitcoin" csupán a Revolut ígérete marad, hogy valamikor a jövőben az egyenlegednek megfelelő bitcoin ellenértékét kifizeti számodra.

Bitcoin vásárlás díjai Revoluton - mennyi az annyi?
Utánajártunk, mennyibe kerül valójában a Revolut segítségével bitcoin kitettséget szerezni? Vásárlás, eladás díjai

Bitcoin derivatívák és tőzsdei termékek vásárlása

Derivatívának nevezünk minden olyan pénzügyi terméket, ami leköveti egy másik pénzügyi termék árfolyamát. Bitcoin esetében ilyen derivatíva lehet egy ETN (exchange-traded-note) vagy egy certifikát. A részletekbe nagyon mélyen itt nem megyek bele, hiszen a lényeg mindig oda vezet, hogy bármilyen terméket is választasz, meg kell bíznod:

 • a pénzügyi termék kibocsátójában
 • a brókercégben, ahol az értékpapírszámládat megnyitottad.

Utóbbira szerintünk jó választás a KBC Equitas (mire a cikket olvasod, elképzelhető hogy a KBC Equitas már K&H Értékpapír néven fut).

Ha már létezik értékpapírszámlád, vásárolhatsz például az ETC Group által kibocsátott Bitcoin vagy Ethereum papírokat (Európában aktuális infónk szerint ezek a papírok rendelkeznek a legnagyobb likviditással), vagy vásárolhatsz akár Michael Saylor-féle MSTR részvényt, ami ugyan nem 1 az 1-hez követi le a bitcoin árfolyamát, de a cég nagy arányú bitcoin megtakarítása miatt nagyjából követi a bitcoin piaci trendeket.

A tőzsdei bitcoin termékek kereskedésének előnyei

 • betétbiztosítás elérhető az MNB által
 • egyszerű kriptó kitettség azok számára, akik már rendelkeznek értékpapír-számlával

És hátrányai:

 • magas fixdíjas kereskedési költségek, ami tipikusan többezer forinttól kezdődik tranzakciónként
 • nem birtokolhatod a tényleges bitcoint, csupán részesülhetsz annak kedvező árfolyammozgásából

Végül: Hol NE vásárolj bitcoint?

Kerüld az összes olyan szuper, életmegváltó lehetőséget, amit mások próbálnak rádtukmálni akár személyesen, telefonon vagy Facebook csoportokban. Kerüld azokat a cégeket, akik bitcoin kulcsszó mögé bújva próbálnak szofisztikált módon bitcoint meghaladó profitokat kínálni (mesterséges intelligenciával működő kereskedő robot és hasonló ígéretekkel). Kerüld a házaló befektetési ügynököket! Ha igaz is a történet, és tényleg a neved alatt nyit számlát amin ténylegesen megvásárlásra kerül egy valamilyen bitcoin derivatíva, az ügynöki díjak el fogják vinni a profitod. A bitcoin az elmúlt évtized legjobban teljesítő pénzügyi eszköze, emiatt sejtheted, hogy mennyi csalóba bele lehet futni. Vigyázz magadra, és sok sikert a bitcoin világában!

🎁
Regisztrálj a ByBit kriptótőzsdén és zsebeld be a $10-$5000 értékű bónuszokat. Promóciós link:
https://partner.bybit.com/b/webharom
Ajánljuk még
Trump fejlövése indíthatja el a bitcoin bikapiacot?

Trump fejlövése indíthatja el a bitcoin bikapiacot?

Miután Donald Trump korábbi amerikai elnök és elnökjelölt könnyebb sérüléseket szenvedett a pennsylvaniai kampánybeszéde alatti merényletben, sokak úgy vélik, kőbe vésődött az ex-elnök újraválasztása. Trumpot egy nyilvános rendezvényen tetőre kúszó merénylő próbálta sikertelenül kiiktatni - a lövések végül Trump fülét találták el, így heteken belül gyógyuló sérüléseket okozva a korábbi