SBF ma először vallomást tett a dollármilliárdos FTX csalás kapcsán

SBF ma először vallomást tett a dollármilliárdos FTX csalás kapcsán
Sam Bankman Fried - forrás: AFP

Csalás és összeesküvés. Ezzel vádolják jelenleg a korábban kriptó pápaként is emlegetett Sam Bankman Fried-et, a novemberben bebukott FTX kriptótőzsde korábbi vezérigazgatóját.

Bankman Fried ügye egy új fázisba lépett, ahol amerikai idő szerint ma délután első ízben hallgatták ki a vádlottak padján SBF-et, aki igyekezett minimalizálni a felelősségét az összeomlásban.

Vallomását azzal kezdte, hogy a legnagyobb bűne "fájdalmat okozni számos embernek". Elmondta, hogy az, hogy az Alameda Research számláit engedték negatívba fordulni, egy korábbi rendszerhiba kijavításának mellékhatása volt.

Fontos volt a legelején "tisztázni" ezt a helyzetet, hiszen az ügyészség részéről korábban többször elhangzott, hogy az ügy egy kulcsfontosságú eleme, hogy az FTX szándékosan engedte-e hozzáférni a gyanútlan ügyfelek pénzéhez az Alameda-t. Ha igen, az egyértelműen megalapozza a csalás gyanúját.

A felszólalás további részében SBF igyekezett az összes felelősséget áthárítani kollegáira, Wang-re és az akkori CTO-ra, Singh-re, mondván, ő csak egy tanácsadói posztot töltött be a gyakorlatban, és az igazi, lényeges döntéseket nem ő hozta meg.

Majd kitért a bizonyítékok (belső levelezések, dokumentumok) törlésének kérdésére. SBF szerint ebben semmi különös nincs, hiszen ez állítólag egyezett az akkor bevett piaci gyakorlattal.

A tárgyalás végén SBF az esküdtszékhez fordult, de a bíró kizárólag a dokumentumkezelési hiányosságokról engedte beszélni. Ez a kérdés ugyanakkor szintén meghatározó lehet, hiszen SBF korábban kijelentette, ő engedélyezte az alkalmazottainak a belső levelezések végleges törlését. Ha megállapítást nyer, hogy SBF ezt az intézményt szándékosan bizonyítékok eltüntetésére használta, súlyosbíthatja az jövőbeni ítéletet.

🎁
Regisztrálj a ByBit kriptótőzsdén és zsebeld be a $10-$5000 értékű bónuszokat. Promóciós link:
https://partner.bybit.com/b/webharom
Ajánljuk még