Akik mozgatják az árfolyamot - A crypto 10 legbefolyásosabb alakja

Mai cikkünkben tíz olyan embert mutatunk be, akik jelentősen formálták a kriptóipar történetét. Lehetnek bitcoin evangélisták vagy maga a főgonosz, szerepük megkérdőjelezhetetlen, hatásuk kiemelkedő. A videós formátum kedvelőinek a portrék alatt összeválogattuk a személyes történeteket legjobban illusztráló YouTube anyagokat is. Nem szaporítva a szót: íme a tízes lista a kriptóipar 10 legbefolyásosabb szereplőjéről

10. Nayib Bukele

Bukele El Salvador állam 43. regnáló elnöke, korábban polgármesterként és főpolgármesterként töltött be politikai szerepet. Ugyan számos lényeges eredményt elért országában (mint például a bandaháborúk megfékezése és a közbiztonság jelentős javítása), számunkra arról ismert, hogy a világon elsőként törvényes fizetőeszközzé tette El Salvadorban a bitcoint. A bitcoin bevezetése után több gigaberuházást is elindított, mint például a bitcoinváros terve, vagy bitcoinbányászat vulkanikus energiával. A beruházásokat ún. "bitcoin kötvények" kibocsátásával fedezi. Bukele lépéseivel kivívta a világ pénzügyi szabályozó szerveinek (többek közt az IMF-nek) a haragját. A bitcoin törvényes fizetőeszközzé avanzsálása precedenst teremthet a szegény és dollárfüggő Latin-Amerikában, ahol egyre többen nyitottak hasonló lehetőségekre.

9. Do Kwon

Kwon dél-koreai kriptó vállalkozó, diplomáját a Stanford egyetemről szerezte. A Terraform Labs társalapítójaként létrehozták és fejlesztették a Terra blokkláncot, ahol minden jel szerint a kriptótörténelem legnagyobb piramisjátékát futtatták. Kwon bűnössége jelenleg még nincs jogerős ítélettel alátámasztva, a Terra ügyben értékpapír-csalással vádolják.

A Terra hálózat legjelentősebb két kriptovalutája egy natív coin (LUNA) és egy algoritimikus stablecoin (UST) volt, a kettőnek az árfolyamát egy szofisztikált algoritmus biztosította, melyben a szereplők érdekeltek voltak az UST árfolyamát 1 dolláron tartani. Ehhez a Terraform Labs egy "reserve pool"-t biztosított, ahonnan az UST eltérő árfolyama esetén profittal tudtak UST-t vagy LUNA coint kiszedni.

Miután kiderült, hogy ez a pool egy nagyösszegű (egyesek szerint az Alameda Research által indított) UST short miatt kiapadt, az UST árfolyam és a LUNA is elkezdett párhuzamosan beszakadni. Az összeomlás előtt a Terra teljes piaci kapitalizációja több mint 60 milliárd dollárra rúgott.

További piramisjátékra utaló jelek voltak a kiapadhatatlan (a Terra készítői által rendszeresen újra feltöltött) Anchor Protocol, ami 20%-os hozamot biztosított minden UST befektetésre (az akkori USA állampapír-hozam nyolcszorosát), vagy a Terrán felbukkanó degen protokollok, mint az "Abracadabra Money", ami sokszoros tőkeáttéttel aknázta ki az Anchor Protocol rendszerét, és évi többezer százalékos profitot ígért.

8. Brian Armstrong

Armstrong gazdaságinformatikus végzettségű, amerikai vállalkozó, a Coinbase kriptótőzsde alapítója. Számos nagybefektetőt maga mellé állított, például az Andreessen Horowitz vagy a Union Square Ventures is birtokol részesedést a Coinbase-ben. A Coinbase szintén kiemelkedő abban, hogy a világ első, hagyományos tőzsdén listázott kriptótőzsdét üzemeltető cége. Armstrong jelentős szerepet kapott szakértőként a kriptóéletben, többek között a Tornado Cash botrányban bíróságon is kiállt a decentralizáltság mellett, emellett rendszeresen ad interjút és turnézik konferenciákon a kriptószakma képviseletében.

7. Jack Dorsey

Jack Dorsey amerikai programozó és vállalkozó, a Twitter és a Block (korábbi nevén Square) társalapítója. A Square és a Cash App alkalmazásokat több mint százmillió ember használja, ahol Dorsey lehetővé tette a bitcoinnal történő fizetést is. A Cash App tavaly több mint egy milliárd dollár bevételt termelt bitcoin kereskedésből, ráadásul medvepiac alatt.

6. Sandeep Nailwal

Nailwal pályafutását szoftverfejlesztőként kezdte, a Deloitte és Welspun után hamar érdeklődést mutatott az AI és a blokklánc-technológiák felé. 2017-ben megalapította a Polygon-t (akkori nevén Matic Network), ami akkor egyedülálló, Ethereumra épülő új, hálózati réteg volt.

A Polygon megmaradt az egyik legdinamikusabban fejlődő és leginnovatívabb "layer 2-es" blokkláncnak, számos új kriptográfiai megoldást először ők vezettek be a köztudatba (rollup-ok, zkSync, stb.), emellett cégük számos nagymértékű tőkebevonáson esett át.

5. Sam Bankman Fried

Sam Bankman Fried, más néven SBF jelenleg a világ egyik legnagyobb (volt) kriptótőzsdéjének ex-vezérigazgatójaként ül a vádlottak padján. Sam az iparág mellett sikeres kapcsolatokat ápolt számos amerikai politikai szereplővel, az USA történelmében egyedülálló mértékben juttatott adományokat politikai pártoknak és közszereplőknek. Egyszemélyben lobbizott egy neki megfelelő kriptó-szabályozásért. Sokak szerint elképesztő mértékben a zsebében volt az amerikai média, amit jól sugall az a tény, hogy háziőrizete alatt élőben kapcsolták a New York Times konferenciáján, vagy egészestés "puff piece" mozi készült róla a Bloombergtől.

Az FTX tőzsde ügyét Bernie Maydoff óta a legnagyobb pénzügyi csalásként aposztrofálják. A videó az FTX becsődölésekor készült, ahol a riporternek Mario Nawfal kriptós beszélgetőműsorában volt lehetősége szembesíteni a csalással a mit sem sejtő Sam Bankman Fried-et.

4. Changpeng Zhao

CZ-t a világ legnagyobb kriptótőzsdéjének, a Binance-nek alapító vezérigazgatójaként passzíroztuk a listánkra. Kínai származású, ám gyerekkorában Kanadába emigrált. A montreali McGill egyetemen diplomázott, majd tőzsdei kereskedőszoftverek fejlesztésébe kezdett. A bitcoinnal már 2013-ban találkozott, amikor is egy blockchain expolorer weboldal forráskódján dolgozott. A Binance-et 2017-ben alapította. CZ mantrája, hogy a kriptóipar fiatal, ezért ha a konkurencia is együtt fejlődik a Binance-szel, az nekik is jó, végtére növelik a globális kriptó adoptációt. Így számos partnerkapcsolat született olyan cégekkel, amik egy hagyományos piacon konkurenciának számítanának. CZ vezetése alatt a Binance a legnagyobb kereskedési forgalommal és likviditással rendelkező centralizált kriptótőzsdévé nőtte ki magát.

CZ-nek az FTX-csőd után sikerült elérnie, hogy a legtöbb kriptótőzsde tegye nyilvánossá az általa birtokolt kriptovalutákat, és azok legyenek ellenőrizhető ek a blokkláncon. Ezzel párhuzamosan maga is nyilvánossá tette a Binance vagyonát az utolsó centig.

3. Paolo Ardoino

Ardoino 2014-ben fejlesztőként lépett be a Bitfinex kriptótőzsdéhez, ahol egy éven belül Chief Technology Officer posztra promotálták. Később üzlettársaival létrehozták az első stablecoin kibocsátó céget, a Tether-t, aminek szintén CTO-ja lett. A Tether a mai napig kiemelkedően a legnagyobb piaci kapitalizációval rendelkező dolláralapú stablecoin. Maga a Tether cég számos kritikát kapott pénzügyi auditok hiánya, átláthatatlanság, fedezetlenség, árfolyammanipuláció és állítólagos csalások kapcsán. Ezek a mai napig nem lettek sem megerősítve, sem cáfolva, lévén a Tether Limited a brit virgin szigeteken van bejegyezve, ahova nehezen ér el releváns hatóságok keze.

A Bitfinex és a Tether sötét múltjáról szóló oknyomozó dokumentumfilm, amiben Ardoino is kiemelt szerepet kap: (10/10)

2. Michael Saylor

Azt hiszem, nem találhatnék lelkesebb hívét a Bitcoinnak, mint Michael Saylor személye. Saylor világhírnevet akkor szerzett, amikor bejelentette, cége, a szoftverfejlesztéssel és üzemeltetéssel foglalkozó kisvállalkozása, a Microstrategy vagyonát (illetve annak döntő többségét) bitcoinban fogja tartani. A befektetők hamar rájöttek, hogy a tőzsdén listázott cég az egyetlen részvény a világon, amin keresztül bitcoin kitettséget szerezhetnek. A lépés óta a Microstrategy összértéke 6 milliárd dollárra nőtt.

Michael Saylor egyik legnagyobb hatású interjúja a Lex Fridman podcastban:

Egy említésre méltó páros: Jerome Powell és Gary Gensler

Mielőtt rátérnénk toplistánk legtetejére, hadd említsek meg két szuperfontos szereplőt, akik évek óta szerepelnek a kriptó média címlapjain.

Jerome Powell, az amerikai jegybank elnöke, monetáris politikája egyértelműen meghatározta a piacokat, beleértve az amerikai kötvény-és tőzsdepiacot is. Ne felejtsük el, hogy a BTC árfolyama tavalyelőtt még több mint 50%-ban korrelált a nagy amerikai indexekkel, az SP500-zal, és a NASDAQ-kal.

Gary Gensler, az Értékpapír -és Tőzsdefelügyelet elnökeként pedig egyszemélyben felelős a kriptóipart érintő megfelelő szabályozás vagy annak hiánya miatt. Gensler számos kriptó céget perelt be és büntetett meg az SEC-n keresztül, és talán az ő nevéhez fog fűződni az első spot bitcoin ETF engedélyezése is. A Gensler-féle szabályozásról a Webhárom is készített videót.

1. Vitalik Buterin

Vitalik Buterint azt hiszem, nem kell bemutatni. A lista teljességére való tekintettel azonban álljon itt a kanadai szoftverfejlesztő, aki Charles Hoskinsonnal és Gavin Wooddal együtt létrehozta az Ethereum blokkláncot. Az Ethereum a világ első olyan blokklánca, ami rendelkezik okosszerződéseket futtatni képes, Turing-teljes virtuális géppel (ez az Ethereum Virtual Machine). Az Ethereum nélkül nem jöhetett volna létre a ma ismert valamennyi token, stablecoinok, de az NFT-k sem.

Ma a kriptópiac teljes piaci kapitalizációjának felét, fél billió dollárt az Ethereum láncon lévő Ether és az ott található ERC20 tokenek teszik ki.

💡
Tetszett a cikk? Köszönjük a megosztásokat. A legjobb tartalmakat emailben is eljuttatjuk, ehhez iratkozz fel a Webhárom ingyenes hírlevelére a gombra kattintva :)
🎁
Regisztrálj a ByBit kriptótőzsdén és zsebeld be a $10-$5000 értékű bónuszokat. Promóciós link:
https://partner.bybit.com/b/webharom
Ajánljuk még