Miért esett megint a Bitcoin?

Miért esett megint a Bitcoin?

A bitcoin árfolyama az elmúlt napokban meredek zuhanásba kezdett, miután elfogadták Amerika első bitcoin ETF alapjait. Mi lehet az esés oka? Van-e szerepe a Blackrocknak és a Grayscale-nek, vagy az egész a bányászokra fogható? A januári bitcoin esés okait vizsgáljuk.

Mi történt a bitcoinnal?

A bitcoin dollárban mért árfolyama az ETF-ek tőzsdei bevezetése környékén volatilissá vált, a napok óta tartó felfele menő, bikás trend kezdett megtörni. A kulminációs pont az első tőzsdenyitás, miután a kriptovaluta árfolyama mélyrepülésbe kezdett, és közel 7000 dollárt csökkent.

Megtört a narratíva

Az eddigi narratíva, miszerint a bitcoin spot ETF-ek tőzsdei bevezetése sokmilliárdos tőkeinjekciót hozhat, megtört. Vagy mégsem? Az árfolyam ugyan nem tükrözi hűen, de a tőzsdei kereskedési adatokból egyértelműen látszik, 4,6 milliárd dolláros kombinált forgalommal minden idők legsikeresebb ETF bevezetése lett a mostani. Hogy miért kellett esnie? Sokan a Grayscale-re mutogattak, mivel az alapjuk most vált először nyilvánosan is kereskedhetővé - és mondjuk úgy, nincs valami jó reputációja egy olyan Grayscale Bitcoin Trust-nak, mely hosszú ideig a csődkockázat miatt a bitcoin árfolyama alatt kereskedett.

A valóságot viszont ez sem fedi le, hiszen az eladói nyomás összesen 44 millió dolláros volt a Grayscale első napján. Nem mintha ez nem lenne nagy szám, azonban eltörpül a milliárdos volumenhez, és legfeljebb egy borsónyit járulhatott hozzá a teljes piaci összképhez.

Sell the news esemény

A sell the news esemény valójában a bányászok miatt következhetett be. Ahogy több onchain forrás is mutatja, a bányászok jelentős mennyiségű bitcoint kezdtek eladni a napokban, ennek oka pedig drámaian egyszerű. Áprilisban felére fog csökkenni a bányászásért kapott blokkjutalom, így nemes egyszerűséggel kétszer annyi bányászeszközt (ASIC bányagépet) kell fenntartaniuk a jövőben, hogy kitermelhessék a megszokott profitot. A beruházáshoz pénzre van szükség, és természetesen a bányász cégeknek bitcoinja van, amit likvid fizetőeszközzé, dollárrá kellett tenni. Ez a trend a következő hónapokban folytatódhat, kérdés hogy a felezés körüli messiásvárás és az új bikapiac reménye kompenzálja-e az átcsoportosító bányászokat.

🎁
Regisztrálj a ByBit kriptótőzsdén és zsebeld be a $10-$5000 értékű bónuszokat. Promóciós link:
https://partner.bybit.com/b/webharom
Ajánljuk még