Engedélyezték a bitcoin ETF alapokat (élő)

Engedélyezték a bitcoin ETF alapokat (élő)
Ma a szokásosnál is vadabb a wall streeti bika

Az Amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) jóváhagyta a bitcoin fedezetű, tőzsdén kereskedett alapokat. A döntés jelentős előrelépés a digitális eszközök hagyományos pénzügyi piacokra való integrálásában.

Az elmúlt percekben az SEC az alábbi befektetőcégek új bitcoin alapjait engedélyezte: Hashdex, BlackRock, Ark Invest & 21Shares, Invesco Galaxy, Bitwise, VanEck, Valkyrie, Fidelity, Franklin Templeton, Grayscale, WisdomTree.

A bitcoin, az első és legismertebb kriptovaluta évek óta heves viták tárgya szabályozási körökben. A SEC hosszú éveken keresztül minden bitcoin ETF-re vonatkozó javaslatot elutasított a piaci manipulációval, a befektetővédelem hiányával és a kriptopénzek területének szabályozatlanságával kapcsolatos aggályokra hivatkozva.

Az elmúlt években azonban kijelenthetjük, hogy a kriptopénzek piaca beérett, az intézményi érdeklődés megnőtt, a szabályozás pedig egyre egyértelműbbé vált. Ez a fejlődés a Bitcoin spot ETF-ekre vonatkozó kérelmek új hullámát indította el, amelyek abban különböznek a határidős alapú ETF-ektől, hogy közvetlenül a mögöttes eszközzel rendelkeznek.

A szabályozó testület tavaly év vége óta (feltételezhetően a Grayscale és a Ripple perek elvesztésének is betudhatóan) szorosan együttműködött az iparági érdekeltekkel a piac integritását biztosító keretrendszer kialakítása érdekében.

Lesz-e "sell the news" esemény?

Az elmúlt percek árfolyammozgását tekintve még nem teljesen világos, hogy beigazolódnak-e azok a félelmek, ami a hosszú ideje tartó várakozás után tömeges eladást vizionáltak. A bitcoin dollárral szembeni árfolyama pár perc leforgása alatt többezer dollárt mozgott mindkét irányba. Még várat magára, hogy a piac megtalálja a helyes irányt. A VanEck vezérigazgatója szerint a tőzsdei bevezetés akár már a holnapi napon megtörténhet, és kereskedhetővé válhat a termékük. A legtöbb elemző egybehangzó véleménye szerint a tényleges tőzsdei bevezetés lehet az a pont, ami elindíthatja a várva várt tőkeinjekciót.

🎁
Van már bankkártyád a Binance kártya helyett? Most ingyen megkaphatod! Regisztrálj a Bybit kriptótőzsdén és csapj le a Webhárom exkluzív bónuszaira: Ingyenes bankkártya igénylés

Lemaradtál? Itt van, mi történt az éjjeli SEC botrányban

Tegnap állítólagos hackertámadás áldozata lett a tőzsdefelügyelet, az SEC oldalára már a tegnapi nap kikerültek az ETF elfogadásról szóló hírek. A botrányról itt olvashatsz:

Nincs ETF - Feltörték az SEC oldalát
Az SEC Twitter csatornáján megjelent friss közlemény szerint jóváhagyta a bitcoin fedezetű, tőzsdén kereskedett alapokat. Gary Gensler szerint nem.

ETF hírek percről percre

Kiszűrtük a médiazajt. Kövesd velünk a nap legfontosabb történéseit!

Legfrissebb (január 10.)

szerda, 22:40 Gary Gensler nyilvános közleményt adott ki a bitcoin ETF-ek elfogadásáról. A közleményben először az SEC történelmében állást foglalt, miszerint a bitcoin árucikknek (commodity) minősül.

szerda, 21:50 Az SEC engedélyezi mind a 11 spot bitcoin ETF-et.

szerda, 20:45 Az FBI vizsgálja a tegnapi állítólagos hackertámadást - közölte az SEC.

szerda, 20:32 A Whale Alert értesülései szerint több tízezer BTC-t utaltak be kriptovaluta váltókra az elmúlt órákban.

szerda, 20:14 A CBOE listázása szerint holnap már kereskedhetők lesznek az alapok. Hivatalos közlemény az SEC részéről továbbra sincs.

szerda, 18:52 Az SEC hivatalos weboldalán, az sec.gov-on elfogadottként szerepel több az Ark Invest és a 21 shares ETF-je. Hivatalos kommunikáció az SEC részéről még nem történt.

szerda, 17:43 A JP Morgan vezérigazgatója élő adásban értéktelen vacaknak nevezte a bitcoint, ami állítása szerint "csak szexrabszolga-tartásra és drogkereskedelemre" jó. Zárójel: A JP Morgan az egyik cég, mely eszközkezelőként a Blackrock bitcoin ETF partnereként van megjelölve.

szerda, 17:00 A CBOE (Chicago Board Options Exchange) engedélyezte bizonyos ETF-ek listázását, eddig összesen 5 alapét - elébe lépve az SEC várt döntésének.

szerda, 16:11 Ma a mainstream média is kiemelten foglalkozik a témával. Reggie Brown Bloombergen megjelent interjúja szerint az alapok által gerjesztett tőkeinjekció mértéke elérheti a 20 milliárd dollárt. A CNBC 150 000 dollárra vizionálja a bitcoint a követekező egy évben. A Reuters szerint az érintett befektetőcégek a hack után is bizakodóak az elfogadással kapcsolatban. Az SEC döntésről az Altcoin Daily, a CoinBureau és Mario Nawfal beszélgetőműsora is élő streamet tervez kriptó szakértőkkel.

szerda, 15:55 Eric Balchunas (a Bloomberg ETF elemzője) szerint a NYSE tőzsdezárás után, new yorki idő szerinti délután 4 és 6 óra között születhet meg az SEC döntése. (Magyar idő szerint este 10 és éjfél köztre tehető)

szerda, 15:49 Deepfake videók jelennek meg a közösségi platformokon, melyben Donald Trump melegebb éghajlatra küldi Gary Genslert. A valóságban Trump nyilvánosan nem reagált a történésekre.

szerda, 14:42 Egyelőre meg nem erősített források szerint a szenátus is felszólította Gary Gensler SEC-elnököt a Twitter incidens tisztázására.

szerda, 08:24 A Blackrock bejelenti, hogy szintén csökkenti a bitcoin ETF költségét, 0,25%-ra.

szerda, 06:31 Felkerül az SEC hivatalos oldalára az Ark Invest újabb módosítása, melyben újabb 4 bázisponttal csökkenti az ETF díjakat. Ezzel az Ark Invest és a 21 Shares közös ETF-jét 0,21%-os éves alapkezelési díjért lehet majd megvásárolni.

Az SEC Twitter-botránya (január 9.)

kedd, 23:58 A Twitter/X biztonsági csapata közzéteszi, az SEC oldaláról hiányzott a kétfaktoros autentikációs védelem a támadás idején.

kedd, 22:51 Többen az SEC-t vádolják hamis hírterjesztéssel, belsősöket és piaci manipulációt gyanítanak a háttérben. Bill Hagerty szenátor szerint Gary Genslernek a kongresszus előtt kell felelnie a történtekért.

kedd, 22:40 Az SEC törli az eredeti üzenetet, és megerősíti a hackertámadás tényét

kedd, 22:26 Gary Gensler közli, az SEC kiírása hamis, és nem került elfogadásra semelyik bitcoinhoz köthető ETF

kedd, 22:14 A hivatalos SECGov Twitter oldalon megjelenik az összes ETF elfogadásának híre

Cikkünk folyamatosan frissül.

🎁
Regisztrálj a ByBit kriptótőzsdén és zsebeld be a $10-$5000 értékű bónuszokat. Promóciós link:
https://partner.bybit.com/b/webharom
Ajánljuk még
Trump fejlövése indíthatja el a bitcoin bikapiacot?

Trump fejlövése indíthatja el a bitcoin bikapiacot?

Miután Donald Trump korábbi amerikai elnök és elnökjelölt könnyebb sérüléseket szenvedett a pennsylvaniai kampánybeszéde alatti merényletben, sokak úgy vélik, kőbe vésődött az ex-elnök újraválasztása. Trumpot egy nyilvános rendezvényen tetőre kúszó merénylő próbálta sikertelenül kiiktatni - a lövések végül Trump fülét találták el, így heteken belül gyógyuló sérüléseket okozva a korábbi