Bitcoin shortolás - Hogyan nyissak short pozíciót?

Bitcoin shortolás - Hogyan nyissak short pozíciót?

A Bitcoin shortolás tulajdonképpen egy fogadás a Bitcoin jövőbeli értékcsökkenésére. Cikkünkben bemutatjuk, hogyan tudsz te is short pozíciót nyitni és profitálni a BTC eséséből.

Mi az a shortolás?

A shortolás, vagyis rövidre eladás egy olyan pénzpiaci művelet, mely során az eszközt (jelen esetben bitcoint vagy bitcoin derivatívát) kölcsönveszed valakitől és azonnal eladod. Ezt annak reményében teszed, hogy amikor a hitelt BTC-ben vissza kell fizetned, a BTC-t a szabad piacról már olcsóbban tudod visszavásárolni.

A short ügylet nyitásakor, azaz a BTC eladásakor, valamint a kölcsön visszafizetésekor, azaz BTC vételekor érvényben lévő bitcoin árfolyamok különbségét profitként zsebre teszed.

Amennyiben a vételkori árfolyam alacsonyabb, nyereséges a short ügylet. Magasabb árfolyam esetén pedig veszítesz.

Tőkeáttétes shortolás

A kriptópiacra legjellemzőbb pénzügyi termék ebben a kategóriában a "perpetual future", magyar kifejezés híján körülírhatjuk egy tőkeáttétes származtatott terméknek, mellyel long és short pozíciók is nyithatók. A perpetual future kereskedésről minden részletet megtalálsz ebben a cikkben:

ByBit perpetual future kereskedés útmutató
A mai cikkünkben bemutatjuk, hogyan működik a perpetual future kereskedés a ByBit crypto tőzsdén.

Hogyan és hol tudok a bitcoin esésére fogadni?

Először is szükséged lesz egy felhasználóra egy olyan, megbízható kriptótőzsdén, mely a perpetual future kereskedést támogatja. Ilyen kriptótőzsde a ByBit, ha még nincs felhasználód, akkor ezen a linken nyithatsz egyet.

💡
Ha elakadnál a regisztráció során, van egy részletes tutorialunk hozzá, amit itt találsz.

Miután végeztél a regisztrációval és befizettél valamennyi kezdőtőkét (ezt bankkártyával vagy SEPA utalással, de akár a blokkláncon is megteheted), nincs más hátra mint ellátogatni a derivatív termékekkel foglalkozó menübe:

Válaszd ki a Derivatives Portal-t a menüből

Ha ez megtörtént, javasoljuk hogy kis összeggel és a lehető legkevesebb tőkeáttéttel próbáld ki a lehetőséget, hiszen ha a bitcoin kereskedés nem lenne önmagában kockázatos, a tőkeáttétes kereskedés végképp az. Nagy nyereséget lehet elérni, de nagyot is tudsz vele bukni, akár az összes befektetésedet egy pillanat alatt.

A kereskedési felület használatáról minden részletet megtalálsz itt.

Mikor és milyen időtávra nyissak short pozíciót?

Short pozíciót akkor érdemes nyitni, amikor a bitcoin dollárhoz viszonyított árfolyama túlvett szinten van, tipikusan akkor amikor egy hosszabb bullrun és hype megtorpanni látszik. A konkrét időzítés a te saját fűszered, amit ki kell tapasztalnod idővel, fundamentális és technikális elemzéssel.

A short pozíció életciklusa általában rövid. Ez azt jelenti, hogy a shortosok megpróbálják elkapni a hirtelen eséseket, és a pozíciót nem hagyják benn sokáig. Ez magától értetődő, hiszen egyrészt az árfolyam a legtöbb pénzügyi terméknél - így a bitcoinnál is - meredekebben tud esni, és lassabban, hosszabb távon tud nőni. Másrészt figyelni kell a likvidálási kockázatra is, hiszen a tőkeáttét mértékétől függően akár egy kisebb árfolyammozgás is likvidálhatja a pozíciót. Szintén érdemes megemlíteni, hogy a hitelnek kamata is van, melyről a Bybit oldalán tájékozódhatsz.

Ha együtt tudsz élni ezekkel a kockázatokkal és felkeltettük az érdeklődésedet:

🎁
Shortolj bitcoint a Bybiten erre a linkre kattintva, és megjutalmazunk akár 5000 USD értékű első befizetési bónusszal

Ez a Webhárom saját promóciója, és új regisztrálók esetében érvényes. A befizetés nagyságától függően kisebb vagy nagyobb kriptovaluta juttatásokban (USDT), bónuszokban és kereskedési kuponokban részesülhetsz, valamint ingyenes Bybit MasterCard bankkártyát is igényelhetsz a platformon.

🎁
Regisztrálj a ByBit kriptótőzsdén és zsebeld be a $10-$5000 értékű bónuszokat. Promóciós link:
https://partner.bybit.com/b/webharom
Ajánljuk még
Trump fejlövése indíthatja el a bitcoin bikapiacot?

Trump fejlövése indíthatja el a bitcoin bikapiacot?

Miután Donald Trump korábbi amerikai elnök és elnökjelölt könnyebb sérüléseket szenvedett a pennsylvaniai kampánybeszéde alatti merényletben, sokak úgy vélik, kőbe vésődött az ex-elnök újraválasztása. Trumpot egy nyilvános rendezvényen tetőre kúszó merénylő próbálta sikertelenül kiiktatni - a lövések végül Trump fülét találták el, így heteken belül gyógyuló sérüléseket okozva a korábbi