Bitcoin ETF vásárlás TBSZ számlára - útmutató

Bitcoin ETF vásárlás TBSZ számlára - útmutató

Hogyan vásárolhatsz és milyen bitcoin alapú termékeket tudsz vásárolni Tartós Befektetési Számlára?

Még a spot bitcoin ETF-ek elfogadása előtt írtuk, jogi problémák miatt valószínűleg nem lesz elérhető az amerikai spot bitcoin ETF-ek vásárlása Magyarországról. Ezt most korrigálnunk kell, hiszen két Magyarországon engedéllyel rendelkező brókercég, az Interactive Brokers és a K&H Értékpapír kínálatában is elérhetőek lettek az új bitcoin ETF termékek.

Utóbbi sajátossága, hogy a K&H-nál jelenleg tartós befektetési számlára is vásárolhatsz bitcoin kitettségű részvényeket. Mutatjuk az opciókat!

Keresés bitcoin ETF-ekre

A K&H Értékpapír Webtrader felületén a Kereskedés menüben jelenik meg az a kereső, ahol a ticker szimbólum vagy az alap regisztrált neve alapján előhozhatjuk a kereskedni kívánt terméket. A NASDAQ-ra bevezetett valamennyi részvény elérhető, például az alábbi top 5 bitcon ETF is - ők ezeken a neveken szerepelnek a rendszerben:

  • IShares Bitcoin ETF
  • Fidl Wse Orgn
  • ARK 21 Shrs Bitcoin ETF
  • Bitwise Bitcoin ETF
  • Valkyrie Bitcn

Az új, USA-ban bevezett termékeknél természetesen dolláralapú részvényekről beszélnünk. Amennyiben euróban szeretnénk tranzaktálni (például valutaváltási díjak elkerülése végett), választhatunk Európában jegyzett bitcoin alapú papírokat is, mint például a frankfurti tőzsdén elérhető DE000A27Z304 lajstromszámú BTCE alap, melyet az ETC Group (ETC Issuance GmbH) jegyzett be.

Fontos tudni, hogy TBSZ számlára közvetlenül bitcoin nem vásárolható, de szabályozott, bitcoin árfolyamát követő termékek vagy tőkeáttétes derivatívák igen. Olcsóbb tranzakciós költségekért vagy valós bitcoin vásárlásáért fordulhatunk például a Bybit-hez (részletek a bannerre kattintva)

Mik az előnyei, ha bitcoin terméket tartok TBSZ számlán?

A legfőbb előnye az adózás. A Tartós Befektetési Számlán elért nyereség a számlanyitás éve utáni 5 év leteltével teljesen adómentes. Itt gyakorlatilag teljes egészében megspóroljuk a Magyarországon fizetendő kriptó adót, mely jelenleg 15%.

A TBSZ-es BTC részvényvásárlás költségei

A fenti adómentességért cserében a hagyományos kriptó vásárlástól eltérő költségek is jelentkeznek, mint például:

  • számlanyitási díj
  • TBSZ számlakezelési díj
  • valutaváltási díj
  • kiutalási díj
  • tranzakciós költség (a brókercég és a tőzsde oldaláról is)

és így tovább.

Konklúzió

Nem biztos, hogy anyagilag a megfelelő döntés TBSZ számlára helyezni a "bitcoin" megtakarításunkat. Az adómentességért cserében csődkockázatot és számos extra díjat kapunk, melyek csökkentik a hozamunkat. Emellett a kriptó adótörvényben szereplő veszteség-elhatárolás sem érvényes, ugyan van veszteség-elhatárolás, nem ugyanazokkal a feltételekkel élhetünk, mint kriptó befektetés esetén. Javasoljuk az adott brókercég díjtáblázata alapján az összes felmerülő költség kiszámolását a TBSZ 5+1 éves periódusára mielőtt meglepetés ér. Mindezek mellett a bitcoin ETF-ek vásárlása egy kényelmes és praktikus opció lehet azoknak, akik nem szeretnék a bitcoin tárolásával kapcsolatos biztonsági kockázatokat bevállalni.

🎁
Regisztrálj a ByBit kriptótőzsdén és zsebeld be a $10-$5000 értékű bónuszokat. Promóciós link:
https://partner.bybit.com/b/webharom
Ajánljuk még
Trump fejlövése indíthatja el a bitcoin bikapiacot?

Trump fejlövése indíthatja el a bitcoin bikapiacot?

Miután Donald Trump korábbi amerikai elnök és elnökjelölt könnyebb sérüléseket szenvedett a pennsylvaniai kampánybeszéde alatti merényletben, sokak úgy vélik, kőbe vésődött az ex-elnök újraválasztása. Trumpot egy nyilvános rendezvényen tetőre kúszó merénylő próbálta sikertelenül kiiktatni - a lövések végül Trump fülét találták el, így heteken belül gyógyuló sérüléseket okozva a korábbi