Blackrock BTC ETF vásárlás Magyarországról?

Blackrock BTC ETF vásárlás Magyarországról?
A New Yorki Értéktőzsde épülete - fotó: Aditya Vyas / Unsplash

A héten több hozzászólásba is belefutottam, miszerint honfitársaink alig várják, hogy bitcoin kitettséget szerezzenek az esetlegesen bevezetésre kerülő, Blackrock által kibocsátott új bitcoin spot ETF segítségével.

Ez akármennyire is szembemegy a bitcoin maxi mentalitással, sok szempontból logikus döntés, ugyanis diverzifikálja a kockázatokat. A Blackrock vagy más nagy alapkezelőnél vásárolt spot ETF esetében nem kell attól aggódni, hogy smart contract csalás áldozata leszünk, rosszindulatú szoftver dézsmálja a tárcánkat, elveszítünk egy hardvertárcát, vagy elfelejtjük a visszaállító kulcsot.

Mielőtt végigtúrjátok a fél internetet, szeretnénk rátérni a lényegre:

Amint bevezetésre kerülnek az amerikai bitcoin spot ETF-ek, magyarországi magyar állampolgárként senki nem fogja tudni őket megvásárolni.

De miéééééért?

Vannak még más ETF-ek is, amit talán meg akartál vásárolni, de nem találtad meg az adott brókercégnél. Ennek általában nem az az oka, hogy elfelejtették listázni, hanem szimplán törvényileg nem listázhatják. Az Amerikában kibocsátott ETF-ekre ugyanis teljesen más jogi szabályozás vonatkozik, és amíg az EU és az USA nem harmonizálja a törvényeket, egyetlen USA-ban bejegyzett ETF-et sem tudsz megvásárolni. Nem csak a Blackrockét.

Az európai tőzsdéken bevezetett ETF, ETN, ETP termékeknek ki kell adni egy úgynevezett KID-t (Key Information Document), ami a befektetés bizonyos, törvényben szabályozott részleteit meg kell hogy ossza a befektetővel.

Ilyen például a befektetés ISIN azonosítója, az alapkezelő elérhetőségei, vagy a befektetés várható hozama különféle pesszimista / optimista forgatókönyveket vizsgálva.

Részlet egy EU-n belüli BTC alapú tőzsdén kereskedett termék KID dokumentumából
Részlet egy EU-n belüli BTC alapú tőzsdén kereskedett termék KID dokumentumából (21shares ABTC ETP)

A MiFiD szabályozás következtében az Európában kibocsátott ETF, ETN, ETP termékek esetében a befektető számára kötelezően eljuttatott dokumentumok tartalmazzák azt a kitételt, hogy a befektetés nem szól USA állampolgároknak.

Ugyanennek az ETP-nek a fact sheet-je (részlet)

Az USA-ban bejegyzett ETF-ek pedig ugyanígy, fordítva. Ők az EU-t zárják ki.

Ez egy jogi turbulencia, aminek rendbetételére ugyan voltak kezdeményezések az Európai Parlamentben, messze sehol nem halad a dolog, és nem úgy néz ki, hogy a közeljövőben megoldható lenne a kérdés.

A probléma röviden abból fakad, hogy míg az EU-n belül kibocsátott termékek esetében kötelező mellékelni a pesszimista / optimista forgatókönyvek szerinti várható hozamot, az USA-ban ez nem hogy nem kötelező, de törvényileg tilos.

Ezért van, hogy az EU-s ETF-ek nem elérhetők az USA-ban, és az USA ETF-ek nem elérhetőek Európában a mai napig.

Ha szerettél volna tőzsdén kereskedett termékekkel bitcoin kitettséget szerezni, akkor viszont nincs ok elkeseredni, hiszen Európában már most számos ilyen termék kereskedhető, többek között a fent említett 21shares-féle ABTC alap, vagy az ETC Group által kibocsátott Bitcoin ETN.

A bitcoinnal szemben ezek mindegyike hordozhat csődkockázatot, és nem is biztos, hogy vonatkozik rájuk befektetésvédelem, illetve előfordulhat, hogy a vártnál alacsonyabb likviditással rendelkeznek. Ezekről a kérdésekről az adott termék KID leírásában fogsz részletesebb infókat találni.

🎁
Regisztrálj a ByBit kriptótőzsdén és zsebeld be a $10-$5000 értékű bónuszokat. Promóciós link:
https://partner.bybit.com/b/webharom
Ajánljuk még