Új WhatsApp csalás üldözi a Binance felhasználókat

Új WhatsApp csalás üldözi a Binance felhasználókat

WhatsApp-on üldözik a Binance felhasználókat. Több olvasónk is kapott a kéretlen üzenetekből, melyek a felhasználók pénzét és kriptovalutáját célozza.

Ilyen és ehhez hasonló, szemmel láthatóan mesterséges intelligenciával generált kamu beszélgetésekbe hívják tömegesen a Binance felhasználókat:

A helyzetet bonyolítja, hogy a Binance kriptótőzsde az elmúlt évben több olyan kampányt is indított, melynek célja az egyéb közösségi média csatornákon való aktivitás növelése. A Binance felhasználóiban így joggal merülhet fel a gondolat, hogy az üzenetek a Binance marketingcsapatától valók - azonban ez távolról sincs így.

Hogyan működik a WhatsApp csalás?

Általánosságban adathalászatról és illetéktelen hozzáférés szerzéséről szólnak az ilyen és ehhez hasonló üzenetek. A leggyakoribb és legegyszerűbb formája, amikor az üzenetküldő hamis Binance oldalra mutató linkeket küld el, azokra kattintva pedig egy, a Binance weboldalával szinte megegyezően azonos, adathalász lapra tereli az áldozatot. Ezt követően begyűjti a felhasználó jelszavát és hozzáférést szerez a fiókhoz.

A WhatsApp-on és Telegramon terjedő kriptovaluta csalásoknak vannak szofisztikáltabb esetei is. Ilyen, amikor a hamis weboldalon már megszerezték a felhasználói jelszót, viszont a kétfaktoros autentikáció miatt nem tudnak továbblépni a fiókba. Ekkor a csaló közvetlenül megkeres, és kéri hogy add meg a belépéshez szükséges 2FA biztonsági kódot.

Mit tudok tenni ha kaptam ilyen üzenetet?

Először is, pánikra semmi ok, hiszen nem vagy egyedül. Egyszerűen csak ignoráld, vagy lépjél ki a csoportból! Ha gyakran előfordul, hogy kriptovaluta csalóktól kapsz kéretlen üzeneteket, legyen az bármilyen közösségi média vagy email, felmerülhet a gyanú, hogy a csalók birtokában van a telefonszámod vagy email címed. Ez esetben extra biztonsági lépésként érdemes lehet egy új SIM-kártyát beszerezni, mivel a telefonszám birtokában a támadó SIM-csere támadást indíthat, majd saját eszközéről elvégezheti a kétfaktoros hitelesítést. Emellett érdemes lehet elolvasni a bitcoin biztonságos tárolásáról szóló cikkünket is, melyben valamennyi tárolási mód kockázatait bemutatjuk.

🎁
Regisztrálj a ByBit kriptótőzsdén és zsebeld be a $10-$5000 értékű bónuszokat. Promóciós link:
https://partner.bybit.com/b/webharom
Ajánljuk még