Hogyan ismerj fel egy kriptós átverést 1 perc alatt?

Hogyan ismerj fel egy kriptós átverést 1 perc alatt?
Előre kitöltött seed phrase. Illusztráció: Unsplash

Átverések az élet minden területén előfordulnak. Hol a tetőfedő válik kámforrá, hol egy titokzatos csengeri örökös bukkan fel, hol pedig Bill Gates vagy Elon Musk szeretné szétosztani a gigantikus vagyonát.

A kriptó szféra sem kivétel, sőt! Mivel a bitcoin bizonyította, hogy minden más befeketési hozamot képes túlszárnyalni, sokan a bitcoin, ether, vagy más hangzatos kriptós kifejezések mögé bújva próbálnak behúzni gyanútlan laikusokat.

Íme a Webhárom listája: megmutatjuk, hogyan ismerd fel és hatástanítsd a leggyakoribb kriptós csalásokat!

Kereskedőrobotok, AI, piramis

Ha valaki azt állítja, hogy rendelkezik egy kimagasló hozamokat elérni képes kereskedőrobottal, már gyanút foghatsz. Egyes cégek irreális hozamokat tudnak nyújtani mind bika -és medvepiacon, túlszárnyalva a népszerű kriptovaluták teljesítményét, mindezt minimális kockázattal. Persze csak papíron.

Ilyen robotok nem léteznek, vagy ha léteznek, a hozamok kompletten meg vannak hamisítva. Az internet sok mindent elbír, tulajdonképpen bárki azt állíthat, amit akar, egy rejtélyes szoftver teljesítménye pedig nem ellenőrizhető.

Ugyan léteznek decentralizált és centralizált tőzsdéken seftelő kereskedőrobotok, ezek semelyike sem fut teljes egészében a blokkláncon, azaz a kód jó része - vagy egésze nem kerül publikálásra nyilvánosan.

Mindez magával hordozza, hogy nincsen lehetőség ellenőrizni, hogy a bot valójában létezik, ha létezik, olyan elv alapján kereskedik-e, mint amit a készítője állít, illetve szintén nem ellenőrizhető hogy egy szép summájú tárcába valóban a robot varázsolta a pénzt.

Ha valaki hasonló, szépen fialó kereskedőrobokat ajánl, fogj gyanút!

Tedd fel a kérdést: Vajon ha valaki tényleg ilyen túlszárnyaló profitokat tud elérni, miért van szüksége a te pénzedre? És a profitot miért osztaná meg veled?

A kereskedőrobotos csalások minősített esete, ha

  • Mesterséges intelligencia mögé bújnak vagy ha
  • Jutalékrendszer működik emberek beszervezésére, esetleg
  • Minimális befektetendő összeget határoznak meg

Ezekkel az ismertetőjegyekkel már szinte biztos, hogy csalással van dolgod.

Hamis tárcák és alkalmazások

Az idei év egyik legnépszerűbb kriptó csalása a hamis tárcaalkalmazásokhoz kötődik. Tipikusan google keresésből vagy alkalmazásboltból navigál át az áldozat a hamis weboldalra, és az eredetire hasonlító kamu alkalmazást letöltve szabadul meg a kriptó vagyonától a bűnöző javára.

Az ilyen csalásokat relatíve egyszerűen el lehet kerülni azzal, hogy

  • megbízható hálózatot használunk és
  • minden esetben ellenőrizzük a megnyitott URL-t, mielőtt bármit letöltünk a számítógépünkre vagy mobil eszközünkre
Három hét alatt fél millió dollárt lopott el a hamis Ledger Live alkalmazás
Több mint félmillió dollár is eltűnt azokból a walletekből, amit egy hamis Ledger Live alkalmazáshoz csatlakoztattak.

Email csalások

Ha kapsz egy kriptóval kapcsolatos levelet, ne kattints rá a benne lévő linkekre!

Az email üzenetek feladója meghamisítható, és garantáltan nem fogsz rájönni hogy más nevében küldtek számodra üzenetet, mivel ehhez az email nyers tartalmát (ezen belül is a fejlécet) sorról sorra elemezned kéne, és látatlanban is mondom, 99% esély van rá hogy fogalmad sincs, hogyan.

Ha rákattintottál egy emailes linkre, önmagában semmi baj nem fog történni, DE! azonnal ellenőrizd, hogy mi az a domain amire navigáltak! Ha nem győződtél meg, hogy az eredeti oldal töltött be és nem egy hamisítvány, akkor veszélynek vagy kitéve.

Kriptótőzsdéktől kapott levelek

Elengedhetetlen, hogy egyes kriptótőzsdék emailben kommunikáljanak veled, legyen ez egy 2FA kód, vagy bármi más üzenet. Manapság szinte az összes kriptótőzsdénél lehetőség van megadni úgynevezett "Anti-Phishing" kódot.

Ez egy általad kitalált szó, amit megadsz a kriptótőzsde felületén.

Miután megadtad, a kriptótőzsdétől kapott levelekbe bele fog kerülni, és egy plusz biztonságot nyújt. Segítségével azonosíthatod a csalóktól jövő kamu leveleket. Ha egy csaló küld levelet a Binance, Bybit, stb. nevében, a kód nem lesz benne, hiszen ennek az egésznek a lényege, hogy a konkrét Anti-Phishing kódot csak te és az adott platform tudjátok.

Fizikai tárcák

Fizikai, "hardveres" kriptovaluta tárcákat csak és kizárólag a gyártó oldaláról szabad megrendelni, és sérült csomagolás, előre kitöltött seed phrase, vagy bármilyen más gyanú esetén nem szabad használni.

A fizikai tárcák (és a Ledger) biztonságáról itt olvashatsz:

A Ledger hardvertárcák működése
💡A cikk nem szponzorált tartalom, viszont a benne található Ledger linkeken keresztül történt vásárlásokra a Webhárom jutalékot kap. Kérjük, támogasd a munkánkat azzal, hogy Ledger wallet vásárlása esetén az itt található linkeket használod. Köszönjük! Ha most érkeztél meg a kriptó világába, bizon…

Személyes vagyonkezelés

Egy kevésbé elterjedt, de nagyobb kockázatú csalás amikor egy személyes vagyonkezelő, bróker, ügynök talál meg és megpróbál rávenni kriptovaluta témájú befektetésre. Az áldozatok általában olyanok, akik még sosem vásároltak kriptovalutát, hiszen ha tudnák hogyan kell, nem lenne szükség egy köztes szereplőre.

Itt kétféle típus létezik:

  • A jobbik eset, ha valaki ténylegesen befekteti a pénzed, viszont a hozamot elviszik a hatalmas ügynöki díjak
  • A rosszabbik pedig ha szimplán ellopják a pénzed, majd hamis dokumentumokkal igazolják hogy megvan és fial

Az ellopott összegnél sokszor kellemetlenebb lehet az elmaradt haszon, miután kiderül, hogy a kriptovaluta időközben többszörösére emelkedett, majd kivétnél jössz rá, hogy az ügynök eltűnt és a valóságban a befektetésed már nem létezik.

🎁
Regisztrálj a ByBit kriptótőzsdén és zsebeld be a $10-$5000 értékű bónuszokat. Promóciós link:
https://partner.bybit.com/b/webharom
Ajánljuk még