5 megtakarítási tipp, amivel milliókat spórolhatsz

5 megtakarítási tipp, amivel milliókat spórolhatsz

Grandiózus, de egyáltalán nem túlzás kijelenteni, hogy az évezredben nem volt még ilyen mértékű a forint romlása, mint 2023-ban. Az éves (year-over-year) infláció néhány hónapja a 25 százalékot is meghaladta. A KSH adatai szerint a legtöbb Magyarországon dolgozónak a béremelésekkel együtt sem jött ki a matek idén, ugyan nominálisan emelkedett a fizetésük, annak reálértéke jelentősen csökkent. Egy ilyen helyzetben ha valaki fenn szeretné tartani a korábbi életszínvonalát, részletesebb tervezésre és pénzügyi tudatosságra van szükség. Ennek lehetőségeit járjuk most körül.

Ahol a legtöbb pénzt tudsz spórolni

Az albérletdíjakat leszámítva egy magyar háztartás átlagos költségeinek legnagyobb hányada az élelmiszer, ezt követi az alkohol és dohányáru, majd az előfizetéses szolgáltatások költségei. Alapvető megélhetési költségekre az átlagbér alatt keresők fizetésük 60%-át, az átlagbér felettiek fizetésük 54%-át költik.

Mi ennek ellenére azt javasoljuk, hogy csak a legvégső esetben köss lényeges minőségi kompromisszumot élelmiszerek kapcsán. A kategóriában így is jelentős megtakarítást érhetsz el más közismert trükkökkel, mint például otthon főzés, olcsóbb és nagyobb kiszerelések vásárlása vagy az aktuális akciók figyelése.

Mikor vedd meg a drágább élelmiszert?

A jó minőségű élelmiszerek vásárlása általánosságban megtérül. Ha nem hiszed, egy nagyon egyszerű diétával garantáltan meg foglak győzni. A diéta 2 hétből áll. Az első héten kizárólag feldolgozott, szintetikus élelmiszereket eszel nagy mennyiségű növényi olajjal, finomított cukrokkal, ízfokozókkal, állagjavítókkal, élelmiszerutánzatokkal. A második héten kizárólag bio, termelői húsokat, sajtot, zöldségeket, kézműves pékárut - mindezt megbízható forrásból. A kísérlet végére meglesz az összehasonlítási alapod és biztos vagyok benne, hogy drámai különbség lesz a közérzetedben, a teltségérzetedben és a hangulatodban is.

Minél több helyi kistermelőt ismersz, annál olcsóbban és egyszerűbben fogod beszerezni a jó minőségű termékeket. És hidd el, nem fogsz érte jelentősen többet kiadni és az a kiadás is hamar megtérül! Ennek oka, hogy minél közelebb vagy a termelőhöz, annál több viszonteladó hasznát spórolod meg.

Sokan nem gondolnak rá, de a spórolásnál nem csak a számok lefaragásáról van szó. Az élelmiszerek esetében hiába néz ki ugyanúgy egy kistermelői és egy import paradicsom, vagy egy vegán rúd meg egy bécsi virsli, a valóságban az ár nem mérvadó, hiszen nem két egyforma terméket hasonlítunk össze.

A vegán virsli kevesebb minőségi fehérjét fog tartalmazni, és azt is egy teljesen más profilból ami az állati fehérjékkel nem összeegyeztethető - így elképzelhető hogy a vegán verzióból többet kell enned, hogy ugyanannyira jól lakj. Több pénzért. Hasonlóképp - a rossz talajon termesztett, növényvédő és gyomirtó szerekkel vegyszerezett ültetvényeken nem lesz akkora vitamin -és ásványianyag tartalma a termésnek. Biztos láttatok már olcsó fagyasztott halat is, ahol a kiolvasztás után a fele vízként eltűnik. Sokszor az egységárra drágább termék ténylegesen jobban megéri.

Egyszóval, élelmiszerek esetében ne az ár legyen az egyetlen szempont vásárlásnál!

Előfizetések lemondása

Egyszerű és praktikus a havi bankszámlakivonatunkat átnézve számot vetni a visszatérő díjtételekről. Itt gondolunk a telefonszámlától a Netflix, Spotify előfizetésig bezárólag mindenre ami automatikusan pénzt visz. Ezeket érdemes időről időre végignézni, és lemondani a kevésbé gyakran használt szolgáltatásokat.

Banki díjak csökkentése

Az ingyenesség korlátját meghaladó készpénzfelvételek minimalizálásával, illetve a banki utalások helyett Revolut vagy Wise használatával havi többezer forintot kaphatunk vissza.

Kényelmi szolgáltatások

Érdemes külön figyelmet fordítani a kivonaton azokra a tranzakciókra is, amelyek kiválthatók más alternatívákkal. Mint például a taxi helyett a busz vagy az ételrendelés helyett a kisbolt.

Büdzsé és tervezés - hogyan?

A legfontosabb hogy pontosan vezesd mind a bevételedet, mind a kiadásaidat. Erre ma már nagyon jó alkalmazások vannak (Mint, Lunchmoney, stb.), de tökéletesen megfelel egy klasszikus Excel táblázat vagy egy jegyzetfüzet is. Az Excel mellett szóló érv, hogy a legtöbb banknál van lehetőség exportálni a tranzakció-előzményed Excellel megnyitható (CSV vagy XLSX) formátumba. Ha erre a dokumentumra időnként ránézel, mindenféle nagy statisztikai okoskodás nélkül látni fogod, mi az az 1-2 kirívó tétel, amit lehet hogy nem kellett volna megvenni. Ezeket tartsd fejben, és a következő hónapban keress alternatívákat! Egy 7000 forintos ételrendelésre például alternatíva lehet ugyanannak az ételnek az éttermi elfogyasztása 5000 forintért, vagy otthoni elkészítése 3000 forintért.

Most pedig beszéljünk a büdzséről! Én a fordított büdzsében hiszek, azaz a fizetés után egyből félreteszed vagy befekteted a pénzed egy meghatározott százalékát, és a maradékot elköltöd. Ha fordítva teszed, előfordul, hogy a hó végére a befektetendő összeget is elköltöd, így legalább ez megmarad.

A spórolás hamis dilemma?

A spórolás ellen is szólnak érvek. Lehet bonyolult, megerőltető, vagy frusztráló - a legnagyobb érv ellene mégis az alternatívaköltsége. Sokan akkor is spórolásban gondolkoznak, amikor szimplán kevesebb erőfeszítés lenne egy jobban fizető állást megnyerni, mint az utolsó ezrest is kimatekolni a hó végén. Így kiemelten fontos, hogy mielőtt drasztikusan megvágnád a költéseid, azért nézz körül a munkaerő-piacon! Mindig vannak lehetőségek.

💶
Érdekel a bitcoin befektetés? Vásárolj bitcoint a legalacsonyabb díjakkal ByBit kriptóváltón!

Mi legyen a megtakarított pénzzel?

Erre egy egyszerű és velős válaszom van. Mindig tartsd be az alábbi sorrendet:

  • Képezz személyes tartalékot, ami lehetővé teszi hogy több hónap munkanélküliség vagy váratlan élethelyzet esetén is biztonságot nyújtson! Ez legyen legalább 6 hónapnyi átlagos költésnek megfelelő összeg!
  • Fizesd vissza a hiteleidet a legdrágábbtól kezdve! Lehetnek kirívó esetek, amikor nem érdemes visszafizetni a hitelt, tipikusan az államilag támogatott / kamattámogatott hitelekre gondolok, mint például egy diákhitel. Minden más piaci hitelnél infláció feletti THM-ekről van szó, amit minden esetben megéri visszafizetni amennyiben nem tudunk a hitelkamatnál magasabb hozamot elérni a tőkénkkel.
  • Legyen olyan megtakarításod is, ami független a forint árfolyamától (például euró, dollár vagy deviza alapú kötvények)
  • Fektess be a saját szakmai fejlődésedbe, legyen az könyv, tanfolyam vagy bármi, ami a jövőben több pénzt hozhat!
  • Fektesd be részvénybe vagy kriptovalutába!

Miért előnyös a megtakarítás egy részét részvényben és/vagy kriptovalutában tartani?

A részvények előnye, hogy nagyon nagy átlagban egy picivel az infláció felett teljesítenek. Ha ki szeretnéd kerülni az egyes cégek részvényárfolyamainak változékonyságát, egyszerűen fektess egy indexkövető alapba, mint például a amerikai top 500 cég részvényeiből álló S&P500.

A részvények hátránya, hogy részvényeket értékpapírszámlára tudsz vásárolni, melynek költsége van. A brókercégek többezer forintot is elkérhetnek tranzakciónként, így érdemes halogatni a részvényvásárlást egészen addig, amíg nem milliós tételekről beszélünk. Alternatívaként relatíve jó megoldás lehet kezdetben a Revolut - viszont ott értékpapírszámlát nem kapsz (azaz nem lesznek a nevedre jegyezve részvények), csupán részvény-derivatívákkal tudsz kereskedni.

A kriptovaluta (bitcoin) befektetés előnye, hogy az elmúlt tizennégy évben 3 év kivételével minden évben magasan túlteljesítette az összes létező más hagyományos befektetés hozamát, legyen az arany, kötvény vagy részvény. Emellett nem függ egyetlen kormánytól vagy vállalattól sem, és offline, biztonságban tárolható anélkül hogy meg kellene bíznunk bármilyen másik félben. A bitcoin befektetést azoknak ajánljuk, akik a fenti pontokat kipipálták, azaz bőven túlvannak azokon a fázison, amikor a hó végén elfogy a pénz, vagy drága hiteleket kell fizetni.

Ha bitcoin vásárlást tervezel, olvasd el az alábbi cikket, mielőtt csalókba futsz!

Hogyan vegyek bitcoint?
Keresed, hogyan vágj bele a kriptóba, de el vagy veszve a sok opció között? Ez a cikk neked szól. Bemutatjuk, hogyan vásárolj bitcoint és milyen bitcoinnal kapcsolatos pénzügyi termékek elérhetőek. Megtudod, hol tudsz a legolcsóbban és legbiztonságosabban pénzt bitcoinra váltani, milyen lehetőségek vannak ma bitcoin vásárlásra, és vásárlás után hogyan

Mennyit fektessek be a megspórolt pénzemből?

Megfelelő ismeretekkel vagy befektetési tanácsadó segítségével az összes megtakarítást érdemes befektetni amire az embernek a következő 1-2 évben előreláthatólag nem lesz szüksége. Ha soha nem tőzsdéztél korábban és egyedül vágnál neki, akkor viszont javasoljuk, hogy kezdd kicsiben függetlenül attól hogy mennyi pénzt sikerült félretenni.

🎁
Regisztrálj a ByBit kriptótőzsdén és zsebeld be a $10-$5000 értékű bónuszokat. Promóciós link:
https://partner.bybit.com/b/webharom
Ajánljuk még