Ilyen volt a GME, AMC giga rali első két napja: már késő beszállni?

Ilyen volt a GME, AMC giga rali első két napja: már késő beszállni?

A GameStop (GME) és az AMC Entertainment (AMC) meme részvények hirtelen megugrását a közösségi médiára visszatérő Keith Gill okozta. 2021 óta példátlanul, többszáz százalékos emelkedést produkált mindkét meme stock árfolyama. Kitarthat-e a lendület a hét második felében?

A GameStop legfrissebb teljesítményéről

A GameStop (GME) részvény 16 dollárról pre-marketben 80 dollárig emelkedik, majd nyitáskor 40-50 dollár között stabilizálódik május 14 - kedden.

A meme stockok új social média robbanása óta 2 nyílt kereskedési nap telt el. Keith Gill a TheRoaringKitty Twitter csatornán először hétvégén, zárt tőzsdék mellett posztolta a hírhedt, előredőlő gamert ábrázoló mémet.

GameStop short squeeze: itt a második évad
Bátran állíthatjuk, hogy kisbefektetők pár nap alatt még soha nem értek el akkora profitot, mint a 2021-es nagy GameStop (GME) short squeezenél. A GameStop jelenség most megismétlődni látszik. Mi történik a GME-vel? A tegnapi tőzsdenyitásra a GME részvény árfolyama 13 dollárról 36 dollárra lőtt ki, miután a 2021-es nagy GME

Amerikai keleti idő szerint a hétfő reggel 9:30-as tőzsdenyitásra a kereskedett GME részvények premarketben már dupláztak, azaz a hétzáró 16 dollár helyett 32 dolláros szinten nyitották a napi piacot.

Aki 32 dolláron szerette volna megvásárolni a GME stockot, minden bizonnyal nem volt szerencséje, két falba is ütközött:

  • Alacsony likviditás, azaz nem talált eladót az adott árszinten
  • Extrém volatilitás, amire hivatkozva a hét első kereskedési napján 7x korlátozta hosszabb ideig a NASDAQ a GME részvény adásvételét

A tőzsdei korlátozások szinte az egész napot kitöltötték, mind hétfőn, mind kedden összesen körülbelül 40 alkalommal korlátozták legalább 5 percre az AMC és GME részvények kereskedését.

Ezt egyébként a NASDAQ a nyilvános szabályzata szerint "a befektetők érdeke védelmében" teszi, és egy régóta meglévő automatizált mechanizmusról van szó. Így a papírforma szerint a mai aktív kereskedési órákban is a két részvény szinte permanens befagyasztására kerülhet sor.

💡
Az aktuális NASDAQ kereskedési tiltásokat másodpercre frissen itt követheted.

A Robinhood is megmutatta az igazi arcát

Míg a tegnapi GameStop short squeeze cikkünkben a Robinhood-ra hivatkozva azt állítottuk, a kereskedési platform nem tervezi korlátozni a GME részvények megvételét, a felhasználók egészen másról számoltak be.

A hétfői és keddi nap közötti post-market és pre-market periódusban a Robinhood ugyanis minden jel ellenére kizárólag egy megadott árszinten belül engedélyezte a meme részvények kereskedését, meggátolva hogy az árfolyam ténylegesen elszabadulhasson.

Ennek ellenére a pre-market piacon kevesebb tiltást láthattunk más cégek részéről. Az eddigi tapasztalatok szerint a NASDAQ napközi tiltásai miatt a GME és AMC részvények robbanásszerű növekedése jelenleg kizárólag zárt tőzsdék mögött történik, post -és pre kereskedési időszakokban.

Fogytán a lelkesedés

A Twitteren noha hamis lenne azt állítani, hogy kifutotta magát a dolog, Keith új bejegyzéseinek elérése és interakciói csökkenő tendenciát mutatnak.

A közvélekedés szerint ugyanakkor a legnagyobb squeeze 10 és 20% short float között történhet meg, amihez még bőven kell shortokat likvidálni (jelenleg ez a mutató 26%-on áll).

🎁
Vásárolj bitcoint a Bybiten erre a linkre kattintva, és megjutalmazunk akár 5000 USD értékű első befizetési bónusszal

Egy biztos: a GME, AMC és általánosságban meme stockok vásárlásával érdemes fokozottan óvatosnak lennünk, ugyanis fundamentumok semelyik cégnél nem támasztják alá a hirtelen árfolyamnövekedést. A GME és az AMC jelenleg megmosolyogtató, 1000 feletti P/E rátával kereskedik, azaz a két cég éves bevétele alapján körülbelül 1000 év múlva lehetne nullszaldós a befektetésünk kizárólag a vállalatok tevékenységéből kiindulva.

Az oldalon található cikkek kizárólag a szerző véleményét tükrözik, és nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény szerinti befektetési tanácsadást. A Webhárom kizárja a felelősségét az egyéni befektetési döntésekből fakadó esetleges károk miatt. Tartalmaink szerzői jogvédelem alá tartoznak, felhasználásuk kizárólag a szerző írásos engedélyével lehetséges.

Ajánljuk még