GameStop short squeeze: itt a második évad

GameStop short squeeze: itt a második évad
Megtört a GameStop többéves lejtmenete (Illusztráció: Unsplash)

Bátran állíthatjuk, hogy kisbefektetők pár nap alatt még soha nem értek el akkora profitot, mint a 2021-es nagy GameStop (GME) short squeezenél. A GameStop jelenség most megismétlődni látszik.

Mi történik a GME-vel?

A tegnapi tőzsdenyitásra a GME részvény árfolyama 13 dollárról 36 dollárra lőtt ki, miután a 2021-es nagy GME ralit elindító Keith Gill (reddit: DeepFuckingValue / twitter: Roaring Kitty ) a közösségi médiában egy mémet tett közzé.

A képen egy nyugalmi pozícióban lévő játékos konzollal a kézben előredől, azaz felkészül az újabb játszmára. A bejegyzést az első nap több mint 100 ezer felhasználó kedvelte, akik egyértelműen egy új GameStop játszmára asszociáltak.

A 2021-es, legendás GameStop short botrány megismétlődhet

Keith Gill elemzéseivel és social média megjelenésével befektetési influenszerré vált, és azután robbant be a köztudatba, hogy rájött: a GME részvény float aránya a 2020-as év végén 170%. Azaz a fizikai videójáték-üzletláncból nagyobb mennyiségű részvényt shortolnak, mint ahány részvény összesen létezik - így csupán egy minimális vevői nyomás lavinát indíthat el, mely árfolyam-emelkedéssel, margin hívásokkal, és visszavásárlási kényszerrel jár.

A GameStop-botrány jelentőségét nem lehet alábecsülni, hiszen 2021-ben majdnem az egész korrupt pénzügyi rendszert magával sodorta. Miután a social media (nevezetesen a wallstreetbets Reddit sub) felkapta Keith befektetési ötletét, a redditezők sikeresen el tudták mozdítani az árfolyamot, többtízmilliárd dolláros mínuszokat termelve a bálnáknak.

🎁
Vásárolj bitcoint a Bybiten erre a linkre kattintva, és megjutalmazunk akár 5000 USD értékű első befizetési bónusszal

A 2021-es GME botrány sarokpontja, mikor a GME emelkedésében ellenérdekelt Robinhood letiltotta a GME vásárlását a (nem mellesleg GME vásárlásában érdekelt) felhasználói számára. A Robinhood egy "order flow" üzleti partnere ugyanis csődközeli állapotba került volna az árfolyam további növekedésével.

A GME többezer százalékos emelkedését végül kézzel fojtották el a nagytőkések. Az incidens a 2008-as gazdasági összeomlás óta a pénzügyi világ egyik legnagyobb sztorijaként lett aposztrofálva, hihetetlen médiafigyelem mellett. A GME short squeezeről több tucat film is készült. Lassan jöhetnek a második évadok.

Miben más a 2024-es GameStop squeeze?

Amit most látunk, annyiban más, hogy noha a NYSE próbálja foggal-körömmel akadályozni a kereskedést, a kisbefektetők körében legnépszerűbb kereskedőplatform - a Robinhood -, tanulva a hibájából, úgy néz ki, nem meri újra eljátszani ügyfelei bizalmát.

Ez azt jelenti, teljesen a new yorki értéktőzsdén múlik, hogy a GME meddig szárnyalhat a napokban.

Ha a kisbefektetőkön múlna, a végtelenségig. A GME jelenleg pre-market kereskedésben a jelentős, 40 dolláros ellenállási szint felett (!) kereskedik, azaz a délutáni tőzsdenyitás újabb short squeeze hullámot eredményezhet.

GameStop (GME) részvény premarket kereskedésben egy jelentős ellenállás felett.

A GME shortosai tegnap közel 1 milliárd dollár értékben likvidálódtak.

Frissítés (máj 14. kedd, 13:35):

A GME pre-market árfolyama elérte a mindenkori legmagasabb kereskedett árfolyamot. (Természetesen a stock split-et beleszámítva)

Az oldalon található cikkek kizárólag a szerző véleményét tükrözik, és nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény szerinti befektetési tanácsadást. A Webhárom kizárja a felelősségét az egyéni befektetési döntésekből fakadó esetleges károk miatt. Tartalmaink szerzői jogvédelem alá tartoznak, felhasználásuk kizárólag a szerző írásos engedélyével lehetséges.

Ajánljuk még