ETF vagy BTC - melyik a jobb választás?

ETF vagy BTC - melyik a jobb választás?

Most hogy világszerte a befektetők többségének lett opciója spot bitcoin ETF-eket vásárolni, szálljunk le egy picit a hype vagonról, és vizsgáljuk meg közelebbről a kérdést: Megéri-e bitcoin ETF-ben tartani a vagyonunkat, vagy jobb megoldás a klasszikus bitcoin? Mit nyerünk az egyikkel és mit nyerünk a másikkal? A Webhárom összefoglalója.

A három fő ok, amiért érdemes bitcoin ETF-et vásárolni

A kriptósok közül is meglepően sokan vannak, akik az új bitcoin ETF-eket preferálják. Kétségtelenül vannak ugyanis előnyei, melyekkel a klasszikus kriptovaluta befektetés nem rendelkezik.

Alapkezelési díj

Az Amerikában bejegyzett új spot bitcoin ETF-ek esetében jóval alacsonyabb díjakkal találkozhatunk, mint egy átlagos kriptótőzsdén. Az alapkezelés átlagos éves díja az új USA-beli alapoknál 0,25%, ez bőven alatta van az Amerikában elérhető legtöbb kriptovaluta váltó díjainak.

Ha az Európában elérhető bitcoin ETF-ekről van szó, már nem ilyen rózsás a helyzet. Jóval magasabb, akár 2%-os alapkezelési díjakkal is találkozhatunk, sőt, Európában elérhetőek USA licensszel nem rendelkező, olcsó kriptovaluta váltók is, mint például a Bybit.

🎁
Vásárolj bitcoint a Bybiten erre a linkre kattintva, és megjutalmazunk akár 5000 USD értékű első befizetési bónusszal

Biztonság

Előre látom a bitcoin maxik felháborodását azon, ami itt le lesz írva, de ki kell mondanunk: bitcoin ETF-ben tartani a vagyonunkat biztonságosabb, mint bitcoinban. Nemcsak hogy vonatkozhatnak rá különböző befektetővédelmi alapok, szabályozott elszámolóházak és pénzintézetek biztosítják, hogy az ETF részvényed tulajdonjogát senki ne lophassa el. Ez a bitcoinnal picit máshogy van. Ha hardvertárcában tartod a bitcoint, csak hogy néhány incidenst említsek: elveszhet, tönkremehet, elfelejtheted a kódot, ellophatják, rossz helyre utalhatod, vagy bűnözőcsoportok kereszttüzébe kerülhetsz. Ha érdekel, hogyan tárold a kriptovaluta megtakarításodat biztonságosan, ajánljuk a következő cikket:

Hogyan tároljak bitcoint biztonságosan?
Bitcoin tárolására számos módszer létezik. Cold wallet, hot wallet, bitcoin core, hardvertárca, seed phrase fecnik, NFC kártyák, kriptótőzsdék.

Adózás

Hagyományos tőzsdei termékként a bitcoin ETF-ek más eszközosztályként adóznak, ami lehet pozitív vagy negatív joghatóságtól függően - egy hosszabb távú befektetésnél különösen érdemes megfontolni az adójogi vonzatát is. Magyarországon a kriptovaluták és a részvények árfolyamnyeresége után is egységesen 15% SZJA-t kell fizetnünk, így a kérdés inkább külhoni magyaroknak lehet releváns.

A bitcoin befektetés előnyei az ETF-ekkel szemben

A klasszikus bitcoin befektetésnek is több előnye van, amit viszont egy spot bitcoin ETF nem kínál.

Szabadság és önrendelkezés

Azzal, hogy te birtoklod a bitcoint, bárkinek bárhol, bármikor átutalhatod vagy fizethetsz vele egy kereskedőnél anélkül, hogy ebbe mások beleszólhatnának. Míg elméletben lehetséges, hogy az ETF-eket kezelő bármely szereplő vagy kormány eltüntesse az ETF-ek mögötti bitcoin fedezetet, a saját bitcoinodat senki nem veheti el ha megfelelően tárolod. Emellett a gyakorlatban bárhova a világba szabadon utazhatsz vele - ez nem mondható el például ha egy köteg készpénzt szeretnél felvinni a seychelle-szigeteki járatra.

🎁
Van már bankkártyád a Binance kártya helyett? Most ingyen megkaphatod! Regisztrálj a Bybit kriptótőzsdén és csapj le a Webhárom exkluzív bónuszaira: Ingyenes bankkártya igénylés

Könnyű átválthatóság

Míg egy ETF részvényt legfeljebb dollárra vagy euróra válthatsz kizárólag tőzsdei nyitvatartási órákban, bitcoint a nap 24 órájában kereskedhetsz és válthatsz több tízezer más kriptovalutára, amire csak szeretnéd. Ehhez persze szükség van egy kriptovaluta váltóra, legyen az centralizált vagy decentralizált, a lényeg viszont a lehetőség - mely a hagyományos pénzügyi piacon nem adatik meg.

🎁
Regisztrálj a ByBit kriptótőzsdén és zsebeld be a $10-$5000 értékű bónuszokat. Promóciós link:
https://partner.bybit.com/b/webharom
Ajánljuk még