Coinbase bemutató és vélemények (2024)

Coinbase bemutató és vélemények (2024)

Megéri-e a Coinbase kriptovaluta váltót használni 2024-ben? A Webhárom összegyűjtötte a legfontosabb információkat a platform használatáról.

Mi az a Coinbase?

A Coinbase az egyik legnagyobb kriptovaluta váltó (kriptótőzsde) a világon. Több mint 100 országban elérhető, köztük Magyarországon is. A Coinbase kezdő és haladó kriptó kereskedők számára is megfelelő választás lehet, illetve azoknak is, akik nem szeretnének kereskedni a megvásárolt kriptovalutával.

A Coinbase előnyei

A Coinbase egyik leggyakrabban emlegetett előnye az egyszerű és intuitív kezelőfelület, ahol egy pár perces regisztráció után már elkezdhető a kriptovaluta adásvétel.

Fontosnak tartom megemlíteni a szabályozási környezetet is, hiszen míg több kriptótőzsde is jogi szürkezónákban lavíroz, a Coinbase vezetőségének erős kapcsolata van az amerikai és európai kriptószabályozó körökkel, így az iparágat érintő jogi kérdésekben jelentős befolyással rendelkezik. Ez egy esetleges szabályozási szigorításkor előnyt jelenthet a Coinbase számára.

A Coinbase több mint 100 kriptovaluta kereskedését teszi elérhetővé, a kínálat ugyan elmarad a konkurens kriptótőzsdéktől, de egy kezdő számára bőven megfelelő.

A Coinbase hátrányai

A köddé vált ügyfélszolgálat

Közel 10 000 értékelés alapján a Coinbase heves kritikákat kap a rosszul működő ügyfélszolgálat kapcsán, ami sokszor elérhetetlen, vagy nem alkalmas arra hogy megoldja a felhasználó problémáját. A linkelt értékeléseknél találunk egyéb érdekességeket is, például hogy kriptószámlákat indoklás nélkül fagyasztottak be, vagy hogy technikai hiba miatt a felhasználó képtelen belépni a felületre. Így érthető módon extrém frusztráló, ha emellett az ügyfélnek még a supportot se sikerül elérnie.

Szerverproblémák

A Coinbase felhasználói több alkalommal tapasztalhattak kiterjedt szerverproblémákat, ami átmenetileg elérhetetlenné tette a kereskedést és a felület használatát. Ennek extrém esete az a néhány héttel ezelőtti incidens, amikor az ügyfelek egy része nullás egyenlegeket látott.

Minden bitcoin köddé vált a Coinbase-en
Kritikus hibát tapasztalhattak ma a Coinbase felhasználói, miután tömegével számoltak be arról, hogy egyenlegük lenullázódott.

Mondhatjuk, hogy nem érdemes túldramatizálni túl a dolgot, de a kontextus így nézett ki: A bitcoin éppen elérte a mindenkori legmagasabb, 69 ezer dolláros árfolyamát, és az incidens kétségtelenül pánikot keltett, mely rövid idő alatt az árfolyamokban is megmutatkozott. Úgy, hogy még él bennünk az emlék, hogyan lopott el az FTX nagyságrendileg 10 milliárd dollárnyi ügyfélvagyont, egy centralizált kriptótőzsdén nullás egyenlegeket látni nem feltétlen boldog pillanat.

Természetesen nem csak a Coinbase-nek adódtak túlterheltségből fakadó problémái, az amerikai kereskedőalkalmazás, Robinhood tavaly májusban alkalmazáshiba miatt negatív egyenlegeket mutatott az ügyfeleknek, ami tragédiába torkollott - többen öngyilkosak is lettek.

Mindezzel jól szemléltethető, mennyire fontos a megbízhatóság egy olyan szolgáltatásnál, ahol hatalmas pénzek mozognak A-ból B-be.

Az USDC depeggelése

Szigorúan nézve nem a Coinbase sara, de a Centre konzorcium tagjaként mégis ők bocsátották ki azt az USDC stablecoint, amely tavaly az amerikai bankcsődhullámban érintett lett. A fedezet nélkül maradt, csődközeli Silicon Valley Bank-nál tartották ugyanis az USDC fedezetének egy részét, így az USDC nem tudta megtartani az 1 dolláros árfolyamát. Később az USA kormányának közbeavatkozásával és a SVB közpénzből történő kimentésével a probléma megoldódott, és az USDC visszatért az 1 dolláros árfolyamhoz.

Magas költségek

A Coinbase kriptótőzsdén az iparági átlagnál jóval magasabb költségekkel találkozhatunk. Noha nem akkora a lehúzás, mint például egy bitcoin ATM-nél, a gyakorlatban szinte minden más kriptótőzsde (Binance, Bybit, Crypto.com, stb.) olcsóbb szolgáltatást nyújt.

A legfontosabb díjak összehasonlítva más kriptótőzsdékkel

Spot kereskedés díjai (maker és taker fee)

Coinbase: 0.40% maker fee, 0.60% taker fee, mindkettő magas volumenű kereskedéssel csökkenthető. A maker fee technikaliag 0-ra csökkenthető, viszont ehhez havi 400 millió dolláros kereskedési volumen szükséges.

Binance: 0.10% maker fee, 0.20% taker fee, jutalékprogrammal és kereskedési volumennel csökkenthető

Bybit: 0.10% maker fee, 0.10% taker fee, jutalékprogrammal és kereskedési volumennel csökkenthető. Legalacsonyabb elérhető díjsáv: 0.005%

Befizetés és kifizetés díjai

A SEPA beutalás díja a Coinbase-en 0.15 euró, a kiutalás ingyenes.

A konkurens kriptótőzsdék esetében ez szintén alacsony díjú, a Binancenél és a Bybitnél is ingyenes a SEPA euró beutalás, a kiutalás 0.80 EUR + 0.12%, a Bybitnél 1 EUR díjú.

🎁
Vásárolj bitcoint a Bybiten erre a linkre kattintva, és megjutalmazunk akár 5000 USD értékű első befizetési bónusszal
Ajánljuk még
Programozható tárcák, biometrikus azonosítás: mi vár az Ethereumra 2024-ben?

Programozható tárcák, biometrikus azonosítás: mi vár az Ethereumra 2024-ben?

Korszakváltó új technológiákat hozott az Ethereum idén. Jönnek a programozható walletek, eltűnhetnek a privát kulcsok, és választhatnak a felhasználók egyéb autentikációs módszerek, többek közt biometrikus azonosítás vagy 2FA között. Az ERC-4337 szabvány szerint létrehozott tárcáknál a jövőben nem lesz szükség okosszerződésekre bizonyos kódok futtatásához az Ethereum virtuális gépén. Az új