BlackRock és Bitcoin - Milyen magasan van a hold?

BlackRock és Bitcoin - Milyen magasan van a hold?

Ha megkérnénk egy generatív AI-t, hogy ábrázolja a kriptó világot egy impresszionista festményen, valószínűleg egy apró szigetet festene le. Egy irtózatosan menő helyet, ahol húszéves milliárdosok koktéloznak a beach-en, elszigetelve mindentől. Ez az izoláció azonban nem a bálnák saját akarata.

Évek óta megy a huza-vona, hogy a világ legnagyobb pénzpiacával, Amerikával hajójáratok kössék össze ezt a pici, 1 billió (trillion) dolláros szigetet, ám ezt az USA politikai- és szabályozó környezete eddig nem tette lehetővé.

Hogy miről is beszélek?

Kockázatok és mellékhatások

A kriptó veszélyes. 2022 megint megmutatta, milyen könnyű mindent bebukni egy centralizált tőzsde (FTX) karmai közt, de magyar befektetők körében népszerű platformok (Celsius, BlockFi, Inlock) sem maradtak ki a rosszból. A kisbefektetők vagy ezekre a platformokra költöznek, vagy szép lassan onchain mozgatják a vagyonukat, cold walletbe, hardvertárcába, satöbbi. A seed phrase-t, a 12/24 szavas jelszavakat pedig szépen elfelejtik, elfújja a szél, rossz helyen tárolják, a Ledger/Trezor megsemmisül, a firmware update tönkreteszi, vagy csak simán csalás áldozatává válnak.

Ezért akármennyire is a nagy Satoshi-vízióval ellentétes, a befektetők nagy többsége profitálna egy olyan rendszerből, ahol valaki más vigyáz a bitcoin-odra, és ezt a vigyázást újonnan egy szabályozó szerv is felügyeli.

Ez a szabályozó szerv lenne a világ legnagyobb pénzügyi piacán, Amerikában, a Tőzsdefelügyelet (SEC), és ez a pénzügyi termék lenne a Bitcoin Spot ETF.

Mit tud egy Spot ETF más derivatívákkal szemben?

Egyszerűen és velősen: Törvényileg kötelező Bitcoint vásárolniuk.

Míg más derivatívák, amik szimplán lekövetik a Bitcoin árfolyamát egy fiktív cetlin, szintén alkalmasak a "kriptó" kereskedésre a kriptó kockázatai nélkül, magát a mögöttes termék árfolyamát nem fogják érdemben befolyásolni. A kereslet-kínálat törvénye szerint pedig ha valaki nagy mennyiségben Bitcoint vásárol, akkor a Bitcoinhoz egyre magasabb áron lehet majd hozzájutni.

És még mennyit vásárol!

A statista.com adatai szerint a BlackRock által kezelt összes vagyon 9.4 billió (trillion) dollár. A Bitcoin teljes piaci kapitalizációja a mai napon 666 milliárd dollár.

Ha a BlackRock ráveszi a befektetőit, hogy az ügyfélportfólió 5%-ában Bitcoint tartsanak, az egész pontosan 470 milliárd dollárt adna hozzá a Bitcoin piaci kapitalizációjához, azaz a Bitcoin árfolyamát 71%-kal növelné, 34000 dollárról 58000 dollárra.

Na jó, és nem merész ez az szám?

Erre csak annyit tudok mondani, hogy a BlackRock egy nyáron kiadott befektetési elemzésében azt vizsgálta, mi az optimális eszközallokáció egy portfólióban a maximális hozam elérése érdekében. A számításba első ízben a Bitcoin-t is belevették, és láss csodát: 84.9%-ra jött ki a matek. Azaz az ügyfelek akkor érhetik el a legmagasabb hozamot a legkevesebb kockázattal, ha a vagyonuk 84.9%-át Bitcoinban tartják. (forrás) Ez körülbelül 8 billió dollár plusz injekciót jelentene a Bitcoinba, ami 12x-esére, 400 000 dollár felé repítené az árfolyamot.

Ekkora óriás giga cég esetében tehát nem csoda hogy tegnap négy karakter publikálása is az egekbe repítette a BTC értékét, és az se meglepő hogy a szigetlakók tűkön ülve várják a charterjáratok megérkezését.

🎁
Regisztrálj a ByBit kriptótőzsdén és zsebeld be a $10-$5000 értékű bónuszokat. Promóciós link:
https://partner.bybit.com/b/webharom
Ajánljuk még