Bitcoin shortolás útmutató 5 lépésben

Bitcoin shortolás útmutató 5 lépésben

Ez a cikk a bitcoin shortolással foglalkozik. Bemutatjuk, hogyan tudsz profitálni a bitcoin árfolyamcsökkenéséből - lépésről lépésre.

Előkészületek

Ahhoz hogy kriptovalutát tudjunk shortolni, szükségünk lesz egy olyan platformra, amin elérhető ez a lehetőség. A platform, amit a cikkben ajánlani fogunk, a Bybit. Ha még nincs felhasználód, regisztrálj a bannerre kattintva!

Ahhoz, hogy megkezdhesd a shortolást, szükséged lesz kezdőtőkére. A kezdőtőke befizetéséről és az ügyfélazonosítás elvégzéséről ebben a cikkben olvashatsz.

A fedezet biztosítása

A pénz, amit befizetsz a platformra, fedezetként fog szolgálni a tőkeáttétes short pozíció nyitására. Saját tapasztalat alapján érdemes a fedezetet USDT-ben tartani egy okból: a rendszer akkor mutatja megfelelően a likvidálási árszintet, ha a fedezetként szolgáló kriptovaluták árfolyamváltozása nem függ a kereskedett (shortolt) termék árfolyammozgásától.

Shortoláskor a befizetett tőkénk fedezetére veszünk fel - jelen esetben bitcoin - kölcsönt a kriptovaluta váltótól. A kölcsönvett bitcoint azonnal eladjuk azért, mert arra számítunk hogy a jövőben egy kedvezőbb áron vissza tudjuk vásárolni és rendezni a tartozásunkat. Zsebre téve az árfolyamkülönbségből keletkezett profitot.

A tőkeáttét beállítása

Amint belépünk a Bybit oldalon a derivatívák menübe, a képernyő jobb oldalán a "Cross" felirat mellett tudjuk beállítani a tőkeáttét mértékét. Érdemes a legkisebb elérhető tőkeáttétet beállítani, hiszen a tőkeáttétes kriptovaluta kereskedés kifejezetten kockázatos, és nem szeretnénk rögtön elbukni a pénzünket. Ha túl nagy tőkeáttétet állítunk be, a rendszer figyelmeztet arra, hogy magas a likvidálási kockázat. Mindenképpen kicsiben kezdjük! Nem egy éjszaka alatt fogunk meggazdagodni

A pozíció megnyitása és zárása

Szintén ugyanabban a blokkban találjuk az új pozíció megnyitásának lehetőségét, ahol a tőkeáttétet az előző lépésben beállítottuk. Pozíció nyitásakor a következőkre kell figyelnünk:

  • Nyissunk limitáras megbízást, azaz adjuk meg azt a konkrét árszintet, amin bitcoint szeretnénk kölcsönözni (ez az árszint minden esetben magasabb kell hogy legyen a jelenlegi árnál, különben az eladási megbízás azonnal teljesül piaci áron). A limitáras megbízást azért preferáljuk a piaci áras megbízással szemben, mivel annak alacsonyabbak a költségei
  • Állítsuk be a TP (take profit) és SL (stop loss) szinteket, ami megadja hogy milyen árfolyamon szeretnénk veszteséggel vagy nyereséggel kiszállni! Ha nem állítunk be ilyen szintet, érdemes folyamatosan figyelni a kriptovaluta árfolyammozgását.
  • Pozíció zárásakor szintén érdemes limitáras megbízást használni. Amint lezártuk a pozíciót, az egyenlegen jóváíródik a profit. Ha veszteség keletkezett mert, a bitcoin árfolyama várakozásunk ellenére megnőtt, a tartozást szintén az egyenlegen látjuk - ezt nem kell egyből visszafizetni, de számoljunk azzal, hogy kamatfizetési kötelezettségünk van a hitel után.

Konklúzió

A tőkeáttétes bitcoin shortolás egy kockázatos spekulatív kereskedési forma, ami jól időzítve a piacot jelentős hasznot is hozhat. Figyeljünk arra, hogy elkerüljük a likvidálást, preferáljuk a limitáras megbízásokat, és aktívan figyeljük a bitcoin árfolyamát ha nyitva van a pozíciónk! Tartsuk szemmel az egyenlegünket, és legyünk tisztában a negatív egyenleg hitelköltségeivel!

🎁
Regisztrálj a ByBit kriptótőzsdén és zsebeld be a $10-$5000 értékű bónuszokat. Promóciós link:
https://partner.bybit.com/b/webharom
Ajánljuk még
Programozható tárcák, biometrikus azonosítás: mi vár az Ethereumra 2024-ben?

Programozható tárcák, biometrikus azonosítás: mi vár az Ethereumra 2024-ben?

Korszakváltó új technológiákat hozott az Ethereum idén. Jönnek a programozható walletek, eltűnhetnek a privát kulcsok, és választhatnak a felhasználók egyéb autentikációs módszerek, többek közt biometrikus azonosítás vagy 2FA között. Az ERC-4337 szabvány szerint létrehozott tárcáknál a jövőben nem lesz szükség okosszerződésekre bizonyos kódok futtatásához az Ethereum virtuális gépén. Az új