A bitcoin felezés

A bitcoin felezés
Illusztráció: davisuko / Unsplash

Látótávolságon belül van a következő, 2024-es bitcoin felezés, már csak 139-et kell aludni a nagy eseményig - napi kettőt nem ér 😊 Cikkünkben bemutatjuk, mi a legfontosabb, amit a felezésről tudni kell és hogyan készüljünk az áprilisi eseményre.

Mi az a felezés?

A bitcoin felezés egy, a Satoshi Nakamoto által megalkotott esemény, melynek keretében a bitcoin bányászok bitcoin blokkonként kapott haszna a felére csökken. Felezések minden 210 ezredik kibányászott bitcoin blokkal történnek, ami ugyan nem óraműpontossággal, de megközelítőleg négy éves ciklussal esik egybe. A bitcoin felezések közti négy évet a bitcoin "felezési ciklusának" nevezzük.

Milyen hatással van a felezés a bitcoin árfolyamára?

A felezés csökkenti a piacra érkező új bitcoinok mértékét. A klasszikus közgazdaságtani kereslet-kínálat elv szerint ha azonos mértékű kereslet mellett a kínálat csökken, a kereskedett eszköz árának nőnie kell. Itt nem teljesen erről van szó, ugyanis sokan félreértik a felezés lényegét, ami magát a kínálatot nem, csupán csak a kínálat növekedésének mértékét csökkenti. Azonban a bitcoin esetében a kínálat (azaz a kriptótőzsdéken vagy más úton megszerezhető érmék összessége) trendszerűen csökken, és a bányászat, mely egy jelentős kínálati tényező, együtt más folyamatokkal, például az "alvó bitcoin" arányának növekedésével, már jelentős árazó tényező lehet.

Újabb bitcoin rekord - Egekben az alvó bitcoinok aránya
Újabb rekordot döntött a bitcoin, most azzal, hogy a forgalomban lévő, 19 és fél millió érme közel 70 százalékához nem nyújt senki egy éve.

Hogyan reagált a piac a korábbi felezésekre?

A grafikonon a bitcoin árfolyammozgását mutatja felezések előtt és után egy évvel. Mivel a bitcoin történelmében eddig csak párszor fordult elő a ritka esemény, nem egyszerű a dolgunk bármilyen következtetést levonni. De általános vélekedés, hogy a felezés az azt követő hónapokban a bitcoin drágulását eredményezi.

Forrás: The Market Routine, investing.com

Nézzünk egy másik chartot, ami már a konkrét árfolyamokat mutatja a felezéskor egy logaritmikus skálán.

Forrás: bitcoincharts.com / @ChartsBTC Twitter

Az oszlopdiagramon a 2012-vel kezdődő ciklus kimagasló teljesítménye még torzította az ábrát, ennek oka, hogy a bitcoin túl jól teljesít, hogy lineáris skálán ábrázolható legyen. A narancssárga, logaritmikus grafikonon már jól látszik a felezés utáni hónapokra jellemző exponenciális árfolyamnövekedés. A felezés előtti hónapokról általánosságban elmondható, hogy az árfolyam stagnál vagy enyhén nő, a kirobbanó drágulás viszont a felezés után következik csak be. A bitcoin jelenleg bőven 40 000 feletti árfolyamával várja az áprilist, az igazán lényeges viszont nem az, hogy mit írhatunk majd a fekete vonalra, hanem az utána következő bikapiac mit tartogathat számunkra.

🎁
A Webhárom a ByBit partnereként $10-$5000 értékű bónuszt nyújt új regisztrálóknak. Promóciós link: https://partner.bybit.com/b/webharom

Mikor van vége a ciklusnak? Mikor kell eladni?

Michael Saylor szerint soha, de azért a legtöbb bitcoinos a kriptovalutára befektetésként tekint, ahol legalább ciklusonként egyszer fiat pénzbe profitot szeretne realizálni. Jó kereskedési stratégia lehet megtalálni a bitcoin ciklus legalacsonyabb és legmagasabb árfolyamát, és a ciklussal párhuzamosan kereskedni.

A következő bitcoin ciklus legmagasabb árfolyamát az elmúlt 15 év alapján valahol 2025 tavasz és ősz közé tudjuk jósolni, ennél is konkrétabban a legvalószínűbb becslés, hogy 2025 október vége fele kezdhet el újra tartósan lefele tendálni a kriptovaluta ára.

Erre persze garanciát nem tudunk vállalni, és kristálygömbünk sincsen. Csupán számadataink az elmúlt tizenöt évből.

🎁
Vásárolj bitcoint a Bybiten erre a linkre kattintva, és megjutalmazunk akár 5000 USD értékű első befizetési bónusszal

Mennyi lesz a BTC ára a ciklus tetején?

Persze az interneten találni fogunk a bitcoin összeomlásától elkezdve a millió dolláros becsléseken keresztül bármit. Mi a lineáris becsléseket nem tartjuk mérvadónak, mivel az árfolyamnövekedés üteme szemmel láthatóan csökken. Ezt figyelembe véve az ETF elfogadásától függetlenül valahova 240 000 dollár környékére tippeljük a BTC legmagasabb árfolyamát a ciklusban. Ez körülbelül 500%-os árfolyamemelkedést jelentene az aktuális ártól, a legutóbbi mélyponthoz (FTX csőd, 2022 november eleje) képest pedig körülbelül tizennégyszeres növekedést.

Gyakorlati szempontból viszont senkinek se ajánljuk, hogy egy konkrét számot jelöljön meg kiszállónak. A ciklikusságot és az aktuális trendeket sokkal fontosabb figyelembe venni.

Az írásaink nem minősülnek befektetési elemzésnek vagy befektetési tanácsadásnak. Mindenki saját maga felelős a befektetési döntéseiért.

Mikor realizáljak profitot a bitcoin ciklus szerint?

Jó jelek lehetnek eladásra, ha

  • már "a csapból is ez folyik", azaz olyan emberek is aktívan érdeklődnek a téma iránt, akik korábban nem (szomszéd, kollegák is be akarnak szállni), a mainstream médiában közkedvelt téma lesz a bitcoin
  • a piacra magas tőkeáttét és szokatlanul nagy hozamok jellemzőek
  • a bitcoin ciklus időben elér arra a pontra, ahol a ciklikus trend meg szokott fordulni (a konkrét dátumokat lásd fent)
  • technikai indikátorok ezt jelzik (hosszútávú mozgóátlagok keresztezése, RSI, stb.)
  • makrogazdasági tényezők és világpolitikai események indokolttá teszik (például egy állam kompletten betiltja a bitcoint vagy jelentős változások történnek egy nagyhatalom monetáris politikájában)
  • ha a félelem és kapzsiság (angolul fear and greed) index extrém kapzsiságot mutat, az sokszor a piac lokális tetejét jelzi

Összegezve, a bitcoin időszakos kilengéseit leszámítva hosszú távon a csökkenő kínálat és növekvő kereslet vezetik a piacot, és a kínálati oldalhoz jelentősen hozzájárul a négyévenként bekövetkező bitcoin felezés. A felezés dátumát érdemes észben tartani, és beépíteni kereskedési stratégiánkba. A cikkben többféle gondolatot is elővettünk, melyekkel kialakíthatod a saját stratégiádat, amennyiben időszakosan profitot szeretnél realizálni a bitcoin befektetésedből.

Utolsó frissítés dátuma: 2024. április 16.

🎁
Regisztrálj a ByBit kriptótőzsdén és zsebeld be a $10-$5000 értékű bónuszokat. Promóciós link:
https://partner.bybit.com/b/webharom
Ajánljuk még