Amerika elpártol a stablecoinoktól, Argentínában megőrülnek érte

Megjelent a Chainalysis blokklánckutató cég legfrissebb jelentése, mely a kriptóipar regionális trendjeit vizsgálja.

Amerika elpártol a stablecoinoktól, Argentínában megőrülnek érte
Kriptóhasználat a világ körül

Megjelent a Chainalysis blokklánckutató cég legfrissebb jelentése, mely a kriptóipar regionális trendjeit vizsgálja.

Ahol a legnépszerűbbek a kriptovaluták

A legbuzgóbb befektetők az ázsiai régióból származnak, ezek közül is Közép -és Dél-Ázsia körében kiemelten népszerű a kriptovaluták használata. A világ többi részéhez képest és pénzük helyi vásárlóértékéhez viszonyítva ők tartják a vagyonuk legnagyobb részét kriptóban.

A toplista tetején India, Nigéria, és Vietnám áll. Őket követi az Amerikai Egyesült Államok, Ukrajna, és számos ázsiai ország.

A kriptó adopció általánosságban csökkent az elmúlt évben, feltehetőleg jórészt a piaci trendek miatt, azonban a jelentés kiemeli, az alacsonyabb jövedelmű országokban határozottan nőtt a kriptóhasználat aránya. A Chainalysis szerint ez ígéretes változás, és bizakodásra adhat okot a piac jövőjével kapcsolatban.

Amerika a meghatározó, de megtört a bizalom a stablecoinokban

Az USA továbbra is a kriptópiac legnagyobb szereplője, összérték szerint a kriptó tranzakciók közel 25 százaléka az Egyesült Államokhoz köthető, a világ valamennyi intézményi kriptovaluta befektetőjének háromnegyede pedig szintén USA érintettségű.

Észak-Amerika teljes kriptótranzakciós forgalma tavaly nyártól idén nyárig, egy éves periódusban vizsgálva meghaladta az 1 billió (trillion) dollárt.

Megjegyzés: az USA kiemelkedő szerepe régóta köztudott dolog, a Webhárom portálon emiatt rendszeresen beszámolunk a kriptópiacot érintő amerikai makrogazdasági- és szabályozási kérdésekről.

A stablecoinok tekintetében már kevésbé derűsek az amerikaiak mint korábban. A kereskedési forgalom csökkenése időben a Silicon Valley Bank botrányához vezethető vissza. Az kormányzati beavatkozásokkal megállított amerikai bankcsődhullám pár hónapja a kriptóipart is alaposan felforgatta. Egy rövid ideig a sziklaszilárdnak gondolt USDC árfolyama is beszakadt 1 dollár alá, miután kiderült, hogy a Circle által kibocsátott stablecoin fedezetének egy részét a cég a likviditási problémákkal küzdő SVB banknál tárolta.

A Chainalysis szerint az USA elvesztheti a stablecoinok szabályozásával kapcsolatos harcot, annak ellenére is, hogy egyre komolyabb szinteken foglalkoznak a kérdéssel.

A forgalomban lévő stablecoinok nagyrésze nem szabályozható az USA által, lévén a kibocsátó nem Amerikában bejegyzett vállalkozás (kép forrása: Chainalysis)

Latin-Amerika kapkod a bitcoinért

A bitcoin egyértelműen a hiperinflációs Venezuelában a legnépszerűbb, ahol a 2022-es infláció 234 százalékra rúgott. De szintén jelentős a kriptóhasználat Argentínában, Kolumbiában, Brazíliában és Mexikóban is. Számos USA emigráns használja továbbá a bitcoin hálózatot arra, hogy pénzt küldjön haza Dél-Amerikában élő rokonainak.

A tranzakciós volument Argentína vezeti a szintén hiperinflálódó peso mentsváraként. Argentínában körülbelül 85 milliárd dollárnyi kriptovalutával tranzaktáltak a vizsgált, egy éves periódus leforgása alatt. Martel Steward szerint az emberek jelentős része a fizetését azonnal USDC-be vagy USDT-be váltja, és nehéz találni az utcán olyan embert, aki ne tudná fejből az aktuális peso/dollár árfolyamot.

Európa és Magyarország

Európa legnagyobb kriptó szereplője az Egyesült Királyság. A általuk blokkláncon kapott kriptó összértéke tavaly 252 milliárd dollár volt. Őt követi Törökország, ahol a tiltások ellenére is hatalmas mennyiségű kriptovalutát forgattak az állampolgárok. Magyarország kriptó adoptációban a lista végére jutott, ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a mérések nem népességarányosan történtek, hanem teljes tranzakciós volument vizsgáltak a régió országaiban. Magyarország a világ 155 vizsgált országa közül összességében 73-adik a ranglétrán.

🎁
Regisztrálj a ByBit kriptótőzsdén és zsebeld be a $10-$5000 értékű bónuszokat. Promóciós link:
https://partner.bybit.com/b/webharom
Ajánljuk még