Érkezik a Uniswap X - A Uniswap következő nagy dobása

Érkezik a Uniswap X - A Uniswap következő nagy dobása

Aki váltott már onchain kriptovalutát, feltételezhetően találkozott már a Uniswappal, vagy legalább hallott a nevéről. A Uniswap jelenleg a legnagyobb likviditással rendelkező decentralizált protokollok egyike, illetve precízebben nem csak "egyike", hiszen a Uniswap megnevezés három különálló, párhuzamosan működő protokollt takar. A Uniswap 1-es, 2-es és 3-as verzióját, jóllehet a likviditás nagy része jelenleg a Uniswap v2 és v3 protokollokon van jelen.

Hogy mennyire meghatározó a Uniswap szerepe a DEX piacon, azt jól példázza, hogy a nyílt forráskódú protokoll több klónnal rendelkezik mint bármilyen más váltó a világon. Jól működő, intuitív, és innovatív rendszerről van szó.

A Uniswap Labs bejelentette, hogy hamarosan elérhetővé válik a Uniswap X, ami a következő három, korábban nem látott funkciót fogja nyújtani:

  • cross-chain váltás lehetősége
  • különböző Uniswap protokollok likviditásának aggregálása
  • MEV védelem

Egy cross-chain likviditás-aggregátor és router

Ha nem világos a kifejezés, az azért lehet, mert nem nagyon van ilyen jelenleg. Vannak likviditás-aggregátorok, akik különféle decentralizált váltók között próbálnak jó vételi- és eladási lehetőségeket biztosítani, általánosságban egy router segítségével, ami több különböző token egymásra történő váltásával keresi a felhasználó számára legjobb árfolyamot. Ezek az aggregátorok azonban rendre egy konkrét lánchoz (pl. Ethereum) tartoznak.

Az Uniswap kétségtelenül kinőtte magát. Régen megjelent számos EVM-kompatibilis, ill. layer 2-es blokkláncon, mint például a Polygon, Arbitrum vagy Optimism, sőt, ezeken a láncokon szintén jelentős likviditást is be tudott vonzani.

Ha jelenleg az Ethereum láncon lévő ETH-mat WMATIC-ra szeretném váltani, de ezt olcsóbban tehetném meg a Polygon láncon, nem tudom kikerülni, hogy először "átbridgeelem", egy bridge szerződéssel való interakció során átkonvertálom az ETH-t Polygon láncon lévő WETH-vá, majd keresek egy megfelelő WETH/WMATIC poolt, ahol az olcsóbb árakat kihasználva átváltom a tokeneket.

A Uniswap X újítása, hogy mindezt manuális bridgeelés nélkül, egy atomi tranzakcióban megcsinálja helyetted, úgymond a motorháztető alatt.

Szintén alkalmas lesz arra, hogy különböző blokkláncok között különböző likviditási poolokban megtalálja a legkedvezőbb árfolyamot, és az új Uniswap X Smart Router segítségével váltások sorozatával a legkedvezőbb árat garantálja.

Hasonló router már működik a Uniswap v3 rendszerében, ez az úgynevezett Uniswap Universal Router, ennek a továbbfejlesztéséről beszélünk, cross-chain funkcióval.

MEV védelem

Az MEV, magyarul Miner Extracted Value vagy Maximal Extractable Value egy nehezen megfogható fogalom, a decentralizált váltókat használó "mezei" felhasználók jórésze nem is tud a létezéséről. Pedig ha tudna, jóllehet kinyílna a bicska a zsebében, hogy miért is fizet fél-egy százalékkal drágább árakat a megvásárolni kívánt kriptovalutáért.

Az Ethereumnak és az EVM-kompatibilis blokkláncoknak ugyanis van egy olyan tulajdonsága, ami lehetővé teszi hogy a még ki nem bányászott / nem validált blokkokat a minerek / validátorok átrendezzék, vagy módosítsák. Oly módon, hogy az a DEX-et használó felhasználó számára anyagi kárt okoz, számukra pedig hasznot hoz. Ez a lehetőség nem biztonsági rés, csupán a mempool egyik mellékhatása. A közzétett, de nem validált tranzakciók ugyanis egy köztes gyűjtőhelyen, az úgynevezett mempoolban várják sorsukat, ami persze nyilvános, és anyagi haszonszerzésre használható. Ez a haszonszerzés a "searching", a kikaparható nyereség pedig az MEV.

Most bemutatom röviden a leggyakrabban előforduló MEV eseteket, és később egy velősebb cikkben ki is fejtjük a témát minden szempotból:

Frontrunning és Sandwich támadás

A Uniswap protokollon (mint ahogy más decentralizált váltókon is), egy token árát mindig egy másik tokenben fejezzük ki. Például ETH/USDC = 1500. Az ETH/USDC likviditás poolban mindig egy adott mennyiségű ETH és USDC található. Tegyük fel hogy egy adott ember (nevezzük gyanútlan áldozatnak) 10 ETH-t szeretne vásárolni 1500 USDC egységáron. A tranzakciót jóváhagyja, beküldi a mempoolba. Ekkor valaki hirtelen ránéz a mempoolra és meglátja a tranzakciót, és azt is hogy az áldozat alapértelmezettként rajta hagyta a Uniswap-en az 1%-os slippage-et. Ez annyit jelent, hogy a tranzakció érvényes lesz amennyiben az árfolyam nem mozdul el többet mint 1%.

Mivel a tranzakcióval a liquidity poolban lévő két token aránya megváltozik, az árfolyam is megváltozik, a szemfüles "searcher" érdeke pedig, hogy hasznot húzzon a tranzakcióból.

A "searcher", (nevezhetjük akár támadónak is, ki hogyan sorolja be erkölcsileg) a következőt teszi:

  • Felvesz egy gyorskölcsönt nagy mennyiségű USDC-re. A kölcsön alatt "flash loan"-t értünk, ennek általában vagy minimális díja van, vagy ingyenes, feltéve hogyha ugyanabban a blokkban visszafizeti mint amikor felvette
  • Megvásárol az áldozat által használt poolból nagy mennyiségű ETH-t úgy, hogy az árfolyamot éppen kevesebb mint 1%-kal mozdítsa el
  • Átengedi az áldozat tranzakcióját
  • Eladja az ETH-t USDC-ért és visszafizeti a kölcsönt. Tranzakciós díjakat leszámítva közel 150 dollárt kaszált.

Nagyjából így néz ki egy átlagos MEV.

A probléma olyannyira jelen van, hogy minden Ethereum blokkban találni frontrunning és sandwich kísérleteket. Ez azt eredményezi, hogy a slippage-nek megfelelően a mit sem sejtő felhasználók jóval drágábban tudnak váltani, mint azt eredetileg tervezték.

Ennek megoldása a Uniswap X által drámaian egyszerű: Nem kerül bele nyilvános mempoolba a tranzakció, hanem olyan privát validátorokat használ, akik ösztönözve vannak anyagilag, hogy a kinyerhető MEV érték nagy részét visszafizessék a felhasználóknak.

A Uniswap X ezáltal jelentősen jobb áron fog tudni kriptovalutát váltani, mint bármely más, jelenleg piacon lévő vetélytársa.

A Uniswap X részletes működését a whitepaper-ben itt, angolul elolvashatjátok.

🎁
Regisztrálj a ByBit kriptótőzsdén és zsebeld be a $10-$5000 értékű bónuszokat. Promóciós link:
https://partner.bybit.com/b/webharom
Ajánljuk még