Továbbra sem működik a BTC fizetés Salvadorban

Továbbra sem működik a BTC fizetés Salvadorban
San Salvador - Kép: Island Hopper TV

A közép-amerikai El Salvador állam elsőként legalizálta a bitcoint törvényes fizetőeszközként, még 2021 végén. Bitcoinnal viszont azóta se tudsz fizetni, ha odalátogatsz. Utánajártunk, mi van a politikai ígéretek mögött.

Nayib Bukele, El Salvador regnáló elnőke 2021 szeptemberében törvényes fizetőeszközzé léptette elő a bitcoint El Salvador határain belül. Az állampolgárok adómentesen kereskedhetnek, tarthatnak bitcoint vagy vásárolhatnak vele. Az árakat ugyan nem kell bitcoinban feltüntetni, de a kereskedőknek kötelező elfogadniuk bitcoint az áruk ellenértékeként.

Az ígéretek ellenére kijelenthetjük: két és fél évvel a nagy bejelentés után

Még mindig nem lehet bitcoinnal fizetni El Salvadorban.

A kormány ugyanis a bitcoin fizetést egy centralizált alkalmazással, a Chivo app segítségével oldotta meg. Ez az applikáció kizárólag salvadori állampolgárok számára elérhető, azaz ha turistaként érdekelt, hogyan is működik a rendszer, buktad a bitcoinos fizetés lehetőségét.

Aki a Chivotól eltérő Bitcoin vagy Lightning Network tárcát használna, természetesen használhat, csak éppen fizetni nem fog tudni vele, hiszen a kereskedők az onchain fizetéseket egyáltalán nem preferálják. Ahol lehetséges bitcoinnal fizetni, ott a gyakorlatban csak a Chivo Wallet alkalmazással oldható meg a tranzakció.

Ezt tetézi, hogy több egybehangzó forrás szerint a bitcoint készpénzre váltó Chivo ATM-ek horribilis lehúzással, 5% készpénzfelvételi díjjal dolgoznak, ami még itthon is kiveri a biztosítékot, nemhogy egy olyan országban, ahol legális fizetőeszköz a bitcoin.

🎁
Regisztrálj a ByBit kriptótőzsdén és zsebeld be a $10-$5000 értékű bónuszokat. Promóciós link:
https://partner.bybit.com/b/webharom
Ajánljuk még