Startolt a Runes Protocol a bitcoin hálózaton

Startolt a Runes Protocol a bitcoin hálózaton

A bitcoin felezéssel egyidőben elindult a bitcoin hálózat új, fungible token szabványa, a Runes Protocol.

Mit kínál a Runes?

A Runes egy, a bitcoin hálózatra épülő új szoftverréteg, mely "helyettesíthető", azaz fungible tokenek kezelését teszi lehetővé. A fungible token egy olyan token, melyből több különálló egység egyforma értéket képvisel - hasonlóan például az ötforintos érmékhez.

Kriptóhoz közelebbi példát hozva fungible token példáaul az USDC, a WETH, vagy a DAI, vagy bármilyen ERC-20 szabványú token; a Runes gyakorlatilag az ERC-20 analógiája a bitcoin láncon.

Különbség a BRC-20 tokenekkel szemben

A bitcoin tavaly óta már rendelkezik egy hasonló, fungible token szabvánnyal. A BRC-20 tokeneket az Ordinals Protocol részeként vezették be, működésük a matematikai rendszám-elméletre épül. A Runes az Ordinals-szal szemben a tokenek reprezentálásához UTXO-kat (unspent transaction output) használ. Ennek legfontosabb előnye, hogy nem tömíti el a hálózatot oly mértékben, mint a BRC-20 tokenek tranzakciói. A Runes emelett kompatibilis a Lightning Network-kel, ami valós életbeli use-caseeket hozhat.

A Runes lehetséges alkalmazásai

Mivel a Runes gyakorlatilag 4 napja üzemel, még korai megjósolni, hogy ez lesz-e a de facto tokenszabvány bitcoinon. Azonban a felhaszálási területei izgalmas lehetőségeket rejtenek.

A Runes segítségével bevezethetők natív stablecoinok a bitcoin láncra, de akár valós életbeli pénzeszközök (részvények, arany, stb.) tokenizálására is megfelelő. Utóbbit az új bitcoin ciklus meghatározó trendjének jósolják, melyet elősegít az intézményi befektetők kriptópiaci megjelenése is.

🎁
Vásárolj bitcoint a Bybiten erre a linkre kattintva, és megjutalmazunk akár 5000 USD értékű első befizetési bónusszal

Az oldalon található cikkek kizárólag a szerző véleményét tükrözik, és nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény szerinti befektetési tanácsadást. A Webhárom kizárja a felelősségét az egyéni befektetési döntésekből fakadó esetleges károk miatt. Tartalmaink szerzői jogvédelem alá tartoznak, felhasználásuk kizárólag a szerző írásos engedélyével lehetséges.

Ajánljuk még