A Solana ökoszisztéma nagy visszatérése?

A Solana ökoszisztéma nagy visszatérése?
Illusztráció: GuerrillaBuzz / Unsplash

A Solana lánc 2021-ben fénykorát élte. A natív SOL ára egy év alatt nyolcvanszorosára emelkedett, sorra jöttek ki az újabb és újabb decentralizált alkalmazások a hálózatra. Aztán jött a feketeleves.

A 2021-es ralit visszatérő, máig nem bizonyított vádak szerint jórészt az FTX és az Alameda Research árfolyam-manipulációjának köszönhetjük. Ez akkor, az év második bitcoin csúcsán 260 dollárig repítette a Solanát. De mi a helyzet most a Solanával? Mi ez a nagy visszatérés? Van-e jövője a láncnak az FTX bukása után? Ezekre a kérdésekre keressük a választ cikkünkben.

A Solana történelmi ára és a 2021-es nagy rali
A Solana történelmi ára és a 2021-es nagy rali (kép: coinmarketcap)

Fedezetlen tokenek

A Solana és az FTX kapcsolata sok szempontból is problémás volt. A legnagyobb red flag már azzal távolról lobogott, hogy a Solana legnépszerűbb, kereskedhető tokeneinek fedezetét az FTX biztosította. Az az FTX, ahol a valós vagyon - mint kiderült - nem volt annyira valós, csupán papíron létezett. Nem volt máshogy a soBTC tokennel se, melynek fedezete az FTX-nél tárolt bitcoin kellett volna, hogy legyen.

Sajnos ahogy a bírósági jegyzőkönyvekből tudjuk, az a bitcoin akkor már régen nem létezett. Ellenben a bukott kriptótőzsdének továbbra is lehetősége volt korlátlan "kamu bitcoint" nyomtatni.

A helyzetet tovább árnyalta, hogy '21-ben a soBTC token Solana Wrapped Bitcoin névvel terjedt el, a "wrapped" pedig arra utal, hogy mint az EVM-kompatibilis láncok általános példája mutatta, a tokenek fedezete létezik egy másik láncon. Ez közel sem volt így, és az egész incidenssel pont a biztonságot kereső befektetők szívták meg a legjobban.

Solana használati adatok

Az FTX csődje előtt a napi DeFi kereskedési volumen a 30 millió SOL-t feszegette. Ez a szám nagyrészt egészséges tranzakciókból adódott össze, értjük itt azt, hogy a DeFi kereskedési volument nem torzították szignifikánsan bálnák giga tranzakciói, és nem volt az FTX-hez köthető sem.

Ennek fényében érdemes ránézni a mostani adatokra, ahol az utóbbi hónapban 5 millió SOL-ról 11 millió SOL-nyi DeFi volumenre javított a hálózat.

Ez egy óriási mértékű javulás, és bizonyítani látszik, hogy a Solana DeFi ökoszisztémája az FTX bukás után is egészséges maradt, csupán a likviditás tűnt el. Most viszont jöhet a nagy visszatérés?

Árak és katalizátorok

Mi az, ami fűti a jelenlegi SOL emelkedést? A legjelentősebb tényező az FTX csődeljárása során stakelésre került óriási (dollárszázmilliós) mennyiségű SOL, ami kvázi ki lett vonva a forgalomból egy időre. A kereslet-kínálat ősi törvényei itt is érvényesek. Ha kevesebb Solana van a pakliban, kevesebb lapot lehet húzni.

Emellett már látható egy spekulálás az FTX visszatérésére, ami nem is annyira levegőből kapott, tekintettel arra hogy Gery Gensler tegnap azt nyilatkozta, zöld utat adna az FTX újranyitásának. Őszintén nem hiszem, hogy ez a csődeljárással párhuzamosan (pláne a közeljövőben) meg fog történni, de ki tudja, mit hoz a jövő. A Solana befektetői újra lelkesek.

A harmadik katalizáló tényező a mini altcoin season, azaz az altcoinok relatív, időszakos felülteljesítése a bitcoinnal szemben. Az elmúlt hetekben a Solana mellett már számos más token is szignifikánsan felül tudta teljesíteni a bitcoint.

🎁
Regisztrálj a ByBit kriptótőzsdén és zsebeld be a $10-$5000 értékű bónuszokat. Promóciós link: https://partner.bybit.com/b/webharom

TVL és piaci kapitalizáció

A TVL, azaz a Total Value Locked mutató megmutatja, hogy egy blokkláncon mennyi dollár összértékű token van "zárolva". Itt zárolás alatt nem a stakelt tokeneket, hanem általánosságban az összes mintelt token összértékét értjük.

Ez a mérőszám Solanán jelenleg 531 millió dollárt mutat, a legnagyobb konkurens láncon, a Polygonon pedig 831 millió dollár. Vagyis nagyságrendileg hasonló a kettő. Ezzel viszont adódik egy probléma:

A Solana teljes piaci kapitalizációja a négyszerese a Polygonénak. És ha csak ezt nézzük, akkor a hálózat használati adatai nem támasztják alá a hirtelen, spekulatív Solana áremelkedést. Az ok szintén a kereslet-kínálat vastörvénye: ha nincs elég kereslet a Solana blokklánc valós használatára, akkor az árnak is csökkennie kell. (Erre azt is mondhatnánk, hogy fordítsuk meg: a Polygon MATIC tokenének kellene hirtelen a 4-5 szörösére nőnie, de valljuk be, hogy ez elég vad gondolat)

Solana TVL (Total Value Locked)
Solana TVL (Total Value Locked) - kép forrása: DefiLlama

Mindezek fényében mennyit fog érni a Solana?

Erre nem is tudunk, és nem is kívánunk válaszolni - a tippmix helyett viszont egy dolgot mondhatunk: a Solanán futó alkalmazások használati adatai és az ott jelenlévő likviditás hosszú távon a legfontosabb indikátorai a Solana sikerének; az, hogy mit tweetel Gary Gensler, vagy hogy visszajön-e az FTX és lesz-e bármilyen köze a Solana újraéledéséhez, már csak hab a tortán.

További Solana cikkeink

🎁
Regisztrálj a ByBit kriptótőzsdén és zsebeld be a $10-$5000 értékű bónuszokat. Promóciós link:
https://partner.bybit.com/b/webharom
Ajánljuk még