A GBTC vége - Saját sírját ássa a Grayscale Bitcoin Trust?

A GBTC vége - Saját sírját ássa a Grayscale Bitcoin Trust?

Mióta január 11-én elfogadták az első amerikai spot bitcoin ETF-eket, több mint 5 milliárd dollányi befektetés áramlott ki az egykor szebb napokat látott bitcoin befektetési termékből.

Az óriási eladási hullámra már többen figyelmeztettek az ETF elfogadások előtt is. Az ugyanis, hogy egy bonyolult cégstruktúra, csődbe ment hitelezők, és felszámolt cégek között a Grayscale alap megtartsa a részét a tortából, szinte elképzelhetetlen volt. Olyan alapokkal szemben, melyet a világ legnagyobb befektetőcégei, a Blackrock, VanEck vagy a Fidelity kezelnek, miért kockáztatna bárki? Ezek teljesen vadiúj, szűz alapok, nem kell miattuk remegve bírósági tárgyalásokat nézni, hogy mikor lesz meg a fedezet, vagy az FTX éppen hány milliárd dollárnyi GBTC-t likvidál.

És likvidált is. Ha már itt tartunk, most hogy lehetőség lett a GBTC tőzsdei felminősítése kapcsán az újbóli kereskedhetőségnek, az FTX felszámolóbiztosa élt is a lehetőséggel, és dollármilliárdos nagyságrendben likvidálta a GBTC pozícióját.

🎁
Vásárolj bitcoint a Bybiten erre a linkre kattintva, és megjutalmazunk akár 5000 USD értékű első befizetési bónusszal

Mindez mind előre ki volt tervelve?

Sok jel arra mutat, hogy a Grayscale szándékosan húzogatta úgy a szálakat, hogy a GBTC kiürülhessen, vagy legalábbis kevesebb vagyont kezeljen. Az ugyanis felettébb furcsa, hogy míg minden más ETF-jelölt cég foggal-körömmel versenyzett a legolcsóbb alapkezelési díjakat és kedvezményeket kínálva, a Grayscale kettőt hátralépett, és azt mondta: a mi ETF-ünk másfél százalékos díjjal lesz kereskedhető. A többiek 0,1 / 0,2 / 0,25 százalékos ajánlataihoz képest ez a vicc kategória. Bármilyen újonc ki tudja vonni a két számot és ott van feketén-fehéren: aki a Grayscale-alapban hagyja a pénzét, "alternatívaköltségként" több mint 1 százalékot veszít évente. És miért is maradna GBTC-ben, amikor az semmivel nem nyújt többet mint bármely mást spot bitcoin ETF?

A Grayscale Bitcoin Trust-ból a cikkünk megírásának pillanatában már 5,3 milliárd dollárnyi befektetés lett kivonva, és ugyan a tőkekivonás üteme lassul, nem úgy néz ki hogy a közeljövőben megállna.

🎁
Regisztrálj a ByBit kriptótőzsdén és zsebeld be a $10-$5000 értékű bónuszokat. Promóciós link:
https://partner.bybit.com/b/webharom
Ajánljuk még
Trump fejlövése indíthatja el a bitcoin bikapiacot?

Trump fejlövése indíthatja el a bitcoin bikapiacot?

Miután Donald Trump korábbi amerikai elnök és elnökjelölt könnyebb sérüléseket szenvedett a pennsylvaniai kampánybeszéde alatti merényletben, sokak úgy vélik, kőbe vésődött az ex-elnök újraválasztása. Trumpot egy nyilvános rendezvényen tetőre kúszó merénylő próbálta sikertelenül kiiktatni - a lövések végül Trump fülét találták el, így heteken belül gyógyuló sérüléseket okozva a korábbi