Presearch projekt bemutató és vélemény

Presearch projekt bemutató és vélemény
Fotó: Firmbee / Unspash

Valamiért a Presearchről eddig elfelejtettünk megemlékezni, pedig az előző bullrun egy kifejezetten ígéretes projektjeként robbant be. Ha nem tudjátok, miről beszélek, a Presearch az első működőképes, decentralizált keresőprogram, ami nagy babérokra akart törni a Google egy őszinte alternatívájaként.

Hogyan működik a Presearch?

A Presearch funkcióit több oldalról tudjuk megfogni:

  • Az első és legfontosabb egy, a Googleéhez hasonló keresőmotor, mely eleinte más keresők fele intézett kérésekkel, később saját indexelési és feltérképezési megoldásokkal lett felvértezve
  • Ez mögött decentralizált nodeok hálózata áll, nodeok, akik a Presearch szoftverét futtatják, és felelősek a kérések kiszolgálásáért, illetve az adatbázis szinkronizálásáért
  • A Presearch üzleti modellje egy aukciós mechanizmuson alapul, a keresőkifejezésekre ill. azok részét képző kulcsszavakra licitálni lehet a Presearch saját tokenének (PRE) zárolásával, illetve elköltésével. Ez reklámmegjelenítési lehetőséget biztosít a találati listában
🎁
Vásárolj bitcoint a Bybiten erre a linkre kattintva, és megjutalmazunk akár 5000 USD értékű első befizetési bónusszal

A keresőmotor

Maga a keresőmotor működése és a találati lista minősége is kísértetiesen hasonlít a konkurens Google keresőre, sőt! sok tekintetben jobb annál. Ami kifejezetten a Presearch-nek adja az aranyérmet az, hogy nincsen (illetve nem volt) rommá spamelve a lista, és nem alkalmazza a featured snippeteket, ami nem minden kontextusban szerencsés a nagy keresőknél sem.

A keresőmotor halálát viszont nem a technológia, hanem a konkurencia okozta. Mára elmondhatjuk, hogy aki Presearch-et használ, az általánosságban egy "művelt kriptós", vagyis legalább képes okosszerződésekkel interaktálni, képben van a webhármas világról. Aki pedig ebbe a szegmensbe esik, az történetesen letöltötte magának a Brave böngészőt is.

A Brave böngészőbe pedig - mitadjisten -, pont bele van építve egy hasonló, konkurens, decentralizált, anonim keresőmotor. Tokenek, reklámok nélkül, és kevesebb bullshittel.

Anomáliák

Mivel azon kevesek közé tartozom, akik használták a kulcsszavas aukciók rendszerét, be tudom mutatni a Presearch egy sokak számára ismeretlen árnyoldalát. Ez pedig a CTR. Az, hogy több mint 621 000 megtekintésből 80 darab kattintás született az egyik hirdetésemen, feltételezi, hogy valami nagyon nincs rendben a projekttel. Valószínűleg automatizált kérések történnek a találati oldalra, vagy egyszerűen rosszul számolja a rendszer - viszont a konverziós arányból sejthető, hogy nem - ez tényleg ilyen pocsék.

A probéma sokkal fájdalmasabb, ha visszaemlékszem hogy a hirdetéshez szükséges PRE tokeneket anno 80 centes árfolyamon vásároltam. Ezek most picit több mint 1 centet érnek, magyarul 99.9%-os esést produkált minden token holdernek, aki korai befektető volt.

És hogy miért hagytam szabadon esni, teljesen elértéktelenedni a PRE tokeneket? Mondjuk úgy, hogy nem volt más választásom. Mikor a tavalyelőtti eséskor megkíséreltem onchain kivenni a befektetett (mellesleg számottevő mennyiségű) PRE tokenjeimet, azzal találtam szembe magam, hogy nem működik az erre kialakított felület, a problémát support levelek sorával kellene elintézni. Erről később kiderült, hogy semmit nem segít, ugyanis a Presearchnél (megkockázatom, hogy felsőbb utasításra) hónapokon keresztül konkrétan lehetetlen volt kikérni a befizetett kriptovalutát.

Amit leírtam, az konkrétan az exit scam definíciója, de ha nincs is igazam, minimum tisztességtelen üzleti gyakorlat.

🎁
Vásárolj bitcoint a Bybiten erre a linkre kattintva, és megjutalmazunk akár 5000 USD értékű első befizetési bónusszal

Az ötlet

Maga az ötlet tökéletes. Inspiráló. Az internetnek tényleg szüksége van egy őszinte, decentralizált, nem adatokkal üzérkedő keresési szolgáltatásra. Mára már látjuk, hogy ez a szolgáltatás a DuckDuckGo és a Brave keresője. A Presearch minden téren kipontozódott. Befektetés szempontjából és hitelesség szempontjából is.

Az elmúlt években annyiszor változtattak a token disztribúción, a PRE tokenek matekján, a keyword staking feltételeken, hogy ember legyen a talpán aki egyáltalán bármikor is megérthette.

Ha a cikknek egyetlen konklúziója van, az, hogy egyszerűen nem elég, ha technológiailag jó egy projekt. Ha egy többszázezer felhasználóval rendelkező Presearch ekkora üzleti baklövést produkál, tokenei meg konkrétan a földbe rongyolnak, mit várunk egy random memecointól vagy shitcointól?

Az oldalon található cikkek kizárólag a szerző véleményét tükrözik, és nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény szerinti befektetési tanácsadást. A Webhárom kizárja a felelősségét az egyéni befektetési döntésekből fakadó esetleges károk miatt. Tartalmaink szerzői jogvédelem alá tartoznak, felhasználásuk kizárólag a szerző írásos engedélyével lehetséges.

Ajánljuk még
Trump fejlövése indíthatja el a bitcoin bikapiacot?

Trump fejlövése indíthatja el a bitcoin bikapiacot?

Miután Donald Trump korábbi amerikai elnök és elnökjelölt könnyebb sérüléseket szenvedett a pennsylvaniai kampánybeszéde alatti merényletben, sokak úgy vélik, kőbe vésődött az ex-elnök újraválasztása. Trumpot egy nyilvános rendezvényen tetőre kúszó merénylő próbálta sikertelenül kiiktatni - a lövések végül Trump fülét találták el, így heteken belül gyógyuló sérüléseket okozva a korábbi