Pánik és tőkeáttét - miért esett ma a kriptópiac?

Pánik és tőkeáttét - miért esett ma a kriptópiac?
Fotó: Neal E. Johnson

Csupán órákkal ezelőtt megtörtént az elmúlt hónapok legnagyobb flash crash eseménye. A bitcoin árfolyama az éjjel 11%-ot esett, de más kriptovaluták sem maradtak ki a pánikból. Az Ethereum -14%-on, az XRP -20%-on állt meg, egyes mémcoinok mint a PEPE vagy a dogwifhat értékük harmadát elveszítették.

Mi okozta a zuhanást?

A valóságban sose tudjuk, mi okozta pontosan a zuhanást, bár most kivételesen jó tipp lehet megnyitni a sajtót és átpörgetni a Google Maps-t pár ezer kilométert délkeletre. A friss hírek szerint ugyanis az éjszaka, eddig példátlan módon Irán megtámadta Izraelt. Többszáz katonai drónt küldtek a zsidó állam felé, melyek nagy részét még ellenséges légtérben sikerült megsemmisíteni.

Anélkül, hogy mélyebb részletekbe mennénk, taglaljuk inkább azt, hogy mégis mi a frász köze van ennek a kriptóhoz?

Black swan események

A befektetők előszeretettel bélyegzik "black swan", azaz fekete hattyúnak azokat az előre nem látható híreket, melyek pánikot keltenek egy-egy piacon. Az esti is kétségtelenül ez, de ha visszatekintünk, láthatunk még jópár történelmi példát, ami jelentősen kihatással volt a BTC és más kriptovaluták árfolyamára. Ilyen az ukrajnai háború kezdete, a COVID-válság, vagy az, hogy Kína újra és újra betiltotta a bitcoint.

Merre tovább?

A világ legnagyobb közhelye, hogy a befektetők biztonságos (vagy biztonságosnak vélt) eszközöket preferálnak a nagyfokú bizonytalanság (háború, válság) idején. A probléma csak ott jelentkezik, hogy kitör egy komolyabb háború, a háborús költéseket az esetek 100%-ában pénznyomtatással fogják fedezni a résztvevő felek.

Példának okáért ha az USA neadjisten beleavatkozik a Közel-Keleten folyó háborúba akár harcászati eszközökkel, katonákkal, vagy gazdasági segítséggel, a háború anyagi forrását kizárólag dollárnyomtatással tudják fedezni. És nem kell közgazdásznak lenni hogy belássuk: a fedezet nélküli, semmiből előteremtett jegybankpénz az egyik, ha nem a legnagyobb inflációs faktor.

🎁
Vásárolj bitcoint a Bybiten erre a linkre kattintva, és megjutalmazunk akár 5000 USD értékű első befizetési bónusszal

Ha a dollár vagy más fiat valuta értéke csökken, akkor a dollárban számolt BTC értéke szükségszerűen nő. Azonban ezek hosszú távú hatások és feltételezik az USA aktív részvételét. Jelenleg úgy néz ki, az USA szeretne - amennyire csak tud - kimaradni a konfliktusból, így hosszú távon nem számítunk arra, hogy a Közel-Keleten folyó háborúnak bármilyen jelentős hatása lenne a bitcoinra vagy más kriptovalutákra. Röviden: A kriptovaluták legnagyobb piacai, az USA, EU, Egyesült Királyság vagy Kína / Hong Kong / Szingapúr mind távol állnak a konfliktustól.

A piac a felezés előtti várakozások miatt felhalmozódott extrém tőkeáttét miatt tudott ekkorát zakózni, a fentiek miatt viszont hosszútávú árfolyamcsökkenésre nem kell számítani.

Az oldalon található cikkek kizárólag a szerző véleményét tükrözik, és nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény szerinti befektetési tanácsadást. A Webhárom kizárja a felelősségét az egyéni befektetési döntésekből fakadó esetleges károk miatt. Tartalmaink szerzői jogvédelem alá tartoznak, felhasználásuk kizárólag a szerző írásos engedélyével lehetséges.

Ajánljuk még