Nem lassul az amerikai infláció, veszélyben a bitcoin?

Nem lassul az amerikai infláció, veszélyben a bitcoin?

A frissen nyilvánosságra hozott, Egyesült Államokbeli inflációs adatok alulmúlták a befektetői várakozásokat. A 0,4%-os havi (month-over-month) infláció növekedés és a 3,5%-os éves (year-over-year) inflációs adatok 0,1 bázisponttal alatta vannak az elemzői várakozásoknak.

Egy 0,1 bázispontos inflációnövekedés még nem a világ vége - gondolhatná az olvasó -, egészen addig amíg nem az amerikai jegybankelnök Jerome Powell fejével gondolkozik, aki romló inflációs adatok esetén tartósan kitolhatja a várt alapkamat csökkentést.

A kamatcsökkentés esedékessége hónapok óta égető téma, sőt, egészen a COVID-válság óta próbálja beárazni a piac, mikor lép valójában új pályára a Fed. Az olcsó hitel és a kötvényekből való exodus tipikusan tőzsdei és kriptópiaci fellendülést hozhat, egy elhamarkodott kamatvágás viszont hosszú ideig velünk maradó stagflációhoz vezethet.

🎁
Vásárolj bitcoint a Bybiten erre a linkre kattintva, és megjutalmazunk akár 5000 USD értékű első befizetési bónusszal

Az, hogy a bitcoinra milyen hatással vannak a makrogazdasági tényezők, továbbra is kérdéses, ugyanis az elmúlt 3 bitcoin ciklus nem szolgáltat elég bizonyítékot konkluzív értékeléshez. Egyes elemzők egyenesen azt állítják, a bitcoin felezésnek nincs közvetlen hatása a bitcoin árfolyamára, és való igaz, nem tudjuk, hogy a bitcoin ciklusok milyen mértékben függenek a makrogazdasági ciklusoktól, mivel azok jórészt indokoltan egybeestek gazdasági enyhítésekkel és szigorításokkal.

Feltételezhető ugyanakkor, hogy a többség által elfogadott álláspont önbeteljesítő jóslattá válik, azaz a Fed kamatdöntésétől függetlenül ha elég piaci szereplő hisz a bitcoin felezés árfolyamra gyakorolt hatásában, a BTC árfolyama saját erőből emelkedni fog a következő hónapokban.

Az oldalon található cikkek kizárólag a szerző véleményét tükrözik, és nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény szerinti befektetési tanácsadást. A Webhárom kizárja a felelősségét az egyéni befektetési döntésekből fakadó esetleges károk miatt. Tartalmaink szerzői jogvédelem alá tartoznak, felhasználásuk kizárólag a szerző írásos engedélyével lehetséges.

Ajánljuk még