A bitcoin UTXO működése

A bitcoin UTXO működése

A mai Webhárom Tudástár cikkünkben bemutatjuk a Bitcoin tranzakciók részletes működését, a UTXO-kat és a hálózati díjak optimalizálásának problémáját.

Bevezetés

Az újonc bitcoinosok számára kifejezetten nehéz pálya van kijelölve. Míg a korai adoptálók rendre kriptográfiai, szoftvermérnöki vagy egyéb tudományos körökből kerültek ki, a bitcoin népszerűségének növekedésével a kommunikáció áttért a levelezőlistákról és szakmai fórumokról az internet minden pontjára.

Ennek folyományaként nemhogy halkult a technikai beszélgetés, hanem jóformán megszűnt - olyannyira, hogy a sokmilliárdos kriptóvagyonnal rendelkező Magyarországon jelenleg NULLA cikk tárgyalja a bitcoin tranzakciók legalapvetőbb működését leíró UTXO-kat. Ezen most változtatunk!

Amint megérted a UTXO fogalmát és működését, amellett hogy jelentősen csökkentheted a tranzakciós díjaidat, a bitcoin nyilvánosságából fakadó problémák egy részét is orvosolni tudod majd. Vágjunk bele!

🎁
Vásárolj bitcoint a Bybiten erre a linkre kattintva, és megjutalmazunk akár 5000 USD értékű első befizetési bónusszal

Bankszámla vs. bitcoin "számla"

A bitcoin hálózat legalapvetőbb működése, hogy kriptovalutát - satoshikat - küldhetsz A-ból B-be. A pénzküldés (avagy tranzakció) keretében - egy bankszámlához hasonlóan - legfeljebb annyi értéket továbbíthatsz egy másik tárcába, amennyivel rendelkezel.

Egy hagyományos banki rendszerben a tranzakció egyszerű modellje a következő: A tranzakció kezdeményezése után a bankod megnézi az egyenlegedet, és relációs jelet tesz a rendelkezésre álló és küldendő összeg közé. Amennyiben több pénzed van, kivonja belőle az elküldendő összeget, és szintén kivonja belőle a banki tranzakciós díjakat, majd frissíti az egyenlegedet. Az átutalandó összeget hozzáadja a célszámlán (bankon belül), vagy továbbítja egy másik banknak, hogy ő frissítse az fogadó fél egyenlegét.

A bitcoin hálózata (akármennyire is adná magát), teljesen máshogy működik. A tárcádban - mely a banki számlának az analógiája -, nem az egyenleged teljes összege van tárolva, hanem úgynevezett UTXO-k.

Mi a fene egy UTXO?

A UTXO (ejtsd: jútíekszó), teljes nevén unspent transaction output az egyes tranzakciókból visszamaradó, el nem költött összeget jelenti. Egyszerre számos UTXO-val rendelkezhetsz, ezek együttes értéke a tárcád értéke, amit a bitcoin tárcaalkalmazások is mutatnak.

Hogyan keletkeznek a UTXO-k?

Képzeld el egy pilanatra, hogy a bitcoin tárcád egy valós pénztárca, és benne egy tízezres lapul. Amikor bemész a pékségbe, és vásárolni kívánsz egy vekni kenyeret, átnyújtod a teljes összeget - tízezer forintot -, majd a vásárlás végeztével visszakapsz körülbelül 9000 forintnyi készpénzt.

Ez a tranzakció kísértetiesen hasonlít a bitcoin tranzakcióra.

🎁
Vásárolj bitcoint a Bybiten erre a linkre kattintva, és megjutalmazunk akár 5000 USD értékű első befizetési bónusszal

Milliárdos vállalkozóként hallottad Michael Saylor példáját, és szeretnéd a cégvagyon egy részét bitcoinban tárolni. Létrehozol egy szűz tárcát, és megvásárolsz 10 BTC-t, ami jóváírásra kerül az egyenlegeden. Ebből később szeretnél vásárolni egy cégautót, így átküldöd a kocsi ellenértékét, 2 BTC-t a kereskedőnek, a tranzakció részeként eljuttatsz 0.002 BTC-t a bányászoknak tranzakciós díjként, majd a tranzakció végén visszakapsz összesen 7.998 BTC-t a tárcádba.

Ez a 7.998 BTC egy UTXO, unspent transaction output. Miért unspent? Mert ahogy a pékségben is átnyújtottad a tízezrest, a bitcoin tranzakcióknál is átnyújtod a teljes összeget, majd visszakapod a különbözetet - ha úgy tetszik váltópénzt. Ez a váltópénz lesz a UTXO.

Az idő múlásával egyre inkább megtetszik a bitcoin, és szeretnéd elfogadni a vállalkozásodban fizetőeszközként is. Az üzlet beindul, és a boldog ügyfelek megvásárolják 4 terméked 0.02 BTC egységáron.

Ezután a tárcádban 5 darab UTXO lesz található:

7.998 BTC, 0.02 BTC, 0.02 BTC, 0.02 BTC, 0.02 BTC.

Felveszel egy új alkalmazottat és vásároltok neki egy MacBook-ot. A kereskedő 0.05 BTC-t kér a számítógépért.

A bitcoin szoftver ekkor összegzi a tárcádban lévő UTXO-kat, összegyűjt belőle annyit és olyan értékűeket, amiből a tranzakció optimálisan kifizethető.

Ez három darab 0.02 BTC-s UTXO-t jelent, összesen 0.06 BTC értékben.

A 0.06 BTC értékű 3 UTXO lesz a fedezete annak a 0.05 BTC-nek, amit majd elküldesz a laptopot eladó partnercég tárcájába, emellett ahogy kell, még 0.002 BTC tranzakciós díjat is eljuttatsz a bányászoknak.

A tranzakció befejezésével keletkezik egy 0.008 BTC értékű UTXO-d, és a tárcád így fog kinézni:

7.998 BTC, 0.02 BTC, 0.008 BTC.

🎁
Vásárolj bitcoint a Bybiten erre a linkre kattintva, és megjutalmazunk akár 5000 USD értékű első befizetési bónusszal

UTXO konszolidáció

Ahogy felpörög a vállalkozásod, egyre többen fizetnek bitcoinnal, így egyre több UTXO-val rendelkezel. Ez sajnos implikál két jövőbeli problémát is:

Első az adatvédelem. Amikor a későbbiekben új laptopot tervezel vásárolni az új alkalmazottadnak, a laptopkereskedő (akiről tételezzük fel hogy bizonyos területeken konkurencia) a tranzakcióban látni fogja az összes UTXO bemenetet, azaz hogy milyen értékekben kitől, mennyi bitcoint kaptál. Ezt természetesen el szeretnéd kerülni.

A másik probléma, hogy a blockchain tranzakciók minden egyes bájtnyi adatáért a bitcoin hálózaton fizetni kell. Több UTXO több adat, így nagyobb lesz a tranzakció díja. Extrém esetben előfordulhat, hogy a UTXO-id értéke olyan kicsi, hogy egyszerűen nem éri már meg velük tranzaktálni.

Ez a két fő ok, amiért kiemelten fontos a UTXO-kat időnként egyesíteni, azaz konszolidálni. A UTXO-k egyesítése a világ legegyszerűbb dolga, csupán arra van szükség, hogy egy nagyobb összeget elküldj saját magadnak. A tranzakció során egy új, nagyobb értékű UTXO keletkezik. Ennek az analógiája pénzérmék beváltása papírpénzre.

Sokan úgy oldják meg a UTXO-k egyesítését, hogy szétszedik azok forrását. Ha például egyszerre adsz el hardvereket egy fizikális üzlethelységben, és egyszerre nyújtasz domain-regisztrációs szolgáltatást, kézenfekvő lehet a két tevékenységi kör szétválasztása tranzakciós szinten is.

Ilyen esetben viszont már olyan bitcoin szoftverre van szükség, ahol egyenként lehetőséged van kiválasztani, melyik UTXO-k képezzék a konszolidációs tranzakció részét. Ahogy fent említettem, az ilyen részletes elszeparálásnak elsősorban adatvédelmi oka van. Így elrejthető a céged más típusú tevékenysége az egyéb ügyfelek elől. Természetesen a példa magáncélú bitcoin tárcával is hasonlóan érvényes.

Tranzakciós díjak optimalizálása UTXO összevonással

Végül egy rövid bekezdés erejére térjünk ki arra is, hogyan tudsz pénzt spórolni a bitcoin tranzakciókkal. Erre két fontos szabály van:

  • Várd meg, amíg a bitcoin hálózati díjai alacsonyak lesznek, és indíts egy konszolidációs tranzakciót - így a jövőben, nagyobb összeg mozgatása esetén jóval kevesebbet kell fizetned a bitcoin hálózat használatáért
  • Tarts több különböző méretű UTXO-t a tárcádban. Ahogy pénztárcádban se előnyös, ha 5 és 10 forintosokkal tervezel kifizetni egy nagyobb tételt, itt sem árt, ha a címletek minél jobban megközelítik a várható tranzakciós értéket
🎁
Vásárolj bitcoint a Bybiten erre a linkre kattintva, és megjutalmazunk akár 5000 USD értékű első befizetési bónusszal

Az oldalon található cikkek kizárólag a szerző véleményét tükrözik, és nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény szerinti befektetési tanácsadást. A Webhárom kizárja a felelősségét az egyéni befektetési döntésekből, vagy a blokklánc nem megfelelő használatából fakadó esetleges károk miatt. Tartalmaink szerzői jogvédelem alá tartoznak, felhasználásuk kizárólag a szerző írásos engedélyével lehetséges.

Ajánljuk még
Trump fejlövése indíthatja el a bitcoin bikapiacot?

Trump fejlövése indíthatja el a bitcoin bikapiacot?

Miután Donald Trump korábbi amerikai elnök és elnökjelölt könnyebb sérüléseket szenvedett a pennsylvaniai kampánybeszéde alatti merényletben, sokak úgy vélik, kőbe vésődött az ex-elnök újraválasztása. Trumpot egy nyilvános rendezvényen tetőre kúszó merénylő próbálta sikertelenül kiiktatni - a lövések végül Trump fülét találták el, így heteken belül gyógyuló sérüléseket okozva a korábbi