Ennél semmi se illusztrálja jobban, hogy a pénzügyi rendszerünk velejéig romlott

Ennél semmi se illusztrálja jobban, hogy a pénzügyi rendszerünk velejéig romlott

Publikálásra került Lyn Alden közgazdász új animációs oktatóvideója, mely a szerző Broken Money című könyvének tematikáján keresztül úgy mutatja be a globális pénzügyi rendszerünket, ahogyan korábban senki.

A kisfilm a történelmi kitekintés mellett olyan kényes témákat feszeget, minthogy:

  • hogyan tűnt el a pénz (fedezet) a bankokból
  • miért csökken az összes valuta értéke vagy hogy
  • miért törvényszerű egy újabb, bankrendszert érintő krach bekövetkezése

Ha tetszett a film, a Broken Money könyv eredeti kiadásban itt megrendelhető.

Miről szól a Broken Money?

A könyv betekintést ad abba, mik voltak a pénzhasználat első motivációi, hogyan jöttek létre az első közvetítők, hitelezők és pénzintézetek. Bemutatja, hogyan alakult ki a bankbetét fogalma, és hogyan változott meg az évezredek során egészen addig, hogy mára a bankok csupán a hitelállományuk törtrészével rendelkeznek.

Lyn Alden amerikai és egyiptomi családi kötődései miatt rálátással mutatja be, miként más a pénz megítélése egy gazdag és egy szegény országban, mennyire más funkciókat tölt be, és az USA-n kívüli világban mennyire kiszolgáltatott a dollárnak.

Így kerül át a fókuszpont a dollár dominanciájára, és az USA gazdasági történelmére, melynek legfontosabb eseményei a könyvben is megjelennek: a dollár függetlenítése az aranytól, a világháborúk hatása a pénzügyi rendszerre, a Bretton-Woods egyezmény, a petrodollár rendszer, a Keynes-i monetáris politika és ezek következményei.

Végül eljut oda, miért nem működik a bankrendszer. Miért vannak rendszeres bankcsőd-hullámok, miért értéktelenedik el a pénzünk a technológiai fejlődés ellenére, és hogyan gerjeszti ezen folyamatokat a jegybanki- és tágabb értelemben a kormányzati politika.

A hagyományos pénzügyi rendszer problémáinak ismertetése után Alden mesél egy új pénzügyi innovációról, mely választ ad a gazdaságtörténelem buktatóira. Ez az innováció a bitcoin.

Lyn Alden - Broken Money eredeti (angol) nyelven az Amazon-on.

Ajánljuk még