Kriptó fizetések 2023 - Mennyit keresnek valójában a blockchain fejlesztők?

Avagy mennyit is keres egy Solidity smart contract fejlesztő? Mik a crypto fizetések, hogyan helyezkedjünk el a szakmában?

Kriptó fizetések 2023 - Mennyit keresnek valójában a blockchain fejlesztők?

Cikkünkben a lehetetlenre vállalkozunk. Kideríteni, hogy mennyit vihetsz haza, ha ma magyarként eldöntöd hogy okosszerződések programozásába kezdesz. A lehetetlen problémáját egy mondatban össze tudnám foglalni: Magyarországon nem igazán vannak meghirdetett blockchain fejlesztői állások. De kriptó startupok sem. Egyszerűen túl kicsi az ország, hogy egy ilyen speciális területen itthon helyezkedj el.

Ez viszont ne szegje a kedved, hiszen a blokklánc fejlesztés az egyik legmenőbb és legjobban fizető szakma. Hamarosan a számokra is rátérek, de előbb nézzük, hogyan dolgozhatsz pénzért a szakmában!

Az általános gyakorlat az, hogy egy külföldi (amerikai, európai) startup egy munkaerő-közvetítő cégen keresztül foglalkoztat. Ez lehet normál alkalmazotti jogviszony vagy vállalkozói szerződés. Itt csupán arra akarok rámutatni, hogy jogilag teljes mértékben lehetséges blockchain fejlesztőként elhelyezkedni és Magyarországról dolgozni akkor is, ha Magyarországon egyetlen kriptós cég se bújik elő a bokorból.

A belépő szint (gyakornok / junior blockchain fejlesztő)

Szomorú hírrel kell kezdenem: a belépő szint se itthon, se külföldön nem létezik. Ellentétben más fejlesztői állásokkal, itt nincs olyan hogy szakácsként odamész és majd megtanítanak, neadjisten pénzért. Ez valamilyen szinten érthető is, hiszen a kriptó egy nagyon gyorsan változó szakma, fénysebességgel kell piacra dobni a szolgáltatást, különben lőttek a profitnak. Minden kriptós cég érdeke, hogy minél gyorsabban hozzáláthass egy projekthez, ehhez pedig elég sokat kell előre tudni.

Akkor milyen ismeretek is kellenek a kezdéshez?

Mivel jópár blockchain developer hirdetéssel megtaláltak már Linkedin-en, jól meg tudom közelíteni az általános elvárást:

  • Tudj angolul
  • Legyen valamilyen fejlesztői tapasztalatod, ebből is külön kiemelem a JavaScript / TypeScript / NodeJS tudást. Egy 2-3 éves gyenge medior szint elég kell hogy legyen egy junior blockchain developer álláshoz. Így frontend fejlesztőként / webfejlesztőként jó csillagállásban indulsz ha szakmát váltasz. A JavaScript egy megkerülhetetlen nyelv, hiszen a fejlesztéshez használt 3rd party programok nagy része JavaScript (mint például hardhat, web3 js, ethers js, stb.), illetve számos platform integráció (Alchemy, Infura, Quicknode, stb.) esetén JavaScript példakódokat fogsz legnagyobb eséllyel találni. Ha nagyon mázlid van, Pythonnal és Rusttal el lehet lavírozni egy-két helyen, de a JavaScript tudás kötelező.
  • Ismerd a blokkláncok alapjait és az Ethereum működését (mivel 10-ből 9 állásnál Ethereum vagy EVM-kompatiblis Layer 2-es blokkláncokra történő fejlesztésről van szó)
  • Legyen gyakorlati Solidity tudásod, azaz saját magadnak meg kell tanulnod okosszerződéseket írni, deployolni és futtatni a blokkláncon. A gyakorlatban addig nem jelentkeznék fejlesztői állásra, amíg nem deployoltam egy ERC20 tokent, NFT-t, vagy nem írtam egyéb onchain szoftvert.

Ha ezek mind megvannak (és elnézést kérek a szakácsoktól, mondhattam volna más szakmát is ami semmilyen szinten nem érintkezik a blokklánc fejlesztéssel), azt hiszem, összeáll a kép, hogy itt a szakmaváltás csak IT-n belül fog működni.

Mennyit keres egy junior blockchain fejlesztő?

Európában reálisan bruttó 1.2 és 1.5 millió forint között. Ez nettóban mindenféle kedvezmények nélkül, alkalmazottként 800 ezer és 1 millió közé tehető, de természetesen sokszor megegyezés kérdése egy remote vállalkozói szerződés. Átalányadózással sokkal jobban fogsz kijönni ebben a fizetési sávban, bőven 1 millió nettó felé mehetsz. Az adózási témákat most kikerülöm, hiszen egyrészt nem értek hozzá, másrészt ha az a veszély fenyeget, hogy vállalkozói szerződéssel tudsz dolgozni, úgyis szükséged lesz egy könyvelőre.

Mivel úgyse forintban fogsz kommunikálni a fejvadásszal, legyen előtted a bruttó éves 40 000 -től 60 000 dollárig tartó bérsáv. Ha ebbe lősz, nem fogsz nagyon mellélőni.

Mennyit keres egy NEM junior fejlesztő?

Előszöris, definiáljuk a NEM junior fejlesztőt:

  • Rendelkezik egy körülbelül 2 éves aktív blokklánc fejlesztési tapasztalattal
  • Ez a tapasztalat nem egy nagycég privát blokkláncán, hanem lehetőleg Ethereum vagy Ethereum Layer 2-es láncokon történt (ha csak cégspecifikus tapasztalatod van, azzal semmit nem érsz majd a piacon)
  • Részt vett legalább egy olyan decentralizált alkalmazás fejlesztésében, aminek végigkövette a teljes életciklusát a tervezőasztaltól az auditokon át a production környezetig - ezáltal megvannak az alapvető IT biztonsági ismeretei, amit fejlesztés során alkalmaz is

Itt van az a pont, ahol egy jelentős ugrás van a bérsávban a TokenizedHQ adatai szerint: egy tapasztalt Solidity fejlesztő 60 000 és 120 000 dollár közötti éves fizetést is hazavihet. Ez bruttó 1.5 -től 3 millió forint per hó sávot jelent.

Mi a helyzet a senior fejlesztőkkel?

Egyrészt az, hogy bitang sok pénzt, akár évi 200 000 dolláros fizetést is megkereshetnek (ez átszámolva havi 5 milliós bruttónak felel meg), másrészt az hogy ritka mint a fehér holló. A világ egyik legkeresettebb szakmájáról van szó, óriási tőkebevonások és nagyon kevés igazán hozzáértő ember.

Senior fejlesztőnek egy 4-5 év aktív, igazolható és produktív blokkláncfejlesztési tapaszalattal és több sikeres / befutott alkalmazás fejlesztése után lehet nevezni. Emellett az álláshirdetésekben előszeretettel kérik a jártasságot más decentralizált projektekben (pl. nem árt ha elemeztél más smart contractokat és tudod hogy mondjuk hogyan működik egy Curve protokoll vagy mi a likviditási matek a Uniswap v3 mögött). Emellett kell rendelkezned alacsonyszintű EVM ismeretekkel, tipikusan gas optimalizálás kapcsán. Az IT security tudás is idetartozó alap, senki nem vár tőled olyan szoftvert, amiből egy reentrancy támadás egy másodperc alatt kihúzhatja a milliárdos likviditást.

Seniorként a projekt/állás vadászat általában már ismertségi alapon működik, ha látják hogy részt vettél egy sikeres DeFi projektben, hamar meg fognak találni.

Könnyen lehet, hogy amire egy mostani kezdő eléri ezt a szintet, valamilyen szinten telítődik a szakma, ám figyelembe véve hogy milyen fiatal a technológia, valószínűleg akkor is bőven lesznek még kiemelkedő lehetőségek.

🤗
Ha szeretnél blokklánc fejlesztővé válni, mindenképpen kövesd a tartalmainkat és iratkozz fel az ingyenes hírlevelünkre!

(Más magyar nyelvű kontentet úgysem fogsz találni a témában)
🎁
Regisztrálj a ByBit kriptótőzsdén és zsebeld be a $10-$5000 értékű bónuszokat. Promóciós link:
https://partner.bybit.com/b/webharom
Ajánljuk még