Programozható tárcák, biometrikus azonosítás: mi vár az Ethereumra 2024-ben?

Programozható tárcák, biometrikus azonosítás: mi vár az Ethereumra 2024-ben?

Korszakváltó új technológiákat hozott az Ethereum idén. Jönnek a programozható walletek, eltűnhetnek a privát kulcsok, és választhatnak a felhasználók egyéb autentikációs módszerek, többek közt biometrikus azonosítás vagy 2FA között.

Az ERC-4337 szabvány szerint létrehozott tárcáknál a jövőben nem lesz szükség okosszerződésekre bizonyos kódok futtatásához az Ethereum virtuális gépén. Az új tárcaszabvány lehetőséget ad arra, hogy magához az Ethereum tárcánkoz rendeljünk automatikusan lefutó kódot. A leghasznosabb felhasználási területek közül az automatizált recovery mechanizmust emelném ki. A szabvánnyal készült tárcákat ugyanis lehetséges lesz számos, konfigurálható módon átruházni, örökölni, vagy elfelejtett hozzáférési adatok esetén visszaállítani.

ERC-4337 kompatibilis Ethereum wallet a Kriptolio SDK-n vagy webes platformokon keresztül (pl. Thirdweb) hozható létre, de minden bizonnyal a közeljövőben több, ma még ismeretlen ERC-4337-et támogató szoftverrel fogunk találkozni.

Az új szabvány az azonosításra is kézenfekvő megoldást kínál, a kompatibilis tárcáknál már a felhasználók választhatják ki, milyen autentikációs megoldást szeretnének használni. Ebbe beletartozik valamennyi, ma is mert és elfogadott módszer az egyszerű felhasználói jelszón keresztül a kétfaktoros azonosításon át a biometrikáig. Ezzel a gyakorlatban is banki szintű biztonságot érhetünk el Ethereumon tárolt vagyonunknál.

Emellett bevezetésre kerül az úgynevezett "paymaster" fogalma, ami egy olyan okosszerződés, mely képes arra, hogy fedezze a vele interaktáló tárcák gas fee költségeit. Így a jövőben elképzelhető például, hogy egy horribilis árú NFT küldési vagy mintelési tranzakció teljesen ingyenessé válik azzal, hogy az NFT kollekció készítője átvállalja annak minden tranzakciós költségét.

Az oldalon található cikkek kizárólag a szerző véleményét tükrözik, és nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény szerinti befektetési tanácsadást. A Webhárom kizárja a felelősségét az egyéni befektetési döntésekből fakadó esetleges károk miatt. Tartalmaink szerzői jogvédelem alá tartoznak, felhasználásuk kizárólag a szerző írásos engedélyével lehetséges.

Ajánljuk még