JaredFromSubway, a kriptó legenda aki feltalálta az ingyen pénzt termelő MEV botot

JaredFromSubway, a kriptó legenda aki feltalálta az ingyen pénzt termelő MEV botot
Cover kép: Nenad Novakovic

A pszeudonim Jared, Ethereumos nevén jaredfromsubway.eth mára már dollármilliókat szerzett tűprecíz arbitrázs és frontrunning botok futtatásából. Nem ő az első, nem ő az egyedüli, de ő az, aki piszkosul szemtelenül, elképesztő összegeket tesz zsebre egy módszerrel, aminek létezéséről szinte ember nem tud a világon.

Ez egy kifinomult, gyakorlatilag a levegőből ingyen pénzt termelő szoftver, aminek a lefejlesztéséhez kimagasló szakértelem szükséges - olyannyira, hogy a szakmában jártas blockchain fejlesztők jórészének is beletörik a bicskája.

💡
Mit ígér ez a cikk?

Jared példáján keresztül betekintést ad az MEV botok működésébe olyan részletességgel, ahogy korábban semmilyen más magyar médiában nem olvashattál róla.

Elvezetünk oda, hogy megértsd a problémát, és tudj gondolkozni a lehetséges megoldásokon. Fejlesztői múlttal, és pár hónap kísérletezéssel akár oda is eljuthatsz, hogy magad is lefejlessz egy hasonló, pénzt termelő szoftvert.

Ha nem vagy fejlesztő, akkor pedig csupán egy jó tanmese lesz arról, hogy miért ne bízz meg senkiben az interneten.

Lehetsz átlagember, aki talán "hallott már róla", átlag fejlesztő, aki "talán érti a logikát", és blokklánc fejlesztő, aki "megkísérelte már megcsinálni". Na és lehetsz Jared, akinek tényleg sikerült is megcsinálni. Menjünk szép sorban!

🎁
Vásárolj bitcoint a Bybiten erre a linkre kattintva, és megjutalmazunk akár 5000 USD értékű első befizetési bónusszal

Hogyan működik egy MEV bot?

Ahogy az innovatív és szupergyorsan fejlődő kriptótérben megszokhattuk, még az MEV fogalmának sincs egyértelmű definíciója.

Az eredetileg bányászok által kinyerhető értéknek (miner-extracted value, MEV) nevezett majd később maximális kinyerhető értékként emlegetett módszer egy olyan stratégia, amelyet a eredetileg blokkok előállítói (validátorok vagy bányászok) használtak a nyereségességük optimalizálására.

Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy a blokkok véglegesítése előtt az ebben résztvevő szereplők szándékosan módosítják vagy átrendezik a mempoolt (azaz a függőben lévő tranzakciók listáját). Kivesznek tranzakciókat vagy betesznek új tranzakciókat, esetleg átrendezik azokat.

Csupán pár éves trendről beszélünk, amikor is a bányászok rájöttek, hogy a mempool-lal történő babrálás a nekik adott tranzakciós díjakon felül extra pénzt hoz, a lehető legprimitívebb megoldásokkal is óriási hasznot tudtak belőle húzni.

Ahogy a lehetőségeket egyre többen keresték, a validátorok visszatértek a saját specializációjukhoz, és a kinyerhető érték problémáját kiszervezték az erre specializálódott fejlesztőknek (angolul MEV searchereknek).

Egy searcher lehetőségeket keres a mempoolban, és ezeket kiaknázza. A bányász vagy validátor egy interfészen keresztül gyors hozzáférést ad a mempool tartalmához, amibe a searcher belelát és változtatásokat tud beküldeni. Amennyiben a módosított blokk véglegesítésre kerül, a validátor elveszi azt a jussát, amiben a searcherrel megállapodtak, ő pedig a részesül a mágikusan előállított ingyen pénzből.

A szoftver szépsége, hogy végtelenszer lehet próbálkozni, és amennyiben nem sikerült extra profitot kinyerni, az nem kerül semmilyen költségbe a searchernek - hiszen ilyenkor a tranzakciók sem kerülnek validálásra. Erre később még visszatérünk.

Egy MEV bot működése tehát nagyvonalakban:

  • kiolvassa a véglegesítésre váró tranzakciókat a mempoolból
  • megnézi vagy megtippeli azok tartalmát
  • új tranzakciókat szúr be vagy átrendezi a meglévő tranzakciókat
  • úgy, hogy profitot szerezzen

Hogyan szerez elképesztő profitot a semmiből?

Először is, a tranzakciók jó része okosszerződésekkel történő interakció. Egy MEV searchert általában a decentralizált váltók tranzakciói érdeklik, de láthatunk egyéb próbálkozásokat NFT piactereken is.

A Uniswap forráskódjára épülő decentralizált váltók általánosságban két módszert alkalmaznak egy kriptovaluta-pár árfolyamának meghatározására. A v2-es szoftver és annak klónjai a két kriptó liquidity poolban benn lévő mennyiségének hányadosaként, a v3-as szoftver pedig az XYK módszerrel határozza meg az árat.

Mindkét számítási módszer attól függ, hogy mekkora a likviditás az adott tokenpárra.

Ahogy említettük, az MEV searcher beilleszthet új, magasabb prioritású tranzakciókat a listába, így befolyásolhatja a likviditást is.

Ha például egy adott felhasználó piaci áron szeretne WETH tokent vásárolni bármely kriptovalutáért cserében, az MEV bot a tranzakciója előtt felvásárolhatja a váltón rendelkezésre álló WETH jó részét (ezzel megnövelve a WETH árfolyamát), majd a tranzakció után gyorsan eladhatja, a különbséget zsebre téve. Ezt hívják szendvics támadásnak.

Ennek minősített esete az MEV rugpull, amikor az MEV searcher alacsony likviditású párokra likviditást biztosít a decentralizált váltón, majd a felhasználó tranzakciója előtt a likviditást eltünteti, befolyásolva a tokenek egymáshoz viszonyított árfolyamát.

Szintén más példa a frontrunning, amikor egy biztosan nyereséges tranzakció elé beszúrja ugyanazt a tranzakciót a saját tárcacímével, így megelőzi azt, aki a lehetőséget megtalálta.

Létezik backrunning is, amit akkor alkalmaznak, ha azonosítottak egy olyan tranzakciót, ami jelentősen befolyásolja a kereskedett kriptovaluták árfolyamát. A backrunning esetében az MEV bot megkísérli visszaállítani az árfolyamot a tranzakció előtti szintre eltitkolva a következő trader elől, hogy a kereslet jelentősen megnőtt és az árfolyam megváltozhatott volna.

Fontos megjegyezni, hogy noha erkölcsileg erőteljesen megkérdőjelezhető, és jogi szürkezónaként is emlegetik, a világon egyetlen törvényt sem ismerünk, amely explicit módon tiltaná az MEV botok működtetését. Valószínűleg nincs is, hiszen a kriptó szabályozás általában úgy egy évtizeddel le van maradva a fejleményektől.

🎁
Vásárolj bitcoint a Bybiten erre a linkre kattintva, és megjutalmazunk akár 5000 USD értékű első befizetési bónusszal

Hogyan és mennyi pénzt csinál Jared?

Vessünk egy pillantást Jared tárcájára!

Az aktuális, egy-egy korai jó MEV lehetőségből beszedett félmillió dolláros egyenleg régóta csücsül a számlán, a botok viszont azóta sem nyaralnak. 0-24, másodpercenként bombázza az Ethereum hálózatot a szoftver. A félmillió dollár ráadásul aktívan részese új tranzakcióknak, melyek profitabilitásához (az árfolyam megfelelő mértékű mozgatásához) nagy pénzre van szükség. Az ezen felüli profit pedig kiutalásra kerül.

Jared innovációja úgy foglalható össze, hogy lefejleszett egy routert, ami jobb mint a Uniswap-é. A Uniswap ugyanis váltáskor nem csak a forrás -és céltokenek likviditását használja, hanem azokat átválthatja egyéb más liquidity poolokban egészen addig, míg a felhasználó által beállított slippage tolerance keretein belül marad az ár.

A képen több token egyidejű váltásával szerez profitot JaredFromSubway. TAI-RAI-WETH

A különbség, hogy a hagyományos, proaktív arbitrázzsal szemben egy MEV bot a felhasználók túlfizetéséből és általában a felhasználó tudta nélkül szerez profitot. Ezzel a módszerrel egy jobb napon akár több tízezer dollárnyi profit is összehozható, ahogy Jared tranzakciós előzményében is láthatjuk.

Az MEV searcher legnagyobb ellensége

Egy MEV searcher legnagyobb ellensége: dobpergés: egy másik MEV searcher. Mivel a mempool tartalma nyilvános, semmi nem tartja vissza a konkurenciát, hogy észleljék: profitábilis tranzakcióval értéket sikerült kihalásznunk a blokkláncból. Ekkor szimplán közzéteszik ugyanazt a tranzakciót magasabb gas fee-vel, és voila! A profit teljes egészét elviszi az ötletet lenyúló searcher, a másik tranzakció pedig vagy veszteségesen fut le, vagy invalidálódik.

Vadnyugat!

Amíg pénz van persze, az ilyen és ehhez hasonló problémákra hamar születik is megoldás - a megoldás pedig a "private relay"-ek elterjedése lett. Egy private relay megvédi az MEV searchereket a frontrunningtól. A legismertebb ilyen relay a "flashbots" hálózata.

A privát relay-ek szintén alkalmazhatók jóindulatú szereplők által, akik példának okáért egy-egy nagyobb tranzakciót szeretnének közzétenni anélkül, hogy az MEV botok figyelmét felhívnák erre.

🎁
Vásárolj bitcoint a Bybiten erre a linkre kattintva, és megjutalmazunk akár 5000 USD értékű első befizetési bónusszal

Nulla pénzzel is lehet kezdeni

Ez már csak hab a tortán: technikailag lehetséges Ethereum és Ethereum EVM-et futtató láncokon olyan MEV bot programozása, ahol magát az okosszerződés deployolását is egy atomi tranzakcióban a már kitermelt profitból fedezed. Amennyiben nem sikerül elég pénzt kitermelni, az okosszerződés sem lesz validálva, így fizetni sem kell érte. Ez új kaput nyit azok számára, akik nem szeretnék felfedni identitásukat.

Korlátlan ingyen hitel

Az EVM-kompatibilis blokkláncok egy óriási innovációja volt a flashloanok megjelenése. A flashloan egy alacsony (vagy nulla) kamatú hitel, melyet egy adott blokkban tudsz felvenni azzal a feltétellel, hogy ugyanabban a blokkban vissza is fizeted.

A flashloanok (villámhitelek) tökéletesek arra, hogy átcsoportosíts saját pozíciókat likvidálás nélkül, de arra is, hogy egy MEV bot a működéséhez felhasználja.

A megfelelő méretű flashloan felvételével az MEV bot úgy maximalizálhatja a profitot, hogy minimális tőkével rendelkezik. Technikailag akár nullából milliókat gyárthat - és ahogy Jarednél láthattuk, gyárt is.

🎁
Vásárolj bitcoint a Bybiten erre a linkre kattintva, és megjutalmazunk akár 5000 USD értékű első befizetési bónusszal

Hogyan futtassak meglévő MEV botot?

Ha az internetről letöltötted egy meglévő MEV bot forráskódját, akkor az esetek 100%-ában csalással van dolgod. Ha nem hiszed, akkor nézz bele ebbe a cikkbe:

Így működnek a legdurvább YouTube kriptó csalások
Szinte észrevehetetlen, a nézők közel 100%-a áldozatul esik, és nincs épkézláb mód eltávolítani a videót. A legdurvább kriptovaluta csalások a YouTube-on…

Ebbe beleértendő az is, ha valaki forráskódot oszt meg arbitrázs, frontrunning, backrunning, sandwiching, LP optimalizálás, MEV, vagy bármilyen hasonló témában.

Mindegyik kivétel nélkül csalás.

Gondolj csak bele, ha létezne egy szoftver, ami nem lenne csalás, akkor a fejlesztője ellenérdekelt lenne, hogy megossza, hiszen elviszed előle a profitját.

Összefoglaló

Az MEV botok programozása és futtatása egy kimagasló, sokak számára ismeretlen lehetőség, amit a világon csupán párszáz ember tud nyereségesen elkészíteni a verseny és a mély, specifikus tudás miatt. Aki MEV, frontrunning, vagy hasonló botot árul vagy ingyen megoszt, az a pénzed ellopására pályázik a legváltozatosabb módszerekkel. Az MEV botok jelenléte ugyanakkor sokak szerint hozzájárul az EVM-kompatibilis blokkláncok egészséges működéséhez.

Az oldalon található cikkek kizárólag a szerző véleményét tükrözik, és nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény szerinti befektetési tanácsadást. A Webhárom kizárja a felelősségét az egyéni befektetési döntésekből fakadó esetleges károk miatt. Tartalmaink szerzői jogvédelem alá tartoznak, felhasználásuk kizárólag a szerző írásos engedélyével lehetséges.

Ajánljuk még