Hogyan küldjek kriptót egyik blokkláncról a másikra?

Hogyan küldjek kriptót egyik blokkláncról a másikra?
Illusztráció: Modestas Urbonas / Unsplash

A blokkláncok közötti kriptovaluta mozgatás teljesen hétköznapi igény, a ma használatban lévő szinte összes blokkláncon lehetséges is.

(Ennek oka, hogy mindenkinek érdeke fűződik hozzá, a nagyvállalatok privát láncait leszámítva semelyik projekt nem szeretne izolálódni a nagyvilágtól.)

Ebben az új tudástár cikkünkben bemutatjuk, hogyan mozgass kriptovalutát blokkláncok között. Az igény egyszerű, a megvalósítás viszont annál bonyolultabb lesz.

Előszöris a definíció: A kriptovaluta blokkláncok közötti mozgatását "bridgeelésnek" nevezzük. (Aki nyelvújítóként bármi mást állít, az kókler 😎)

Hogyan működik egy crypto bridge?

A bridge egy kriptó-specifikus fogalom, nem összekeverendő

  • a hagyományos hálózati bridge-dzsel
  • a megegyező nevű programozási tervezési mintával
  • és semmi hasonló IT-s fogalommal.

Egy bridge gyakorlatilag egy okosszerződés, ami két blokklánc között érték (kriptovaluta) mozgatását teszi lehetővé.

Mi az a smart contract (okosszerződés)?
Az okosszerződés (vagy szintén használt angol nevén smart contract) egy, a blokkláncra publikált, önálló működésre nem képes programkód. Az okosszerződésben leírt utasításokat egy virtuális gép (Ethereum esetében az Ethereum Virtual Machine) futtatja, a futtatáshoz pedig interakcióra van szükség egy tárca vagy más okosszerződés részéről. Ez az interakció kétféle lehet: * tranzakció

A kriptovaluta bridge működése elméletben egyszerű:

  • A felhasználó az okosszerződés számára biztosít N darab tokent + megfizeti a felmerülő tranzakciós díjakat
  • A felhasználó megadja azt a tárcacímet, amire a másik blokkláncon meg szeretné kapni a kriptovalutát
  • A felhasználó a kiválasztott másik blokkláncon megkapja az átbridgeelt tokeneket amint a tranzakció mindkét blokkláncon véglegesedik.
Az Ethereum-Polygon bridge felülete

A Polygon bridge segítségével például Ethereum és Polygon lánc között mozgathatunk kriptovalutát.

Ha rendelkezünk a szükséges fedezettel Ethereumon, a Transfer gombra nyomva a következő fog történni:

  • Felugrik a böngészőbe integrált webhárom tárcánk, és engedélyt kér hozzáférni a képen látható mennyiségű kriptovalutához (1 ETH) a bridge okosszerződés számára
  • Felugrik mégegy ablak, ahol alá kell írnunk a tranzakciót (sign). Ezt a webhárom tárca ablakában vagy amennyiben hardvertárcát használunk, a hardvertárcán is jóváhagyhatjuk
  • Az okosszerződés zárolja az 1 ethert.
  • A Polygon blokkláncon (jelen esetben ugyanazon című tárcára) megkapjuk az 1 ETH-t "Wrapped Ether" formájában.
💡
Mivel az Ethereum és a Polygon ugyanazt a kriptográfiai algoritmust használja a tárcacímek generálására, jelen esetben biztos hogy ugyanazon című tárca tulajdonosa ugyanaz a személy mindkét blokkláncon. Ha különbség van a használt algoritmusok között, a célblokkláncon lévő tárcacímet külön meg kell adni.

Mi a különbség az Ether és a Wrapped Ether között?

Az Ethereum hálózat natív érméje (coinja) az Ether, vagyis ETH.

A Wrapped Ether egy ERC-20 szabványú token, mely elérhető számos blokkláncon.

Mivel Ether közvetlenül nem mozgatható más blokkláncokon, Wrapped Ether néven létrehoztak egy kriptovalutát, ami egy az egyben ETH-ra váltható. Ennek pusztán kompatibilitási oka van.

Ezért más blokkláncokon (mint például a Polygonon is) konkrétan Etherrel nem fogsz találkozni, cserében a WETH elérhető lesz. Az ERC-20 szabvány miatt szintén előfordulhat, hogy DeFi alkalmazásokban (pl. decentralizált váltókon) még az Ethereum láncon is WETH látható. Szóval a WETH-től önmagában nem kell megijedni.

Jön újabb két kifejezés: Az ETH-WETH váltás a "wrappelés", a WETH-ETH váltás pedig az "unwrappelés".
(Nem, a csomagolás szót továbbra se használjuk magyar nyelven 😉)

🎁
A Webhárom a ByBit partnereként $10-$5000 értékű bónuszt nyújt új regisztrálóknak. Promóciós link: https://partner.bybit.com/b/webharom

Biztonságos-e a bridge?

A bridgekkel kapcsolatban fontos hangsúlyozni, hogy a legnagyobb aggály mindig a biztonságuk. Ugyan nagyobb blokkláncoknál ezek folyamatosan auditálva vannak top elemzőcégek által, garancia nincsen rá hogy az adott pillanatban is makulátlan a működésük.

Említésre méltó pont a Polygon esete, ahol két évvel ezelőtt a szóban forgó bridgeből közel 1 milliárd dollárnyi kriptovalutát volt lehetőség ellopni. A Polygon szerencséje, hogy a biztonsági rést egy etikus hacker találta meg, aki a hiba javítása után 2 millió dolláros jutalommal távozott. Ez az összeg a valaha legmagasabb díj, amit feltárt szoftverhibáért fizettek az egész világon (és nem csak a kriptó berkeken belül). Ha rosszindulatú szereplők előbb jönnek rá, valószínűleg a Polygonnak esélye se lett volna a legnagyobb kapitalizációjú kriptovaluták között maradni.

Megbízható bridge linkek

Függetlenül attól, hogy a blokklánc és a bridge smart contract fejlesztői között van-e átfedés, a helyes módszer, ha nem Google keresésből kukázunk bridge-et, hanem felmegyünk a blokklánc hivatalos oldalára, és ott kikeressük az általuk ajánlott, megbízható linket.

A legnépszerűbb blokkláncok hivatalos oldalai:

ethereum.org
solana.com
bnbchain.org
cardano.org
arbitrum.io
optimism.io
polygon.technology

Alternatíva: kriptótőzsdék

Ha nem szeretnénk vállalni egy komplex okosszerződés biztonsági kockázatát, áthelyezhetjük a bizalmunkat egy centralizált kriptótőzsdének is. A klasszikus módszerrel befizetünk az egyik blokkláncról, kivesszük a másik blokkláncon. Ugyan előfordulhatnak a blokklánc tranzakciós díjain felül egyéb költségek, ezzel a művelettel kiszűrhetjük az emberi hibát és a szoftverhibát is.

Emberi hiba alatt a klasszikus biztonsági figyelmetlenségekre gondolunk: kamu weboldal, allowance jóváhagyás rosszindulatú programnak, nem megfelelő utánajárás, nem megbízható bridge használata, stb.

Cserében a kriptótőzsde kockázatait vállaljuk: ahogy mondani szoktam, a kriptótőzsdék olcsók, gyorsak és felhasználóbarátak, cserében bármikor megléphetnek a pénzünkkel. (És némelyek meg is teszik, lásd: FTX)

Éppen ezért akár egy ilyen bridge műveletnél is javasolt elkerülni egy az egyben egy nagy összeg átutalását. Nagyobb pénzmozgásnál érdemes több részletben átmozgatni A-ból B-be, így elkerülhető számos probléma mint például a teljes egyenleg befagyasztása.


🎁
Regisztrálj a ByBit kriptótőzsdén és zsebeld be a $10-$5000 értékű bónuszokat. Promóciós link:
https://partner.bybit.com/b/webharom
Ajánljuk még