"Nem is sorolnám, hányat büntettünk meg" - összefoglaló a tegnapi Gensler-beszédről

"Nem is sorolnám, hányat büntettünk meg" - összefoglaló a tegnapi Gensler-beszédről

Magyar idő szerint tegnap este Gary Gensler elnök egy hosszabb beszédben részletezte az SEC elmúlt éveinek eredményeit, többször kitérve a kriptóiparra is. A Bitcoin ETF-ek elfogadása előtti lázban érdemesnek tartunk egy kis kitekintést az SEC tevékenységére - a másik oldal szemével. Összefoglaló és részletek a Gensler-beszédből.

⚠️
A cikk a beszéd hivatalos, SEC által közzétett leirata alapján készült, a mondanivalója nem feltétlen tükrözi a Webhárom álláspontját.

Az SEC végrehajtási programja és eredményei

Gensler az eredmények bemutatásával kezdte a felszólalását. A 2023-as pénzügyi évben a SEC több mint 780 keresetet nyújtott be, összesen 5 milliárd dollár értékben hozott ítéleteket és végzéseket, és 930 millió dollárt osztott ki a károsult befektetőknek.

Majd rátért arra, milyen elvek alapján büntet a hatóság

Az SEC az értékpapír-törvényeket a gazdasági realitások, nem pedig a brandek alapján hajtja végre. A kriptoeszközök értékpapírpiacaira ugyanaz a védelem vonatkozik, mint a részvényekre és kötvényekre. Az értékpapír definíciója magában foglalja a befektetési szerződést, amely a pénznek egy közös vállalkozásba történő befektetését jelenti a nyereség ésszerű elvárása mellett. A legtöbb kriptoeszköz valószínűleg megfelel ennek a tesztnek, így az értékpapírtörvények hatálya alá tartozik - fogalmazott. Az ezekkel az értékpapírokkal is üzletelő kriptodeviza közvetítők szintén a törvények hatálya alá tartoznak.

A jogszabályok be nem tartása azonban számos problémához vezetett ezeken a piacokon, például csalásokhoz, átverésekhez, csődökhöz és pénzmosáshoz. Annak ellenére, hogy azt állítják, hogy a szabályozás hatókörén kívül működnek, sok szervezet a csődbíróságon keres jogvédelmet, és pereskedik a vitáikkal. Az e téren tevékenykedő szereplők ellen végrehajtási eljárások indultak, némelyikükkel egyezség született, mások pereskednek.

Az elszámoltathatóság jó

Az elszámoltathatóság erőteljes motiváló tényező az egyének és a cégek számára, mivel a rossz szereplőket különböző eszközökkel, például tilalmakkal, büntetésekkel, végzésekkel, kötelezettségvállalásokkal és peres eljárásokkal vonják felelősségre. Az elszámoltathatóság határozott állításokkal vagy ténymegállapításokkal kezdődik, amelyek a piaci szereplők számára jelzik, hogy mely cselekmények lépik át a határt. A felelősségre vonás magában foglalja a cégek vállalásait vagy kötelezettségvállalásait arra vonatkozóan, hogy frissítik eljárásaikat vagy független megfelelési tisztviselőket alkalmaznak. Az elszámoltathatóság nem csak a cégekről, hanem az egyénekről is szól, és magában foglalja a nyilvánosság védelmét azáltal, hogy az egyéneket eltiltják a konkrét tevékenységtől.

"És ne is menjek bele a kriptóba. Hadd ne soroljam, hány egyéni szereplőt büntettünk meg."

Nagy volumenű ügyek a célkeresztben

Gary elmondta, hogy az SEC az áldozatokat érintő és a befektetőket védő, nagy hatású ügyekre, például csalásra, visszaélésekre és visszaélésekre összpontosít. A nagy hatású ügyek, mint például a nyilvántartási kötelezettségek és az alkalmazottak kilépési megállapodásai segíthetnek a magatartás megváltoztatásában és a törvények nagyobb mértékű betartásában. 2021 decembere óta a SEC 40 cég ellen indított eljárást, több mint 1,5 milliárd dollárnyi büntetést rendelt el, és 23 céggel egyezséget kötött. Ezek az ügyek hozzájárulnak a törvények és rendeletek érvényesítéséhez, a piac integritásának biztosításához és a befektetők védelméhez.

Hogyan indul egy eljárás?

A Bizottság eljárásának középpontjában a méltányosság, az időszerűség, a partnerekkel és a nyilvánossággal való együttműködés áll. Ez magában foglalja a szövetségi, állami és nemzetközi partnerekkel, valamint az önszabályozó szervezetekkel való együttműködést. A Bizottság nagyra értékeli a nyilvánosságtól érkező tippeket, panaszokat és beadványokat, amelyek az elmúlt pénzügyi években kulcsfontosságúak voltak. Emellett hangsúlyt fektet az érdemi együttműködésre, például az önbejelentésekre és az együttműködésre, és követi a tényeket, bárhová is vezetnek, akár egy ügy lezárásáról, akár peres ügyekről van szó.

"Nem félünk pereskedni, legyen szó a legjobban felszerelt alapítókról, a legrégebbi cégekről, a legújabb iparágakról, és igen, a legnagyobb kriptotőzsdékről."

Megtartani a bizalmat

A piacokon a bizalom az olyan kapuőrökre támaszkodik, mint a könyvvizsgálók, ügyvédek és biztosítók. Ha ezek a személyek visszaélnek a bizalommal, felelősségre vonják őket. A Marcum könyvvizsgáló céget például 10 millió dollárra büntették a minőségellenőrzés megsértése miatt, és kötelezték, hogy korlátozza az új ügyfelek befogadását.

Gary Gensler az SEC munkájának megköszönésével és fontosságának hangsúlyozásával zárta beszédét.

🎁
Regisztrálj a ByBit kriptótőzsdén és zsebeld be a $10-$5000 értékű bónuszokat. Promóciós link:
https://partner.bybit.com/b/webharom
Ajánljuk még